Red flags στις φιλικές σχέσεις

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Στις ρομαντικές σχέσεις όπου υπάρχουν όλες οι μορφές οικειότητας, είμαστε ίσως πιο «ευάλωτοι» και σε επιφυλακή. Επομένως, το να προσέχουμε για red flags ή σημάδια ότι ένα άτομο δεν μας ταιριάζει, στο πλαίσιο μίας ερωτικής σχέσης, είναι ένα βασικό μέτρο αυτοπροστασίας.

 Όμως, τα red flags σε μία φιλία είναι επίσης πολύ σημαντικά και οι ειδικοί σχέσεων προειδοποιούν ότι μόνο αν τα γνωρίζουμε θα μπορέσουμε να τα αναγνωρίσουμε και να τα χειριστούμε σωστά.

Τα όριά σου δεν γίνονται σεβαστά

Κι αν παραπονεθείς για αυτό μπορεί να θυμώσουν μαζί σου, να σε κοροϊδέψουν ή να σε χαρακτηρίσουν και υπερβολικό. Αν η φίλη σου κάνει κάτι που σε ενοχλεί, της λες ότι δεν σου αρέσει και συνεχίζει να το κάνει ούτως ή άλλως, αυτό είναι σίγουρα ένα red flag φιλίας. Εάν αντιμετωπίζεις αμυντική στάση ή άρνηση από την φίλη σου, αλλά είναι κάποια που σημαίνει πολλά για εσένα, δοκίμασε να το συζητήσεις μαζί της. Εάν συνεχίσει να αρνείται να δει τη δική σου πλευρά της ιστορίας ή δείχνει σημάδια gaslighting, ίσως πρέπει να αναθεωρήσεις το εάν η φιλία σας αξίζει τον κόπο για εσένα.

Ζηλεύουν, σε αντιγράφουν και μπαίνουν σε συνεχή διαδικασία σύγκρισης με εσένα

Ίσως να είναι δύσκολο να εντοπίσεις την ζήλια σε μια φιλική σχέση γιατί δεν έχει πάντα καθαρή μορφή. Μπορεί να εμφανίζεται ως μια κακή συμβουλή, μια επαγγελματική ευκαιρία για την οποία δεν σου μίλησε ο φίλος ή η φίλη σου ή για την έλλειψη χαράς για τα επιτεύγματά σου.

Red flags στις φιλικές σχέσεις

Δεν κάνουν αυτοκριτική, ούτε αναλαμβάνουν τις ευθύνες των πράξεών τους

Θεωρούν ότι δεν έχουν κάτι μεμπτό στη συμπεριφορά τους. Αντιθέτως, σου «πασάρουν» ότι εσύ έχεις το πρόβλημα, είσαι περίεργος και ψάχνεσαι.Αυτό το τοξικό σημάδι είναι σημαντικό για κάθε είδους σχέση. Αν ο φίλος, ο σύντροφος ή ο συγγενής μας αρνείται να παραδεχθεί ότι έσφαλε κάπου και να προσπαθήσει να επανορθώσει, τότε η σχέση μας μαζί τους δεν μπορεί να είναι υγιής. Αν επίσης ρίχνουν διαρκώς το φταίξιμο αλλού ή δεν αλλάζουν συμπεριφορά παρότι παραδέχονται ότι έχουν κάνει λάθος, είναι πιθανό να μην μπορέσουμε να συνεχίσουμε την φιλία μας.

Red flags στις φιλικές σχέσεις

Δεν αισθάνεσαι ο εαυτός σου κοντά τους

Νιώθεις ότι πρέπει να υποδύεσαι κάτι διαφορετικό από αυτό που είσαι για να ταιριάξεις με τους υπόλοιπους.Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή αν είσαι ο εαυτός σου, μπορεί να σε κοροϊδεύουν μπροστά σε άλλους ή να αμφισβητούν τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις σου. Αυτό είναι επικίνδυνο γιατί στο τέλος κάνεις και λες πράγματα μόνο και μόνο για να είσαι αρεστός και αποδεκτός. Είναι τρομακτικό να είσαι φίλος με άτομα που μπορεί να σε κάνουν να νιώσεις την ανάγκη να αλλάξεις αυτό που είσαι. Αν κάποιος σου λέει συνέχεια πώς πρέπει να είσαι, πώς να γελάς ή τι να πιστεύεις, αυτό δεν είναι σίγουρα υγιές.  Έτσι, είναι πιθανώς καλύτερο να διακόψεις αυτή τη σχέση για να προστατέψεις τη δική σου ψυχική υγεία. Υπάρχουν τόσοι πολλοί υπέροχοι άνθρωποι εκεί έξω που είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν σε μια υγιή φιλία, οπότε δώσε προσοχή στα red flags που βλέπεις και προσπάθησε να κρατήσεις στη ζωή σου μόνο άτομα που το αξίζουν.

Σε μειώνουν και γίνεσαι ο περίγελος της παρέας

Τα περισσότερα αστεία αφορούν εσένα και εξακολουθούν να γίνονται, παρόλο που έχεις επικοινωνήσει τη δυσαρέσκειά σου.Μια ξεκάθαρη red flag είναι όταν γίνονται διαρκώς προσβλητικά αστεία εις βάρος σου, ακόμα και όταν έχεις ήδη δηλώσει ότι σε κάνουν να νοιώθεις άσχημα. Δείχνουν έλλειψη σεβασμού και για σένα και για την ίδια την φιλία.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.