Ρομαντισμός και αγάπη: Γιατί σπανίζουν και γιατί είναι δυσεύρετα σήμερα;

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα

Ο ρομαντισμός και η αγάπη σπανίζουν σήμερα στη ζωή μας. Κάποιοι άνθρωποι είναι περισσότεροι ευαίσθητοι από κάποιους άλλους, με αποτέλεσμα να σκέφτονται περισσότερο ρομαντικά. 

Άλλοι καταφεύγουν σε θεραπευτές, και συμβούλους, σε ειδικούς σε θέματα σχέσεων, προκειμένου να ακούσουν την άποψή τους και να λάβουν καθοδήγηση. 

Η αγάπη στον βωμό του κέρδους και της εκμετάλλευσης 

Πολλές φορές μάλιστα, σχετικά θέματα γίνονται αντικείμενα συζήτησης, προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη τηλεθέαση από τα κανάλια. Η αγάπη “πουλάει”.. 

Σήμερα, οι εφημερίδες και τα περιοδικά “μιλούν” για τον ρομαντισμό και για την αγάπη, με εξωπραγματικό για την εποχή και τα δεδομένα τρόπο. Αποτέλεσμα αυτό είναι ένα μεγάλο ποσοστό του κοινού να επηρεάζεται και να περιμένει να πραγματοποιηθούν πράγματα που ίσως είναι ανέφικτα.  

Σαπουνόπερες, βιβλία, μυθιστορήματα, παραμύθια και τηλενουβέλες, παρουσιάζουν τον έρωτα και τον ρομαντισμό σαν μια ιδέα που αγγίζει την τελειότητα. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα, η πραγματικότητα απέχει αρκετά από αυτό το μοτίβο της προσέγγισης. 

Η αγάπη είναι μια έννοια με αναρίθμητες και διαφορετικές σημασίες για τον καθένα από εμάς 

Η αγάπη έχει πολλές και διαφορετικές έννοιες και πτυχές για κάθε άνθρωπο. Οι γυναίκες και οι άντρες αντιλαμβάνονται την αγάπη από διαφορετικές οπτικές.

Η αγάπη μέσα από τις διδαχές της Αγίας Γραφής 

Η Αγία Γραφή μας, στις ιερές και σοφές σελίδες της, μας διδάσκει ότι χρειάζεται να γνωρίζουμε για την αγάπη. Τα λόγια που διαβάζουμε στην Αγία Γραφή όμως, είναι αφορμή να εμπνευστούν από αυτά, όλοι οι άνθρωποι; Όχι, γιατί η αληθινή αγάπη σε καμία περίπτωση δεν είναι αποτέλεσμα επιβολής. (Άσμα Ασμάτων 8:4). 

Η πραγματική αγάπη δεν μπορεί να απαιτηθεί, ούτε προκύπτει βεβιασμένα, ακόμα και να προσπαθήσει κανείς πολύ. Η Αγία Γραφή, προσπαθεί να μας δείξει τον δρόμο της αγάπης και να μας κατευθύνει, ώστε να βρούμε την αληθινή αγάπη. 

Οι σχέσεις με τους γύρω μας δεν “χτίζονται” από τη μια μέρα στην άλλη. Οι ουσιαστικές σχέσεις συνοδεύονται από τρυφερότητα, ανιδιοτέλεια και στοργή για τους άλλους, κάτι που χρειαζεται κόπο και χρόνο. 

Η ανιδιοτελής αγάπη είναι δυσεύρετη τη σημερινή εποχή 

Η αγάπη είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί σήμερα. Ιδιαίτερα η ανιδιοτελής αγάπη, δηλαδή η αγνή και καθαρή αγάπη προς τον άλλο άνθρωπο, χωρίς να είναι εξαρτώμενη από κάποιο συμφέρον. Όταν αγαπάμε κάποιον, αυτό που θέλουμε μόνο είναι το καλό του: να είναι ο ίδιος καλά και υγιής και να νιώθει χαρά και ευτυχία μαζί μας. 

Όταν κάποιος έχει κάποιο συμφέρον ή εκμεταλλεύεται τον άλλο προς όφελος του, αποσκοπεί σε κάτι. Όταν εκμεταλλεύεται κάποιον, αυτό δεν είναι αγάπη. 

Η σπουδαία προφητεία του Ιησού για την “τελική περίοδο του συστήματος πραγμάτων”

Ο Ιησούς, στην προφητεία του για “την τελική περίοδο του συστήματος πραγμάτων”, έκανε λόγο για τις σημερινές συνθήκες και τις τάσεις της εποχής μας.  

Ο Ιησούς, μίλησε με απόλυτη ακρίβεια για το τι μπορεί, αλλά και το τι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί “αγάπη”, λέγοντας ότι στον κόσμο θα κυριαρχήσει η ανομία και οι πόλεμοι. Μίλησε για προδοσία από «πολλούς… θα προδώσουν ο ένας τον άλλον και θα μισήσουν ο ένας τον άλλον» και ότι «η αγάπη των περισσοτέρων θα ψυχρανθεί». (Ματθαίος 24:3-12).  

Όλα αυτά που με τόση σοφία είπε ο Ιησούς, επαληθεύονται και σήμερα. Η αγάπη μεταξύ των ανθρώπων έχει ψυχρανθεί πολύ. Είναι τόσο σπάνια. 

Η επιρροή των ΜΜΕ στην ζωή μας- Μας “κατευθύνουν”; 

«Από πολύ μικρή ηλικία, ο πολιτισμός που μας περιβάλλει​—ο κινηματογράφος και η τηλεόραση, τα βιβλία και τα περιοδικά, το ραδιόφωνο και η ηχογραφημένη μουσική, οι διαφημίσεις, ακόμη και η ειδησεογραφία—​μας κατακλύζει με εξωπραγματικές περιγραφές και δυσμετάβλητα στερεότυπα για το σεξ, την αγάπη και τις αισθηματικές σχέσεις»… 

«Οι περισσότερες περιγραφές των μέσων μαζικής επικοινωνίας για το σεξ, την αγάπη και τις αισθηματικές σχέσεις δημιουργούν ή ενισχύουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες, τις οποίες οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να αποβάλλουμε εντελώς. Μας κάνουν να μη νιώθουμε ικανοποιημένοι ούτε με τους πραγματικούς μας συντρόφους ούτε και με τον εαυτό μας»……, έγραψε ερευνήτρια.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, σήμερα επηρεάζονται σε αρκετά μεγάλο βαθμό από τα ΜΜΕ. Υπάρχουν στερεότυπα για την αγάπη, το σεξ τα οποία προβάλλονται από την τηλεόραση, τον Τύπο, τα περιοδικά, τα οποία με την άποψή τους, προκειμένου να ψυχαγωγήσουν και όχι να “επιμορφώσουν”, διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα.  

Οι χαρακτήρες των μυθιστορημάτων για την αγάπη και τον ρομαντισμό 

Η αγάπη περιγράφεται από τους συγγραφείς πολύ συχνά σε πολλά έργα τους. Χρησιμοποιώντας την φαντασία τους και στοιχεία ρομαντισμού μιλούν για την αγάπη δίνοντάς την μία έννοια, ως κάτι “άφταστο”.

Δεν είναι και παράλογο το κοινό να μπερδευτεί και να απογοητευτεί ταυτόχρονα, όταν αντιλαμβάνεται ότι οι πραγματικές σχέσεις των ανθρώπων δεν είναι όπως παρουσιάζονται στα μυθιστορήματα. 

Μπορούμε, όμως να καταλάβουμε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στη φαντασία και στην πραγματικότητα; Ναι μέσω των παρακάτω αντιπαραβολών.

Ακολουθούν συνήθως την ίδια “συνταγή”, το ίδιο μοτίβο 

Συνήθως η βασική δομή ή πλοκή ενός μυθιστορήματος είναι μία, είτε πρόκειται για βιβλία, είτε για θεατρικά έργα, είτε για μυθιστορήματα. Η πιο δημοφιλής συνταγή, που ακολουθούν συνήθως είναι ένας νέος και μια νέα, που γνωρίζονται, είναι μαζί, μετά χωρίζουν και μετά ξανά “κερδίζει” ο ένας τον άλλο και είναι μαζί. 

Αυτό το σενάριο είναι ένα πολύ συχνά επαναλαμβανόμενο σενάριο στο κοινό, που είναι -τις περισσότερες φορές- επιτυχημένο. 

Η “πρώτη ματιά” των ηρώων και ο έρωτας  

Ένα άλλο συχνό και επαναλαμβανόμενο μοτίβο των συγγραφέων είναι η “πρώτη ματιά”. Με το πρώτο βλέμμα που θα ανταλλάξει το ζευγάρι του μυθιστορήματος, υπονοείται και η συνέχεια που θα ακολουθήσει στις σελίδες του βιβλίου, για τους αναγνώστες.

Αυτό δείχνει ότι η πρώτη η ματιά είναι καθοριστική για τον έρωτα των δύο νέων, αφήνοντας να εννοηθεί, από την αρχή, ότι θα είναι μαζί. Η αγάπη και ο έρωτας είναι συναισθήματα, τόσο δυνατά που το ζευγάρι θα είναι μαζί ως το τέλος. 

Αυτό μπορεί να συμβεί και στην πραγματικότητα, ο “κεραυνοβόλος έρωτας” και να δούμε κάποιον και να μας αρέσει τόσο, που να τον ερωτευτούμε με μια ματιά. Συνήθως, όμως οδηγεί σε βιαστικά συμπεράσματα: Το να πιστέψετε ότι βρήκατε τον τέλειο σύντροφο πριν καν τον γνωρίσετε, διαθέτει από μόνο του το στοιχείο του φανταστικού, όπως πολλές  ιστορίες.

Βιαστικά συμπεράσματα, συνήθως οδηγούν σε εσφαλμένες εντυπώσεις, ως αποτέλεσμα πολλές φορές να απογοητευτούμε από το άλλο άτομο γιατί οι προσδοκίες μας, ήταν διαφορετικές από την πραγματικότητα και αλλιώς το είχαμε φανταστεί. 

Τα τρία δημοφιλέστερα χαρακτηριστικά στις ηρωίδες είναι: η εξυπνάδα, ο δυναμισμός και η ομορφιά

Το ζευγάρι για λίγο χωρίζει. Μετά από προσπάθεια, δε μπορούν να μείνουν χώρια. Η ζωή μετά από σειρά προβλημάτων τους ξαναφέρνει κοντά. Είναι μαζί και αχώριστοι “για πάντα”. Το για “πάντα” είναι στοιχείο υπερβολής και πολλές φορές δεν είναι έτσι τα πράγματα στην πραγματική ζωή.

Δημιουργούνται εσφαλμένες προσδοκίες ότι η διαδρομή που έχουν στην πορεία της σχέσης τους όλα τα ζευγάρια είναι πάντα έτσι, από την αρχή ως το τέλος της γνωριμίας τους. Αυτό δεν ισχύει. Είναι καλό να μάθουμε να διαχωρίζουμε τη φαντασία και το φανταστικό στοιχείο από την πραγματικότητα. Οι υπερβολικές προσδοκίες δημιουργούν απογοήτευση. 

Ένα άλλο σύνηθες χαρακτηριστικό στις ηρωίδες είναι η εξυπνάδα, ο δυνατός χαρακτήρας και η όμορφη εμφάνιση. 

Ο Σαίξπηρ μας έδωσε ένα πολύ καλό  μάθημα, περί ευτυχίας 

Ο Σαίξπηρ είπε:

“Είμαι πάντα ευτυχισμένος. Ξέρετε γιατί;
Γιατί δεν περιμένω τίποτα από κανέναν.
Οι προσδοκίες πάντα πληγώνουν. Η ζωή είναι μικρή.
Γι’ αυτό αγάπα τη ζωή σου και συνέχισε να χαμογελάς.
Ζήσε για σένα και πριν μιλήσεις, άκου.
Πριν γράψεις, σκέψου.
Πριν ξοδέψεις, δούλεψε.
Πριν προσευχηθείς, συγχώρεσε.
Πριν πληγωθείς, νιώσε.
Πριν μισήσεις, αγάπα.
Πριν τα παρατήσεις, προσπάθησε.
Πριν πεθάνεις, ζήσε”.

Το να είμαστε ρεαλιστές μας βοηθά να βλέπουμε τα πράγματα όπως ακριβώς είναι

Επομένως, το να περιμένουμε το ανέφικτο δεν ωφελεί. Το να απαιτούμε πράγματα από τους άλλους δημιουργεί  προσδοκίες, οι οποίες με τη σειρά τους  μπορεί να πληγώσουν τους ανθρώπους. 

Η κριτική μας σκέψη και η ρεαλιστική όψη του ρομαντισμού, της αγάπης και γενικότερα της ζωής μας, μας βοηθά να βλέπουμε τα πράγματα κατάματα και έτσι μαθαίνουμε να αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα. Όσο σκληρή κι αν είναι.

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.