Ρόδι: Γιατί το χρειάζεται ο οργανισμός μας;

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου

Το ρόδι είναι ένα φρούτο γνωστό για το πόσο καλό κάνει στην υγεία μας. Δεν είναι τυχαίο που όλες οι εταιρείες καλλυντικών το έχουν στα συστατικά τους καθώς και μια πολύ μικρή ποσότητα μπορεί να κάνει θαύματα στην επιδερμίδα μας και στον οργανισμό μας.

Τα θρεπτικά συστατικά είναι πολλά, γι’ αυτό το προτιμούν οι αθλητές και οι δρομείς. Αλλά πέρα από αυτή την κατηγορία ανθρώπων, το ρόδι το χρειάζεται και ο δικός μας οργανισμός, που είμαστε όλη μέρα στο άγχος και στο τρέξιμο της καθημερινότητας.

Θερμιδική αξία του ροδιού και παχυσαρκία

Πρώτα απ’ όλα το ρόδι έχει χαμηλή θερμιδική αξία. Γι’ αυτό το λόγο οι διατροφολόγοι το συστήνουν σε άτομα που ακολουθούν ένα πρόγραμμα σωστής και ισορροπημένης διατροφής. Εργαστηριακές μελέτες αποδεικνύουν την ευεργετική δράση συστατικών του ροδιού σε παραμέτρους που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Ενδεικτικά, επιστημονική έρευνα σε παχύσαρκα άτομα έδειξε πως ο χυμός του ροδιού, σε ποσότητα 120 ml καθημερινά για διάστημα ενός μήνα, συνέβαλε στην αναστολή της περαιτέρω αύξησης βάρους.

Αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Το ρόδι είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι έχει προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου και κυρίως του καρκίνου στο δέρμα, στον προστάτη και στον μαστό και μπορεί να μειώσει την ανάπτυξή τους.

Η πλούσια περιεκτικότητα του ροδιού σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία του προσδίδουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας το σώμα από φλεγμονές και οιδήματα. Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, αποτελεί ασπίδα για το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύοντας τον οργανισμό από διάφορες ιώσεις/ασθένειες.

Χυμός ροδιού και μελέτες

Ο χυμός του ροδιού έχει καρδιοπροστατευτική δράση, καθώς μελέτες δείχνουν ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, κατεβάζει την αρτηριακή πίεση (συγκεκριμένα τη συστολική) και εμποδίζει την οξείδωση της κακής χοληστερόλης (LDL).Επίσης, ο χυμός του ροδιού προστατεύει τον προστάτη αδένα των ανδρών.

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου,

Influence:

Ζω στην Θάσο, είμαι μητέρα ενός αγοριού και αγαπώ την αρθρογραφία και τα βιβλία. Η διακόσμηση σπιτιού είναι κάτι που επίσης αγαπώ πολύ…