Ρόδι: Ο κόκκινος χρυσός

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου

Θέλετε να γνωρίσετε ένα φρούτο με πλούσιες διατροφικές, θεραπευτικές, αντικαρκινικές και αντιξιοδιωτικές ιδιότητες; Αν ναι. Τότε αυτό είναι το ρόδι, το οποίο δικαίως έχει ονομαστεί από πολλούς ως «κόκκινος χρυσός».

Στο κείμενο που ακολουθεί, αναλύουμε τους λόγους που τόσοι πολιτισμοί και τόσες θρησκείες έχουν το ρόδο ως το σύμβολο της γονιμότητας και της καλοτυχίας.

Λίγα λόγια για ​την ιστορία του

Όσο αξιόλογες είναι οι ιδιότητές του, τόσο αξιόλογη είναι και η ιστορία του.

Η προέλευσή του είναι από το Ιράν και τη βόρεια Ινδία, γεγονός που δικαιολογεί και τις αναφορές του σε πολλά αρχαία κείμενα, κυρίως της Βαβυλώνας και της Βίβλου. Αργότερα, εισήχθη στην Λατινική Αμερική και την Καλιφόρνια από τους Ισπανούς εποίκους, το 1769.

Λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων του, το ρόδι χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες, με διαφορετική χρήση σε κάθε μία από αυτές.

  • Στην αρχαία Αίγυπτο, το ρόδι χρησιμοποιείται σαν φυσικό φάρμακο, ενώ μαζί με αυτό οι Αιγύπτιοι έθαβαν τους νεκρούς τους.
  • Στην αρχαία Ελλάδα, ο Όμηρος, ο Θεόφραστος, ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος, αναφέρονται στις θεραπευτικές ιδιότητες του ροδιού.
  • Στη μυθολογία το ρόδι, είναι ο καρπός που δίνει ο Πλούτωνας στην Περσεφόνη για να τη «δέσει» με τον Άδη και το έμβλημα των Ελευσίνιων Μυστηρίων.
  • Το ρόδι, έχει συνδεθεί επίσης, με τη γονιμότητα και την αιωνιότητα, γεγονός που δικαιολογεί το σπάσιμο των ροδιών ως έθιμο την Πρωτοχρονιά, αλλά και στους γάμους.
  • Στη μακρινή Κίνα, το ρόδι καταναλώνεται από τους νιόπαντρους, την πρώτη μέρα του γάμου τους για να ευλογηθεί ο γάμος τους.
  • Ο προφήτης Μωάμεθ έλεγε στους πιστούς του, να καταναλώνουν ρόδια επειδή αυτά θα μπορούσαν να τους απαλλάξουν από πολλά κακά της ανθρώπινης φύσης.
  • Στο ναό του Σολομώντα, χρησιμοποιήθηκε επίσης ως διακοσμητικό στοιχείο, ενώ αναφέρεται και στο Άσμα Ασμάτων στην Παλαιά Διαθήκη.

Π​εριγραφή του δέντρου

Η ροδιά είναι ένα μικρό φυλλοβόλο δέντρο με γυαλιστερά φύλλα και πορτοκαλοκίτρινα λουλούδια, αν και πολλές φορές μοιάζει με θάμνο. Τα φρούτα της είναι στρογγυλά, κόκκινα (ή κίτρινα, όταν ωριμάσουν) και γεμάτα με σπόρους. Είναι φυτό ανθεκτικό στη ζέστη, στην ξηρασία και στην έλλειψη φροντίδας, και προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικά εδάφη.

Οι θεραπευ​τικές του ιδιότητες

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C, Ε, Κ, Β5, φυλλικό οξύ), ανόργανα συστατικά όπως ασβέστιο, χαλκό, κάλιο, μαγγάνιο, σίδηρο και φυτικές ίνες, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Μάλιστα, ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος.

Ο χυμός του ροδιού έχει την πιο μεγάλη ικανότητα καταστροφής των ελεύθερων ριζών. Η πλούσια περιεκτικότητα του χυμού από ρόδι σε πολυφαινόλες, κυρίως σε κηκιδικό οξύ, ευνοεί την αντικαρκινική του δράση (προληπτική, αντιμεταστατική, εναντίον της αγγειογένεσης κλπ). Την ίδια στιγμή, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του ροδιού έχει υπολογιστεί ότι είναι 2-3 φορές μεγαλύτερες από αυτές του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού, ενώ είναι αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρυνσης, της φλεγμονής των αρτηριών, της καρδιάς και της υπέρτασης. Οι ιδιότητες αυτές είναι επίσης ευεργετικές για την προστασία του ήπατος και των νεφρών, καθώς και την αντιμετώπιση των βακτηρίων.

Ανάμεσα στα άλλα, εμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL), που αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, και φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης σε διαβητικούς ασθενείς με υπερλιπιδαιμία. Προστατεύει από εγκεφαλικές βλάβες, ρίχνει την πίεση του αίματος και υπάρχουν ενδείξεις ότι η μακρόχρονη κατανάλωσή του βελτιώνει την ερωτική λειτουργία ανδρών με πρόβλημα στύσης.

Ενδιαφέρον έχει επίσης, το γεγονός, ότι το ρόδι, χρησιμεύει για τη θεραπεία ασθενειών όπως η αρθρίτιδα, τα προβλήματα στο κυκλοφορικό και στην πέψη, αλλά και σε περιπτώσεις λοιμώξεων.

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου,

Influence:

Η Ρουμπίνα Στεφάτου είναι υποψήφια διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, ασχολείται με την εκπαίδευση κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας…