Ανακύκλωση Γυαλιού – Κάν΄το σωστά!

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Το γυαλί είναι ένα υλικό 100% ανακυκλώσιμο. Δύσκολα μπορεί να αποσυντεθεί και τις περισσότερες φορές γίνεται ρύπος για το περιβάλλον. Οφείλει συνεπώς ο καθένας να ανακυκλώνει τις γυάλινες συσκευασίες για να συμβάλει στη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Οφείλουμε όμως να δίνουμε προσοχή στο γυαλί που βάζουμε για ανακύκλωση. Γυάλινες φιάλες και δοχεία πρέπει να ανακυκλωθούν πολλές φορές. Κάποιες συμβουλές για την ανακύκλωση γυαλιού είναι:

  • Πλύνετε και αφαιρέστε καπάκια και ετικέτες από μπουκάλια και βάζα.
  • Προσπαθήστε να μην σπάσει το γυαλί που πάτε για ανακύκλωση.
  • Διαχωρίστε το είδος των γυαλιών που ανακυκλώνετε. Σπασμένα ποτήρια και πιάτα, παλιές λάμπες, γυάλινα παράθυρα πρέπει να ανακυκλώνονται χωριστά από γυάλινες φιάλες.
  • Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το σωστό κάδο ανακύκλωσης που υπάρχει στην περιοχή σας.
  • Θα ήταν πρακτικό να διαχωρίζουμε χρωματικά τα μπουκάλια που ανακυκλώνουμε. Τέτοιου τύπου κάδοι υπάρχουν στην Ευρώπη, αλλά όχι στη χώρα μας.

Η ανακύκλωση γυαλιού εξοικονομεί πρώτες ύλες βάρους 52.500 τόνων. Με αυτή την εξοικονόμηση μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων που μεταφέρονται και συσσωρεύονται στις χωματερές. Κάτι τέτοιο μας απαλλάσσει από αρκετά έξοδα. Σε συνδυασμό με το γεγονός αυτό, νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη ενός νέου οικονομικού τομέα δημιούργησε η όλη επιχείρηση της ανακύκλωσης γυαλιού.

Στην Ευρώπη εκτός του χρωματικού διαχωρισμού των γυάλινων μπουκαλιών, λειτουργούν πολλές μονάδες σχετικά με την επεξεργασία χρησιμοποιημένου γυαλιού. Αντίθετα στη χώρα μας είμαστε αρκετά πίσω στον τομέα αυτό. Παρ’ όλα αυτά τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια με την τοποθέτηση 20 κωδώνων συλλογής γυαλιού σε κεντρικά σημεία της πόλης σε συνδυασμό με τους ήδη υπάρχοντες κάδους ανακύκλωσης

Το 2009 άνοιξε η πρώτη και μοναδική μονάδα ανακύκλωσης γυαλιού στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα εργοστάσιο, όπου κάθε λογής γυαλιού συγκεντρώνεται, επεξεργάζεται και επαναφέρεται στην υαλουργία. Η καθυστέρηση αυτού του έργου δικαιολογεί το μικρό ετήσιο ποσοστό ανακύκλωσης γυαλιού της Ελλάδας σε σύγκριση με τα ποσοστά άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr