Ρωτήστε τον ειδικό: Θέματα ψυχολογίας 14-18/10/13

Συντάκτης: Νίνα Καραμολέγκου, Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Ρωτήστε τον ειδικό: Θέματα ψυχολογίας 14-18/10/13Το flowmagazine.gr θέλοντας να ανοίξει την επικοινωνία με τους αναγνώστες του εισάγει μια νέα ενότητα στο περιοδικό. Σας προσκαλούμε να θέσετε τα ερωτήματα που σας απασχολούν σε θέματα ψυχολογίας, οικογένειας και αυτοβελτίωσης και οι ειδικοί συνεργάτες του θα σας απαντούν μέσα από τις μόνιμες στήλες τους.

Για 2η συνεχόμενη εβδομάδα η κα. Καραμολέγκου μας απαντάει σε ορισμένα ερωτήματα που της θέτουν συχνά πελάτες της. Δείτε τι μας είπε.

Από την επόμενη εβδομάδα θα μπορεί να απαντήσει και στα δικά σας ερωτήματα. Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στο info@flowmagazine.gr με το ονοματεπώνυμο και τον τόπο διαμονής σας. Οι απαντήσεις θα δημοσιεύονται με τα αρχικά στοιχεία του ονόματός σας και τον τόπο κατοικίας που θα δηλώσετε.

Παρακαλούμε θερμά οι ερωτήσεις που θα στέλνετε να είναι συνοπτικές.

Ερωτήσεις – Απαντήσεις:

  1. Ο γιος μου είναι 3 ετών και αντιμετωπίζω μεγάλο πρόβλημα κάθε φορά που επισκεπτόμαστε το γιατρό για το εμβόλιο του ή πηγαίνουμε για εξετάσεις στον μικροβιολόγο. Τι να κάνω;
  • Σε ότι αφορά στα εμβόλια και στις ενέσεις είναι ένα φόβος που μας ακολουθεί μέχρι την ενήλικη ζωή. Αν εσείς η ίδια δεν είστε εξοικειωμένη με αυτό το θέμα, σίγουρα το άγχος σας το μεταφέρετε και στον μικρό. Σε γενικές γραμμές καλό θα είναι να του αγοράσετε κάποιο παιχνίδι με εργαλεία γιατρού ή να έρθει μαζί σας όταν εσείς επισκέπτεστε τον μικροβιολόγο. Ας του δώσετε τη δυνατότητα να επιλέξει την ημέρα που θέλει να επισκεφτεί το γιατρό και ποτέ μην τον ανταμείβετε όταν ολοκληρώσει τη διαδικασία. Δε θέλουμε να συνδέσει την ένεση ως κάτι άσχημο που πρέπει να πάρει γλυκό ή παιχνίδι για να την κάνει.
  1. Είμαι μητέρα ενός εφήβου 15 ετών και φοβάμαι ότι κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Τί με συμβουλεύετε να κάνω;
  • Μπορώ να καταλάβω πως αυτή η υποψία σας προκαλεί άγχος και αναστάτωση. Υπάρχουν ορισμένες αλλαγές στη συμπεριφορά του που θα πρέπει να παρατηρήσετε όπως, μυρωδιά στα ρούχα, σημάδια στο σώμα και χάπια, τσιγάρα που είναι τα πιο εμφανή, μέχρι αν λείπουν χρήματα από το σπίτι, αν παραμελεί το σχολείο, αν έχει αλλάξει παρέες και αν υπάρχουν αλλαγές στην διάθεσή του. Εφόσον πέσει στην αντίληψή σας κάτι από όλα αυτά, μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιους οργανισμούς που εξειδικεύονται στη χρήση ουσιών και θα βοηθήσουν κι εσάς και το γιο σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
  1. Είμαι 27 χρονών και νιώθω ανεπαρκής στη δουλειά μου, στη σχέση μου και γενικά σε όλες τις δραστηριότητες της ζωής μου.
  • Πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση να υποβιβάζουν τον εαυτό τους και τις ικανότητές τους. Πρέπει να βάζετε μικρούς στόχους και να προσπαθείτε να τους υλοποιήσετε. Είστε μια νέα κοπέλα που έχει πολλά προσόντα, εργάζεστε, έχετε δεσμό, έχετε φίλους γύρω σου, κοιτάξτε να εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες που σας έχει δώσει η ζωή. Μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού ή να προσπαθήσετε μόνη σας να ξεφύγετε από τον φαύλο κύκλο των αρνητικών σκέψεων που σας κατακλύζουν.
  1. Ο γιος μου είναι 7 ετών και κλέβει, νιώθω ότι μεγαλώνω ένα μικρό Αλ Καπόνε. Τί να κάνω;
  • Τα παιδιά που είναι παραχαϊδεμένα και δεν τους λείπει τίποτα, μπορεί να κλέβουν από πλήξη, για να εντυπωσιάσουν την παρέα ή ακόμη και για να εκδικηθούν τους ίδιους τους γονείς τους. Δώστε στο παιδί σας ένα χαρτζιλίκι και αν το ξοδέψει μην ενδώσετε στις απαιτήσεις του. Να του μάθετε πως μπορεί να εκτονώσει τον θυμό μου με άλλο τρόπο και πως μέσω αυτών των πράξεων του βλάπτει κυρίως τον εαυτό του κι όχι μόνο εσάς. Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να ενδιαφερθεί για το κοινό καλό, να επισκεφτείτε γηροκομεία, ξενώνες που φιλοξενούν παιδάκια και να προφέρετε εθελοντική εργασία. Αν αυτή η συμπεριφορά ξεφύγει από τα όρια, επισκεφτείτε ειδικό.
  1. Όλοι μου οι σύντροφοι ήταν αλκοολικοί και με κακομεταχειρίζονταν. Τί φταίει;
  • Μπορεί οι επιλογές που κάνουμε για τους ερωτικούς μας συντρόφους να μην είναι συνειδητές, όμως σίγουρα βλέπετε κι εσείς πως ακολουθείτε ένα συγκεκριμένο μοτίβο σχέσεων. Αυτό είναι κάτι που ξεκινάει από τις εμπειρίες που είχατε ως παιδί, από τον τρόπο που μεγαλώσατε, από την εικόνα που έχετε διαμορφώσει για τον εαυτό σας και για αυτά που σας αξίζουν. Είναι θέματα που πρέπει να δουλέψετε με έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

Συντάκτης: Νίνα Καραμολέγκου, Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Influence:

Η Νίνα Καραμολέγκου ειδικεύεται στον τομέα της Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων…