Remedy of books: Κάτι παραπάνω ξέρουν οι βιβλιόφιλοι!

Συντάκτης: Στέλλα Κωνσταντοπούλου

Στην δική μας κοινωνία, στο ξεχωριστό μας σύγχρονο σήμερα επικρατεί μια τάση προς την γρήγορη απόλαυση, στην όσο πιο ταχεία διάδοση μιας πληροφορίας και γενικώς παρατηρείται η εκθείαση του εύκολου. Σε αυτή, λοιπόν, την τεχνολογικά κρατούμενη κοινότητα που διακαώς νιώθει την ανάγκη να ‘’χάνει’’ τον εαυτό της στην πλημμύρα των διαδικτυακών κοινωνικών μέσων, γιατί να έχουν μια θέση και τα βιβλία;

Εκπαιδευτική-Ακαδημαική συνεισφορά

Έχετε αναλογιστεί το μέγεθος αλλά και το είδος των πλεονεκτημάτων που έχει να προσφέρει η συνήθεια του προσωπικού διαβάσματος, παρότι τον ψυχαγωγικό, ‘’χαλαρό’’ του ρόλο; Το πιο βασικό σημείο, το οποίο αυτή την περίοδο ‘’υποφέρει’’ τόσο από λακωνικότητα όσο και από φτώχεια, είναι αυτό της εκμάθησης γραψίματος και διαβάσματος, με άλλα λόγια αυτό του αλφαβητισμού. Η συνήθεια λοιπόν του προσωπικού διαβάσματος συνεισφέρει τρομερά σε σημαντικούς εκπαιδευτικούς παράγοντες όπως την ορθογραφία, το πλούσιο λεξιλόγιο και την ταχεία ανάγνωση.


Διαβάστε επίσης: Όταν το διάβασμα είναι η ίαση για την κακή σου διάθεση


 Λειτουργεί ως αγχολυτικό

Έχει αποδειχτεί αρκετές φορές ότι το διάβασμα ως ασχολία συμβάλλει με απόλυτα θετικό τρόπο στο νευρικό σύστημα του ανθρώπου. Συγκεκριμένα, όταν η πλοκή γίνει πιο περιπετειώδης και αναπτύσσεται το στοιχείο της έντασης, ολοένα και περισσότερα μέρη του εγκεφάλου φωτίζονται με ενέργεια η οποία τα δραστηριοποιεί. Τομογραφίες που έγιναν στον εγκέφαλο έδειξαν ότι η συνδεσιμότητα των μερών του αυξήθηκε, ιδίως στον σωματοαισθητικό φλοιό το οποίο αποτελεί το κομμάτι του εγκεφάλου που αποκρίνεται σε σωματικές αισθήσεις όπως την κίνηση ή τον πόνο. Επίσης, σε αντίθεση με τον χρόνο που σπαταλάμε στις ‘’μπλε οθόνες’’ ο οποίος κουράζει τα μάτια και καθιστά τον ύπνο δυσκολότερο, ένα βιβλίο είναι η καλύτερη παρέα για τα βράδια. Εξάλλου, τί καλύτερο από ένα απολαυστικότατο ταξίδι σε ένα άλλο κόσμο, το οποίο δρα ως δραπέτευση από τον ρεαλισμό της δύσκολης καθημερινότητας;

Remedy of books: Κάτι παραπάνω ξέρουν οι βιβλιόφιλοι!

 Συμβάλλει στην αυτοβελτίωση

Ανάμεσα στα ποικίλα είδη βιβλίων βρίσκεται και αυτό της αυτοβελτίωσης, τα λεγόμενα “self-help books”. Η συνεισφορά τους είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού μπορούν να βοηθήσουν ατομικά («Η Ζωή Είναι Στα Χέρια Σου, Ευτυχία και πως να την κατακτήσετε») αλλά και συλλογικά-κοινωνικά («Πώς να μιλάτε στα παιδιά ώστε να σας ακούν & πώς να τα ακούτε ώστε να σας μιλούν»).


Διαβάστε επίσης : Ποιες θετικές επιπτώσεις έχει το διάβασμα στην υγεία μας


 Εναλλακτικός τρόπος γνωριμιών

Μελέτες έχουν δείξει κατά καιρούς πως ένας σεβαστός αριθμός ατόμων δυσκολεύεται να ενταχθεί στις διάφορες κοινωνικές ομάδες είτε λόγω ντροπαλής προσωπικότητας, είτε εξαιτίας άλλων παραγόντων. Μια λύση έρχεται να δώσει το αγαθό του βιβλίου αφού δεν περιορίζεται σε μεμονωμένους ρόλους όπως εκπαιδευτικούς ή ψυχαγωγικούς αλλά επεκτείνεται στην δημιουργία σχετικών λεσχών, λογοτεχνικών ομίλων σε πανεπιστήμια και διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες που δεν αποσκοπούν στον αποκλεισμό κανενός.

Συντάκτης: Στέλλα Κωνσταντοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.