Ανακύκλωση και χωματερές στην Ε.Ε.

Συντάκτης: Flowmagazine

Μια από τις χώρες με τα μικρότερα ποσοστά ανακύκλωσης και τις περισσότερες χωματερές στην Ε.Ε. είναι η Ελλάδα. Αν κι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου την τελευταία πενταετία, το ποσοστό του 21% των ανακυκλώσιμων αποβλήτων θεωρείται μικρό. Στις χωματερές καταλήγουν το 77% των απορριμμάτων, νούμερο που μας κατατάσσει στις υψηλότερες θέσεις στη λίστα της διευρυμένης Ε.Ε. σε αυτό τον τομέα.

Η Ελλάδα έχει ένα πολύ καλό παράδειγμα να μιμηθεί, εκείνο της Ισπανίας. Η ανακύκλωση παρουσίασε ραγδαία ανάπτυξη στην Ιβηρική Χερσόνησο τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικά, το 1997 το ποσοστό ανακύκλωσης ήταν μόλις 1,8% ενώ το 2008 έφτασε το 62,2%!

Από την έρευνα της ProEurope εντυπωσιάζουν τα ασύλληπτα υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης απορριμμάτων του Βελγίου με 93%, καθώς και το μόλις 1% των αποβλήτων που καταλήγουν σε χωματερές στην Ολλανδία.

Η ανακύκλωση έχει μπει στη ζωή των Ευρωπαίων εδώ και αρκετά χρόνια. Στην Ελλάδα οι προσπάθειες έχουν γίνει έντονες την τελευταία πενταετία. Το έτος 2009, είχε ανακηρυχθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ ως χρονιά ανακύκλωσης για την Ελλάδα. Όμως, παρά την ανοδική πορεία της, τα απόβλητα παραμένουν πρόβλημα. Οι όγκοι των αποβλήτων συνεχίζουν να αυξάνουν. Πρόσφατα ψηφίστηκε ένας νέος νόμος που επιβάλλει τσουχτερά πρόστιμα στους Δήμους που συνεχίζουν να την αγνοούν.

Τα αποτελέσματα της έρευνας:

Χώρα Ανακύκλωση Απορριμμάτων Απόβλητα σε Χωματερές
Βέλγιο 93% 5%
Ολλανδία 85% 1%
Γαλλία 63% 18%
Βρετανία 55% 45%
Φινλανδία 56% 40%
Ιταλία 54% 44%
Ελλάδα 21% 77%
Ουγγαρία 15% 74%
Ρουμανία 0,9% 99%

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…