Romeo & Juliet στην εποχή του… Tinder

Συντάκτης: Μαριαλένη Τσουβελεκίδη

Άραγε τί θα γινόταν αν ο Ρωμαίος γνώριζε την Ιουλιέττα στην σύγχρονη εποχή; Μια εποχή όπου κυριαρχούν τα dating apps, η ευκολία στη σύναψη σχέσεων, οι πολλαπλές επιλογές; Πιο συγκεκριμένα, αν γνωρίζονταν στο Tinder, πώς θα είχε καταλήξει ο έρωτάς τους;

Μια αναδρομή στην ιστορία

«Όποιος δεν έπαθε πληγήν, γελά τον πληγωμένον!/ Αγάλια! ‘ς το παράθυρον τι φως εκεί προβάλλει;/ Ανατολή επρόβαλε, κ’ η Ιουλιέτα ήλιος!». Με αυτά τα λόγια εισέρχεται ο Ρωμαίος στη σκηνή κατά την πράξη Β στο κλασικό έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Δυο νέοι τρελά ερωτευμένοι αδυνατούν να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου εξαιτίας της έχθρας των γονιών τους, των Καπουλέτων και των Μοντέκκων. Ο έρωτας ως αντίθετο του μίσους και ισότιμος με τον θάνατο, αφού στο τέλος καταλήγουν νεκροί και οι δύο. Ένας έρωτας αδύνατος, σε μια εποχή που οι δυσκολίες ήταν η πρόκληση του.

Dating apps: κεφάλαιο Tinder

Φυσικά υπάρχουν πολλά dating apps (Grindr, OK Cupid, Facebook Dating, Bumble) και το Tinder δεν είναι το μόνο. Είναι, ωστόσο, το πιο διαδεδομένο και καλύπτει ένα τεράστιο φάσμα επιλογών και προθέσεων. Είτε κάποιος είναι ετεροφυλόφιλος είτε ομοφυλόφιλος είτε bisexual, μπορεί να δημιουργήσει ανάλογο προφίλ. Πηγαίνοντας και λίγο παρακάτω με δεδομένο το τι αναζητά (σχέση, sex, sextingκ.λ.π.), μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δυνατότητα της εφαρμογής για φωτογραφίες, βίντεο ή περιγραφή για να σηματοδοτήσει πιο συγκεκριμένα την πρόθεσή του και για να προσελκύσει τους ανθρώπους που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του.

Τα παραπάνω αφορούν κάποια βασικά στοιχεία για τη λειτουργία της εφαρμογής, αλλά και σαφείς στόχους. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση των πιο ασαφών κινήτρων που εν μέρει συμπυκνώνονται λεκτικά στην φράση «Ψάχνω να περάσω καλά και ο,τι προκύψει» ή «Θέλω να γνωρίσω ανθρώπους και ό,τι γίνει»;

Εδώ εισέρχεται ένας βασικός παράγοντας στη λειτουργία των dating apps που είναι κάπως δύσκολο να προσδιοριστεί: Τι ανάγκη προσπαθούμε να καλύψουμε με το κατέβασμα της εφαρμογής; Η σύγχρονη εποχή διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην απάντηση της εν λόγω ερώτησης. Στην εποχή του Ρωμαίου και της Ιουλιέττας, το σημείο γνωριμίας ήταν συγκεκριμένο, θα λάμβανε χώρα σε κάποια γιορτή ή έναν χορό κι εκεί ο κάθε νέος θα ξεχώριζε το ταίρι του. Οι εκδηλώσεις αυτές ωστόσο ήταν περιορισμένες, ενώ η στρατιωτική θητεία και η απόσταση δυσχέραιναν περισσότερο την κατάσταση με αποτέλεσμα να διατηρεί ο καθένας την επιλογή συντρόφου, καθώς γνώριζε ότι δύσκολα θα βρει κάποιον άλλο ή κάποια άλλη αντίστοιχα.

Η αναζήτηση συντρόφου στο σήμερα

Στη σημερινή πραγματικότητα, μια έξοδος φέρνει τον καθένα αντιμέτωπο με πολλές επιλογές, τα πρόσωπα και τα μέρη ακόμα και κατά τη διάρκεια μίας και μόνο βραδιάς διακρίνονται από μεγάλη ποικιλία και γρήγορη εναλλαγή. Η γνωριμία μεταξύ δύο ανθρώπων, μπορεί να καταστεί είτε αδύνατη δεδομένου ότι το φλερτ χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα και ενέχει πάντοτε το ρίσκο της απόρριψης, το οποίο δεν χρειάζεται να παρθεί εφόσον μπορεί να προκύψει την ίδια μέρα κάτι πιο σίγουρο είτε να τεθεί σε μια σειρά από πολλές γνωριμίες εντός μιας βραδιάς και κατά αυτόν τον τρόπο όλες οι νέες επιλογές να εξομοιωθούν.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί η αναβάθμιση της απαιτητικότητας της ζωής, η οποία πλέον διακρίνεται από το multitasking και από πολλά ερεθίσματα επαγγελματικά ή ελεύθερου χρόνου (χόμπι), τα οποία δεν αφήνουν περιθώριο αρκετό για εκδήλωση ερωτικών συναισθημάτων, αλλά και εξαντλούν τα αποθέματα ενέργειας του ατόμου. Άλλωστε, η τύχη διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο αν θα γνωρίσει κάποιος στον επαγγελματικό του χώρο ή στις υπόλοιπες δραστηριότητές του ένα πιθανό σύντροφο. Η γνωριμία με τη σειρά της μπορεί να μην οδηγήσει κάπου, οπότε το εν λόγω άτομο θα συνεχίσει να αναζητά κάποιον.

Έτσι, ερχόμαστε στα dating apps, τα οποία διευκολύνουν τη διαδικασία του φλερτ, καθώς με μία κίνηση του δαχτύλου δεξιά ή αριστερά, μπορεί κάποιος γρήγορα να απορρίψει ή να επιλέξει τον άλλον βασιζόμενος στο προφίλ του, στο περιεχόμενο δηλαδή που ο ίδιος έχει κατασκευάσει μέσω των εικόνων ή ενός κειμένου. Η συζήτηση ξεκινά με δεδομένο ότι και οι δύο βρήκαν κάτι ενδιαφέρον. Ο καθένας είτε επιχειρεί να εντυπωσιάσει με μια πρωτότυπη ατάκα ,είτε ξεκινά απλώς μια συζήτηση είτε προτείνει αμέσως συνάντηση.

Στην ώρα του ραντεβού μπορούν να προκύψουν ευχάριστες εκπλήξεις, όπως μια ωραία έξοδος με δύο ταιριαστούς ανθρώπους ή και δυσάρεστες εκβάσεις, όπως μία βαρετή συνάντηση από την οποία δεν μπορεί κανένας να ξεφύγει ή μία εμφάνιση ενός ανθρώπου τελείως διαφορετικού από αυτόν που αναμένεται. Για να αποφύγει, βέβαια, κάποιος αυτά τα τελευταία ανεπιθύμητα γεγονότα, καλό θα ήταν να έχει κάποιες δικλείδες ασφαλείας. Για παράδειγμα, μπορεί να ζητήσει το Facebook ή το Instagram για να επιβεβαιώσει ότι το πρόσωπο είναι πράγματι αυτό που υποστηρίζει ή να ενημερώσει κάποιον φίλο του για το που βρίσκεται.

Η πραγματική επαφή δίνει την θέση της στην τεχνολογία

Όλα, επομένως, κρίνονται από μια πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει κάποιος χρησιμοποιώντας εργαλεία της τεχνολογίας για να παρουσιάσει τον εαυτό του. Ενώ μπορεί το προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να δείχνει παραμελημένο- με λίγες φωτογραφίες- κι ετσι να μην καταφέρει να οδηγηθεί τελικά σε ραντεβού.

Βασικό κριτήριο δηλαδή είναι το πως συνθέτει ο καθένας την εικόνα του στο πλαίσιο της λεγόμενης virtual reality, δηλαδή της εικονικής πραγματικότητας. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, υποστηρίζεται ότι χάνεται ο αυθορμητισμός της εκ του σύνεγγυς επαφής και ότι ο έρωτας εν μέρει εκλογικεύται, τίθεται στο πλαίσιο συγκεκριμένων προσδοκιών- standards, τα οποία αν φαίνεται ότι δεν τηρούνται, τα πρόσωπα αποφασίζουν να προχωρήσουν παρακάτω. Άλλωστε, οι επιλογές κι οι πιθανότητες εξαπλώνονται σε έναν ευρύ ορίζοντα και δεν χρειάζεται κανένας να περιορίζεται σε κάτι που σύμφωνα με τις προσωπικές του παραμέτρους δεν λειτουργεί. Σε ένα κόσμο ποικίλων, όμως, πιθανοτήτων πώς αναγνωρίζουμε σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται να κάνουμε μια προσπάθεια παραπάνω, να επιμείνουμε στην επικοινωνία με κάποιον άνθρωπο, να βγούμε από το χώρο της διαρκούς διαθεσιμότητας απέναντι σε πολλές επιλογές και να δημιουργήσουμε μία σχέση; Πώς γνωρίζουμε ότι δεν περιοριζόμαστε;

Πράγματι, τα dating apps δημιουργούν έναν κόσμο ανοιχτό σε ερωτικές πιθανότητες, οι οποίες, ωστόσο εν τέλει είναι αμφιλεγόμενο κατά πόσον είναι ρεαλιστικές και όχι μια αφορμή για να μην επιλέγουμε, για να έχουμε πολλά πεδία της ζωής μας ανοιχτά. Οι πολλές επιλογές απαιτούν και κριτήρια επιλογής από τον σύγχρονο άνθρωπο, ο οποίος περισσότερο από ποτέ καλείται να διαχωρίσει τη φαντασίωση από την πραγματικότητα του έρωτα αλλά και ευρύτερα της ζωής. Να ζήσει αληθινά κι αυθεντικά συναισθήματα στον έρωτα και στη ζωή.

Οι σύγχρονοι Καπουλέτοι και οι Μοντέκκοι, όχι ως γονείς, αλλά ως συμβολικά εμπόδια του έρωτα πως επηρεάζουν τον Ρωμαίο και την Ιουλιέττα της σύγχρονης εποχής; Θα έδιναν ευκαιρία ο ένας στον άλλον ή θα επέλεγαν να μην το προσπαθήσουν;

Συντάκτης: Μαριαλένη Τσουβελεκίδη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.