Ρεφλεξολογία: η απάντηση για τους σωματικούς πόνους!

Συντάκτης: Ρία Βασιλείου

Ρεφλεξολογία: η απάντηση για τους σωματικούς πόνους!Η ρεφλεξολογία είναι μια μέθοδος εναλλακτικής ιατρικής που στηρίζεται στην εφαρμογή ειδικών πιέσεων και μαλάξεων στο πέλμα και τη ράχη των ποδιών. Επειδή στο πέλμα υπάρχουν 7.200 νευρικές απολήξεις, αυτές οι εξειδικευμένες πιέσεις προκαλούν ένα «αντανακλαστικό» ερέθισμα σε καθένα σημείο και όργανο του σώματος ξεχωριστά, με αποτέλεσμα τη διέγερση του νευρικού και του αμυντικού συστήματος του οργανισμού. Αν στην περίπτωση του ασθενούς δεν είναι εφικτό να γίνει εφαρμογή στα πόδια, γίνεται στα χέρια.

Έρευνα στη ρεφλεξολογία

Από τις αρχές του 2010 ξεκίνησε η πρώτη μεγάλη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να τεθούν οι βάσεις για την έρευνα στις Συμπληρωματικές και Εναλλακτικές θεραπείες με το πρόγραμμα Cambrella. Υφίστανται δημοσιευμένες έρευνες και μελέτες για την επίδραση της ρεφλεξολογίας ως συμπληρωματική μέθοδος της συμβατικής ιατρικής υπάρχουν και μάλιστα δημοσιευμένες σε ηλεκτρονικές ιατρικές βιβλιοθήκες στο διαδίκτυο

Λίγα λόγια για την τεχνική της ρεφλεξολογίας στην υγεία

Η μέθοδος της ρεφλεξολογίας στηρίζεται στο ότι κάθε κύτταρό μας είναι ένας σημαντικός διαβιβαστής πληροφοριών. Μέσα από το άγγιγμα, με τις πιέσεις ενεργοποιούμε το σώμα, το ξεμπλοκάρουμε. Πέρα από το γεγονός ότι ωφελεί στην ανακούφιση του πόνου, βοηθά στην υποχώρηση συμπτωμάτων και στη διόρθωση δυσλειτουργιών.

 • Λειτουργεί προληπτικά αφού συμβάλλει στη χαλάρωση και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
 • Βοηθά επίσης στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, καλύτερη αποτοξίνωση, καλύτερη ποιότητα ύπνου, ανακούφιση από το άγχος, επιφέρει ευχαρίστηση και απελευθερώνει ενδορφίνες.
 • Ορμονικά θέματα (π.χ. περίοδος, εμμηνόπαυση και γυναικολογικά προβλήματα)
 • Πονοκέφαλοι / ημικρανίες
 • Αλλεργίες
 • Μυο-σκελετικά, αυχενικό, οσφυαλγία, ισχιαλγία, αρθρίτιδες, τενοντίτιδες, προβλήματα ώμων
 • Πεπτικά (έλκος, δυσκοιλιότητα, τυμπανισμός)
 • Κυκλοφορικά
 • Για πόνους στα πέλματα, τα χέρια, τα αυτιά, το πρόσωπο

Ρεφλεξολογία: η απάντηση για τους σωματικούς πόνους!Συνοπτικά ο σκοπός της ρεφλεξολογίας βρίσκεται στην εκπλήρωση των εξής:

 1. Στη διατήρηση της καλής υγείας
 2. Στην πρόληψη
 3. Στη σωστή κυκλοφορία αίματος και ενέργειας στον οργανισμό
 4. Στη χαλάρωση
 5. Στην αποτοξίνωση και αναζωογόνηση

Εν κατακλείδι, στον σύγχρονο και ταχύτατο κόσμο που ζούμε, η ρεφλεξολογία κερδίζει όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη των ανθρώπων και των Ελλήνων, διότι έρχεται συμπληρωματικά αλλά και ουδέτερα από τη συμβατική ιατρική να βοηθήσει, μέσα από τη χαλάρωση και την εξισορρόπηση, στην αυτοθεραπεία του ανθρώπινου οργανισμού.

Συντάκτης: Ρία Βασιλείου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.