Road Trip στη Βόρεια Ελλάδα

Συντάκτης: Κατερίνα Βαϊμάκη

«Και βρέθηκα εκεί, ξαφνικά, να ατενίζω τα ατάραχα νερά της λίμνης, όπου πάνω τους καθρεφτιζόταν το φως της σελήνης. Μια ασημένια λίμνη και ένα ολοστρόγγυλο φεγγάρι, και πίσω μου… ένα κάστρο που θύμιζε κάτι από το μεγαλείο του παρελθόντος».

Αυτή είναι η πρώτη εικόνα που μου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτομαι τις πρόσφατες διακοπές μου. Το τοπίο που μόλις περιέγραψα βρίσκεται στα Ιωάννινα, τα οποία αποτέλεσαν μια από τις στάσεις της εκδρομής μας. Μαζί με φίλους ξεκινήσαμε από την Αθήνα με σκοπό να γυρίσουμε τη βόρεια Ελλάδα με αυτοκίνητο. Οι πόλεις που επισκεφτήκαμε ήταν τα Ιωάννινα, η Καστοριά και η Έδεσσα. Η διαδρομή μαγευτική, η εμπειρία αξεπέραστη!

Πρώτη στάση: Ιωάννινα

Πόλη με μεγάλη ιστορία, όπου θρύμματά της βρίσκονται σε κάθε γωνιά. Περπατούσα στον δρόμο δίπλα στο κάστρο και αισθανόμουν σαν ξαφνικά να βρέθηκα σε άλλη εποχή. Περίμενα πως σε κάποια στιγμή θα εμφανιστούν οι φρουροί του Πασά, ενώ για κάποιο ανεξήγητο λόγο, μου φαινόταν περίεργο που δεν είχα πέσει ακόμα πάνω σε κάποια που ίσως να έμοιαζε στην Κυρά Φροσύνη. Συμβουλή μου προς εσάς είναι, πως δεν αξίζει να τριγυρνάτε στο κέντρο της πόλης με αυτοκίνητο. Καλύτερα να την περπατήσετε. Έτσι θα αφουγκραστείτε τη ζωή της καλύτερα, όπως και εμείς! Πρέπει οπωσδήποτε να περάσετε με καραβάκι στο Νησί. Εκεί υπάρχει αγορά, με μικρά μαγαζάκια το ένα δίπλα στ’ άλλο, όπου οι πωλητές δείχνουν την πραμάτεια τους, ενώ οι ζαχαροπλάστες σας κερνούν παραδοσιακά γλυκά. Εμάς πας κεράσανε και ποτό …αν είστε τυχεροί μπορεί να συμβεί και σε σας… Στο Νησί βρίσκεται επίσης το μέρος, όπου δολοφονήθηκε ο Αλή Πασάς. Αξίζει μια επίσκεψη.

Για το βράδυ, υπάρχουν διάφορα εστιατόρια και μπαρ για όλα τα γούστα στο κέντρο της πόλης, ενώ μια βόλτα δίπλα στη λίμνη με το σεληνόφως θα είναι ένα αξέχαστο θέαμα, ειδικότερα αν είστε και λίγο ρομαντικοί. Εμείς πάντως, που δε φημιζόμαστε και για τον ρομαντισμό μας, μαγευτήκαμε…

Ένα ακόμα αξιοθέατο που ίσως δεν πρέπει να χάσετε είναι και το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Βρέλλη. Βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη και είναι αρκετά ατμοσφαιρικό. Τα εκθέματα μοιάζουν αληθινά και είναι παρμένα από την ιστορία της Ελλάδας. Πραγματικά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το Madame Tusseud’s του Λονδίνου, πιστέψτε με… έχω πάει!

Επόμενη στάση: Καστοριά

Άλλη μια πόλη με λίμνη, εξίσου πανέμορφη, με τη διαφορά ότι εδώ υπερτερεί το φυσικό τοπίο. Πραγματικά, όταν άνοιξα το παράθυρο του ξενοδοχείου, ήταν σαν ξαφνικά να είχα μεταφερθεί στην πραγματική φύση. Η πόλη έχει όμορφα μέρη που μπορείτε να επισκεφτείτε, ενώ μη χάσετε την ευκαιρία να καθίσετε στα ταβερνάκια τα οποία βρίσκονται ακριβώς δίπλα στη λίμνη, εμείς δεν προλάβαμε δυστυχώς…

Αυτό όμως που πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε είναι να περάσετε μια βόλτα από το «Σπήλαιο του Δράκου». Είναι το πιο σύγχρονο σπήλαιο των Βαλκανίων. Μάλιστα εκεί, βρέθηκαν τα οστά μιας Προϊστορικής Αρκούδας, ηλικίας 10.000 ετών, βάρους μισού τόνου και ύψους 2,5 μέτρων, ή τουλάχιστον κάτι παρόμοιο είπε ο ξεναγός! Η παράδοση λέει ότι πριν από αιώνες η μεγάλη σπηλιά ήταν χρυσορυχείο το οποίο το φύλαγε ένας δράκος που ανέπνεε και έβγαζε από το στόμα του φλόγες και δηλητηριώδεις καπνούς. Το τέρας μετά από μάχη χτυπήθηκε και έπλεε νεκρό στα νερά της λίμνης. Κατόπιν με αναμμένους δαυλούς οι άνθρωποι, προχώρησαν στην σπηλιά, όπου οι δαυλοί έσβησαν λόγο έλλειψης οξυγόνου. Τότε ακούστηκε μια βροντερή φωνή που έλεγε « όποιος πάρει μια χούφτα λάσπης θα το μετανιώσει αλλά και εκείνος που δεν θα πάρει πάλι θα το μετανιώσει » . Κάποιοι τόλμησαν και όταν βγήκαν στο φως είδαν ότι είχαν στα χέρια τους χρυσό, υγρή χρυσόσκονη.

Τερματικός σταθμός: Έδεσσα

Νόμιζα πως καταρράκτες θα μπορούσα να δω μόνο στο εξωτερικό ή απλά στις ταινίες. Κι όμως έκανα μεγάλο λάθος! Όσοι επισκεφτούν την Έδεσσα, σαν κι εμένα, θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν αυτά τα θαύματα της φύσης από κοντά. Ο ήχος από το τρεχούμενο νερό, η δύναμη με την οποία σκάει, το μεγαλείο των καταρρακτών, ασκούν μια ακατανίκητη δύναμη στον κάθε θνητό, που βλέποντας αυτό το θέαμα πιστεύει πως από εκεί πέρασαν σίγουρα οι θεοί. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ακόμα και η διαδρομή μέχρι να φτάσουμε, ήταν ξεχωριστή. Είχαμε ανέβει σε τέτοιο υψόμετρο, που επιτέλους είχα τη δυνατότητα να θαυμάσω στο βάθος την απόλυτη φύση, δάση από έλατα, τόσο ψηλά που δεν είχα ξαναδεί στη ζωή μου! Πραγματικά, εικόνες ονείρου….

Η Ελλάδα είναι προικισμένη με μια τεράστια ομορφιά. Τα τοπία της παρουσιάζουν μια μεγάλη ποικιλία. Το μόνο που οφείλουμε να κάνουμε εμείς, είναι να τη γνωρίσουμε…

Συντάκτης: Κατερίνα Βαϊμάκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.