Ρώμη: η αιώνια πόλη

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου

Ρώμη. Την αποκαλούν «Αιώνια Πόλ» και η αλήθεια είναι πως από την πρώτη στιγμή που ο επισκέπτης φτάνει στην ιστορική αυτή ευρωπαϊκή τοποθεσία αισθάνεται ότι εισέρχεται σε ένα «ζωντανό» μουσείο. Πράγματι, η Ρώμη βρίθει ιστορικών μνημείων εξαιρετικής ομορφιά, στοιχείο διόλου τυχαίο αν αναλογιστεί κάποιος το γεγονός ότι από την ίδρυση της έως τις μέρες μας, αποτελεί την πρωτεύουσα της Ιταλίας Για να μπορέσει, κάποιος να αξιοποιήσει στο έπακρο τις ώρες που έχει στη διάθεσή του, πρέπει να έχει πρόγραμμα. Ό,τι και αν αποφασίσει να κάνει στην «Αιώνια Πόλη», το σίγουρο είναι πως δεν πρέπει να πάρει το αεροπλάνο της επιστροφής χωρίς να επισκεφτεί τα παρακάτω αξιοθέατα και δημοφιλείς τοποθεσίες.

Επίσκεψη στη Φοντάνα Ντι Τρέβι: Η εντυπωσιακή Φοντάνα Ντι Τρέβι, η οποία σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Νικόλα Σάλβι και ολοκληρώθηκε από τον Πιέτρο Μπράτσι το 1762, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Ρώμης. Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος που εκατοντάδες τουρίστες συνωστίζονται κάθε ημέρα έξω από το ιστορικό μπαρόκ συντριβάνι για μια φωτογραφία.

Μια στάση στο εντυπωσιακό Πάνθεον: Αφού περπατήσει στα στενά γύρω από τη Φοντάνα, ο επισκέπτης θα βρεθεί στη Πιάτσα ντε λα Ροτόντα. Εκεί, θα απολαύσει ένα δροσιστικό gelato και θα κάνει μια στάση στο μεγαλύτερο σε μέγεθος ρωμαϊκό μνημείο που έχει διασωθεί έως σήμερα σχεδόν άφθαρτο. Ο λόγος για το Πάνθεον ή αλλιώς, τον ναό «όλων των θεών», όπως η ίδια η ονομασία του αποκαλύπτει.

Ρώμη: η αιώνια πόλη

Για aperitivo στη Πιάτσα Ναβόνα και το Κάμπο ντε Φιόρι: Από το Πάνθεον όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην ομολογουμένως γραφική Πιάτσα Ναβόνα. Εκεί, στο κέντρο της πλατείας, ο ταξιδιώτης θα θαυμάσει -και θα φωτογραφίσει- την Κρήνη των Τεσσάρων Ποταμών του Μπερνίνι αλλά και το συντριβάνι του Ποσειδώνα, ενώ θα απολαύσει το aperitivo και τα σπαγγέτι του σε ένα από τα τουριστικά εστιατόρια της περιοχής.

Περιήγηση στο Κολοσσαίο και τη Ρωμαϊκή Αγορά: Άρχισε να κατασκευάζεται στην εποχή του Βεσπασιανού το 72 μ.Χ. και ολοκληρώθηκε το 80 μ.Χ., όταν ήταν αυτοκράτορας ο Τίτος. Το εντυπωσιακό αυτό αμφιθέατρο, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Ρωμαϊκής Αγοράς, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο δημοφιλή, τουριστικά αξιοθέατα της Ρώμης και περιλαμβάνεται πάντα στο πρόγραμμα του κάθε ταξιδιώτη. Ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του, βέβαια, μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον θλιβερό. Αρκεί να αναλογιστεί κάποιος ότι στο παρελθόν χιλιάδες σκλάβοι έχασαν τις ζωές τους στην αρένα του Κολοσσαίου κατά τη διάρκεια των μονομαχιών. Φυσικά, ο επισκέπτης δεν πρέπει να παραλείψει να κάνει τη βόλτα του στη Ρωμαϊκή Αγορά (που αποτέλεσε για αιώνες το κέντρο της δημόσιας ζωής της Ρώμης) και να δει από κοντά τον Παλατινό Λόφο.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου,

Influence:

Η Ρουμπίνα Στεφάτου είναι υποψήφια διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, ασχολείται με την εκπαίδευση κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας…