Ρομπότ – σκυλιά στη Νέα Υόρκη

Συντάκτης: Flowmagazine

Την εμβληματική πλατεία Τάιμς της Νέας Υόρκης απέκλεισε προ ημερών η αστυνομία για να παρουσιάσει δύο νέα ρομπότ ασφαλείας, καθώς και συσκευή εκτόξευσης ανιχνευτών GPS, ικανών να ακολουθούν το όχημα υπόπτου καθώς αυτός προσπαθεί να διαφύγει.

Πριν από δύο χρόνια είχε διακοπεί η χρηματοδότηση του προγράμματος των Digidog. Με τον νέο δήμαρχο, η Νέα Υόρκη αποκτά δύο Digidog έναντι 750.000 δολαρίων, με κονδύλια από κατασχεμένα κεφάλαια. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η επίδειξη του Digidog, του τρομακτικού ρομποτικού αστυνομικού σκύλου, τον οποίο θα χρησιμοποιεί η αστυνομία σε επικίνδυνα περιστατικά. Της τελετής ηγήθηκε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης –και πρώην αστυνομικός– Ερικ Ανταμς, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι τα νέα μέτρα αντιμετώπισης της εγκληματικότητας θα περιλαμβάνουν όλες αυτές τις τεχνολογικές καινοτομίες. Πριν από δύο χρόνια, η αστυνομία της μεγαλούπολης είχε υποκύψει στη δημόσια κριτική, ανακοινώνοντας την παύση χρήσης του ρομποτικού σκύλου.

Ρομπότ – σκυλιά στη Νέα Υόρκη


Διαβάστε Επίσης: Σκύλος προσπάθησε να κυνηγήσει σφυροκέφαλο καρχαρία


«Ο Digidog βγήκε από το κλουβί του», ανακοίνωσε θριαμβευτικά ο δήμαρχος Ανταμς. Ο δήμαρχος εξελέγη το 2021 υποστηρίζοντας ότι ήταν ο μόνος –ως πρώην αξιωματικός της αστυνομίας και επίμονος επικριτής κάθε αμφιλεγόμενης αστυνομικής μεθόδου– ικανός να εγγυηθεί την ασφάλεια των κατοίκων χωρίς να πλήξει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ένα χρόνο μετά την εκλογή του, όμως, ληστείες και διαρρήξεις σημειώνουν αύξηση, παρά την υποχώρηση των ανθρωποκτονιών και της οπλοχρησίας.

Ο Ανταμς και ο αρχηγός της αστυνομίας, Κισάν Σίουελ, υπογράμμισαν στη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης ότι ο δήμος θα συνεχίσει τις επενδύσεις σε συστήματα ασφαλείας τεχνολογίας αιχμής. «Εξερευνούμε τον πλανήτη προκειμένου να βρούμε τεχνολογία κατάλληλη να εγγυηθεί την ασφάλεια των Νεοϋορκέζων, των επισκεπτών και όσων βρίσκονται στην πόλη μας. Αυτή είναι η πρώτη φάση σειράς τέτοιων πρωτοβουλιών», είπε ο δήμαρχος.

Ο προκάτοχος του Ανταμς, Μπιλ ντε Μπλάζιο, είχε υιοθετήσει διαφορετική τακτική, αποφασίζοντας το 2021 να διακόψει τη χρηματοδότηση του προγράμματος του ρομποτικού αστυνομικού σκύλου. «Είναι τρομακτικός, αποξενώνει τους πολίτες και στέλνει λάθος μήνυμα στους Νεοϋορκέζους», είχε εξηγήσει τότε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ντε Μπλάζιο.

Ρομπότ – σκυλιά στη Νέα Υόρκη

«Ο Digidog βγήκε από το κλουβί του», ανακοίνωσε ο δήμαρχος –πρώην αστυνομικός–, που δίνει έμφαση σε συστήματα ασφαλείας τεχνολογίας αιχμής.

Σήμερα, η Νέα Υόρκη αποκτά δύο Digidog έναντι 750.000 δολαρίων, εξασφαλίζοντας τη χρηματοδότηση από κατασχεμένα κεφάλαια. Στελέχη της αστυνομίας εξηγούσαν ότι οι ρομποτικοί σκύλοι δεν θα χρησιμοποιούνται σε περιπολίες, αλλά μόνο σε περιστατικά όπου απειλείται η ζωή αστυνομικών, όπως για τον έλεγχο ύποπτων δεμάτων. Ο Digidog που παρουσιάστηκε την Τρίτη στην πλατεία Τάιμς ήταν δανεικός από την πυροσβεστική, η οποία χρησιμοποιεί το ρομπότ εδώ και ένα χρόνο. Εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας Boston Dynamics ανέφερε ότι η αστυνομία της Φλόριντα χρησιμοποίησε πρόσφατα τον Digidog σε επιχείρηση διάσωσης κοριτσιού τριών ετών που κρατείτο όμηρος.

Ανορθόδοξες μέθοδοι

Ως δήμαρχος του Μπρούκλιν, ο Ανταμς απέδειξε την προτίμησή του στις ανορθόδοξες αστυνομικές μεθόδους. Την εποχή εκείνη είχε παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου προκειμένου να παρουσιάσει συσκευή ομοιάζουσα με «λάσο», ικανή να σταματά βίαια και ψυχικά διαταραγμένα άτομα. Ο εφευρέτης του λάσο, Φρανκ Καρόουν, διορίσθηκε προσωπάρχης του Ανταμς, μόλις αυτός εξελέγη δήμαρχος της Νέας Υόρκης.

Η αστυνομία θα αξιοποιήσει επίσης σε πειραματική βάση κυλινδρικό ρομπότ, ύψους 1,5 μέτρου, το οποίο θα παρακολουθεί τη ροή επιβατών στον σταθμό του μετρό Τάιμς. Το σύστημα, κόστους 12.250 δολαρίων, θα συνοδεύεται από αστυνομικό και θα στέλνει εικόνες υπόπτων στα κεντρικά της αστυνομίας. Τέτοια ρομπότ, που καταγράφουν εικόνες βίντεο και μπορούν να εκφωνούν διαταγές και προειδοποιήσεις, χρησιμοποιούνται ήδη σε υπόγεια πάρκινγκ στη Νέα Υόρκη, αλλά και στο Σαν Φρανσίσκο, όπου αποθαρρύνουν άστεγους από το να κατασκηνώσουν.

Ο δήμος υπέγραψε, τέλος, συμβόλαιο 19.500 δολαρίων για ορισμένου χρόνου ενοικίαση επτά συσκευών StarChase. Τα μηχανήματα αυτά μοιάζουν με πιστόλια ταινίας επιστημονικής φαντασίας και εκτοξεύουν μικρό μαγνητικό δίσκο, ο οποίος κολλάει στο αμάξωμα οχημάτων, επιτρέποντας στις Αρχές να παρακολουθήσουν τις κινήσεις τους. «Φιλοδοξούμε να δώσουμε τέλος στα κυνηγητά μεταξύ αστυνομικών και υπόπτων στους δρόμους. Το σύστημα αυτό θα μας επιτρέπει να παρακολουθούμε από μακριά τους ύποπτους, χωρίς να απειλείται η ζωή των παρισταμένων», επισήμανε ο δήμαρχος.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…