Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τα πρώιμα συμπτώματα

Συντάκτης: Αγγελική Κουτρουμάνου

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που προσβάλλει τις αρθρώσεις και άλλα μέρη του σώματος. Ποια είναι όμως τα πρώιμα σημάδια της;

  1. Κόπωση

Πριν από οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα, ένα άτομο που πάσχει από ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να αισθάνεται κουρασμένο και χωρίς ενέργεια. Μπορεί, επίσης, να παρουσιάζει καταθλιπτικά συμπτώματα.

Το αίσθημα κόπωσης μπορεί να επηρεάσει:

  • Τις καθημερινές δραστηριότητες
  • Τις σχέσεις
  • Τη σεξουαλική διάθεση
  • Την παραγωγικότητα στην εργασία

Το αίσθημα της κόπωσης μπορεί να οφείλεται στην αντίδραση του σώματος στη φλεγμονή των αρθρώσεων.

  2. Ελαφρύς πυρετός

Η φλεγμονή που σχετίζεται με το νόσημα μπορεί να προκαλέσει αδιαθεσία αλλά και πυρετό. Ίσως οι ασθενείς να εμφανίζουν ελαφρώς αυξημένη θερμοκρασία, ένα πρώιμο σημάδι που μερικές φορές συνοδεύει την κόπωση. Μπορεί, επίσης, να προηγείται οποιωνδήποτε αξιοσημείωτων επιπτώσεων στις αρθρώσεις.

  3. Απώλεια βάρους

Ένα τρίτο σημάδι είναι η ανεξήγητη απώλεια βάρους, η οποία είναι πιθανώς μια έμμεση επίδραση της φλεγμονής. Όταν κάποιος αισθάνεται εμπύρετος, κουρασμένος και χωρίς όρεξη, μπορεί κατ’ επέκταση να αρχίσει να χάνει και βάρος.

  4. Πόνος στις αρθρώσεις

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλεί πόνο των αρθρώσεων στα δάκτυλα, τους καρπούς και τα πόδια. Η φλεγμονή καθιστά την εσωτερική επένδυση της άρθρωσης παχύτερη και προκαλεί την παραγωγή επιπλέον αρθριτικού υγρού.

Και οι δύο αυτοί παράγοντες ασκούν πίεση στην κάψουλα που περιβάλλει την άρθρωση και ερεθίζουν τις νευρικές απολήξεις που αυτή περιέχει, προκαλώντας πόνο.

  5. Οίδημα (πρήξιμο) των αρθρώσεων

Οι αρθρώσεις που φαίνονται πρησμένες στα χέρια και τα πόδια είναι ένα τυπικό σημάδι της αρθρίτιδας. Το πρήξιμο των αρθρώσεων τείνει να είναι πιο εμφανές καθώς η ρευματοειδής αρθρίτιδα εξελίσσεται, αλλά το ελαφρύ πρήξιμο ίσως αποτελεί ένα πρώιμο σημάδι.

  6. Ερυθρότητα των αρθρώσεων

Η φλεγμονή στις αρθρώσεις μπορεί να τους προσδώσει μια κοκκινωπή απόχρωση. Ο αποχρωματισμός του δέρματος γύρω από τις αρθρώσεις στα χέρια και τα πόδια είναι ένα επιπλέον σύμπτωμα.

Η ερυθρότητα συμβαίνει επειδή η φλεγμονή προκαλεί διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων στο περιβάλλον δέρμα. Τα ευρύτερα αγγεία επιτρέπουν την ροή περισσότερου αίματος σε αυτήν την περιοχή, δίνοντας στο δέρμα κοκκινωπή εμφάνιση.

  7. Θερμότητα στις αρθρώσεις

Η αυξημένη θερμότητα της άρθρωσης προκαλείται από φλεγμονή και μπορεί να εμφανιστεί προτού παρατηρηθεί ερυθρότητα ή διόγκωση.

  1. Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα

Το μούδιασμα και το τσούξιμο που επηρεάζουν τα χέρια και τα πόδια μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται από φλεγμονή στις αρθρώσεις, που προκαλεί συμπίεση νεύρων, με αποτέλεσμα την απώλεια της αίσθησης στο σημείο.

  9. Μείωση του εύρους κινήσεων

Στα πρώτα στάδια της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ενδέχεται να προκληθεί πρόβλημα στην κάμψη του καρπού προς τα εμπρός και προς τα πίσω.

Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, η βλάβη στις αρθρώσεις μπορεί να επηρεάσει τους συνδέσμους και τους τένοντες, καθιστώντας δύσκολο να λυγίσουν και να ευθυγραμμιστούν.

  1. Προβληματικές αρθρώσεις και στις δύο πλευρές

Είναι σύνηθες για τους ασθενείς με τη νόσο αυτή να βιώνουν συμπτώματα στις ίδιες αρθρώσεις και στις δύο πλευρές του σώματος. Αν και αυτή η συμμετρία είναι τυπική, δεν ισχύει για όλους.

Πηγή

Συντάκτης: Αγγελική Κουτρουμάνου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.