Ρευματοειδής αρθρίτιδα: 5 θεραπευτικές εναλλακτικές συμβουλές!

Συντάκτης: Ελευθερία – Μαλβίνα Μουστάκη, Φυσικοθεραπεύτρια

Με τον όρο ρευματοειδή αρθρίτιδα, ονομάζουμε ένα χρόνιο φλεγμονώδες, αυτοάνοσο και εξελικτικό νόσημα που προσβάλει συμμετρικά κυρίως τον αρθρικό υμένα των αρθρώσεων, το οποίο μερικές φορές προσβάλει και ορισμένα σπλάχνα. Εμφανίζεται  σε όλες τις ηλικίες, συχνότερη στις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες και η συχνότητα εμφάνισής της αυξάνει με την πάροδο της ηλικίας.

Ταξινόμηση:

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα εκδηλώνεται με τις εξής μορφές:

  • πολυαρθρίτιδα
  • μονοαρθρίτιδα
  • βαριά μονοαρθρίτιδα που μπορεί να εξελιχθεί σε πολυαρθρίτιδα

Συμπτώματα:

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα εμφανίζεται με:

  • πόνο
  • οίδημα
  • ερυθρότητα
  • δυσκαμψία
  • παραμόρφωση των αρθρώσεων
  • αναπηρία

Θεραπεία:

Συνήθως, η ρευματοειδής αρθρίτιδα αντιμετωπίζεται με μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή και/ή χωρίς ιατρική χρήση, με φυσικοθεραπεία και συσκευές υποστήριξης όπως νάρθηκες, ή ορθωτικά μέσα. Ωστόσο, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο, εναλλακτική μορφή θεραπευτικής αγωγής που συνιστάται ευρέως για όλους τους ασθενείς που πάσχουν από αρθρίτιδα είναι η άσκηση. Οι ειδικοί συστήνουν ότι τα άτομα με αρθρίτιδα θα πρέπει να καταβάλλουν έντονες προσπάθειες για να παραμείνουν δραστήριοι και να γυμνάζονται, ακόμα κι αν αυτό τους φαίνεται δύσκολο.

5 Θεραπευτικές εναλλακτικές συμβουλές:

1ον). Αρχικά, απευθυνθείτε στον φυσικοθεραπευτή σας, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Στην συνέχεια είναι ο υπεύθυνος για την αξιολόγηση της κατάστασης και την συνταγογράφηση της θεραπευτικής άσκησης που πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής.

2ον). Καθημερινή αερόβια άσκηση για 30’-45’ (βάδιση, τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμπι, κ.τ.λ.)

3ον). Εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης σχεδιασμένο από τον φυσικοθεραπευτή κυρίως για ενδυνάμωση, ισορροπία και ιδιοδεκτικότητα για 30 λεπτά, 3 έως 5 φορές την εβδομάδα.

4ον ). Εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης με όργανα γυμναστικής για ενδυνάμωση κορμού και άκρων για 30 λεπτά, 3 έως 5 φορές την εβδομάδα.

5ον). Θεραπευτική άσκηση με Pilates ή yoga σε ομαδικά ή ατομικά προγράμματα 3 φορές την εβδομάδα.

Πρόληψη:

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!!! Ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση της ρευματοειδής αρθρίτιδας, είναι η φυσικοθεραπεία για ανακούφιση από τα συμπτώματα και εν συνεχεία η θεραπευτική άσκηση, για την διατήρηση καλής μυϊκής ισχύος,  μυϊκής ισορροπίας, ιδιοδεκτικότητας και ελαστικότητας για σωματική και ψυχική υγεία!!!

*Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον Φυσικοθεραπευτή σας ή στο eleutheriamalvina@gmail.com 

Συντάκτης: Ελευθερία – Μαλβίνα Μουστάκη, Φυσικοθεραπεύτρια

Influence:

Η Ελευθερία-Μαλβίνα Μουστάκη, είναι Φυσικοθεραπεύτρια και μέλος του Επιστημονικού Τμήματος Φυσικοθεραπείας στην Ψυχική Υγεία…