Με αφορμή τη λήξη του φετινού Μουντιάλ, εμπνεύστηκα το παρόν άρθρο για το πάθος για το ποδόσφαιρο. Το πάθος που …
Το ράγκμπι συναντά την Ελλάδα
Σήμερα θα μιλήσουμε για το ράγκμπι και όταν λέμε ράγκμπι δεν εννοούμε το αμερικάνικο ποδόσφαιρο, μιλάμε για το άθλημα που είναι ο ‘πρόγονος’ του αμερικάνικου ποδόσφαιρου. Ένα άθλημα που είναι από τα λίγα ομαδικά αθλήματα, αν όχι ίσως το μοναδικό που επιτρέπεται η πλήρης επαφή με τον αντίπαλο παίχτη.
Η ιστορία του
Το ράγκμπι ή ράγκμπι φούτμπολ (αγγλικά: rugby football) αποτελεί μία μορφή ποδοσφαίρου που αναπτύχθηκε στο δημόσιο σχολείο του Ράγκμπι στο Γουόρικσιρ, ως μία από τις πολλές παραλλαγές του ποδοσφαίρου που παίχτηκαν σε δημόσια σχολεία της Αγγλίας τον 19ο αιώνα. Τα δύο κυριότερα είδη στα οποία διακρίνεται είναι το ράγκμπι γιούνιον και το ράγκμπι λιγκ. Αν και στο ράγκμπι λιγκ χρησιμοποιήθηκαν αρχικά κανόνες του ράγκμπι γιούνιον, σήμερα αποτελούν δύο εντελώς ξεχωριστά αθλήματα. Το ράγκμπι υπήρξε ολυμπιακό άθλημα από το 1900 ως το 1924. Διεξήχθη μόνο σε τέσσερις Oλυμπιάδες (1900, 1908, 1920, 1924), με συμμετοχή δυο-τριών χωρών κάθε φορά, έτσι αποσύρθηκε.
- Ράγκμπι 15 παικτών ή ράγκμπι γιούνιον (rugby union): η ονομασία του προήλθε από την Rugby Football Union, την Αγγλική Ομοσπονδία Ράγκμπι, η οποία το καθιέρωσε. Διεθνώς εποπτεύεται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ράγκμπι (International Rugby Board, IRB), η οποία ιδρύθηκε το 1886. Παίζεται σε περισσότερες από 120 χώρες. Ως το 1995 ήταν καθαρά ερασιτεχνικό, αλλά από τότε υπάρχει και επαγγελματικό.
- Ράγκμπι 13 παικτών ή ράγκμπι λιγκ (rugby league): η ονομασία του προήλθε από την Rugby Football League, την Αγγλική Λίγκα του Ράγκμπι, η οποία ιδρύθηκε το 1895, όταν 22 ομάδες-μέλη της Rugby Football Union αποχώρησαν από την ένωση και ίδρυσαν δική τους λίγκα. Αιτία της διάσπασης ήταν η απόφαση της Rugby Union να θεωρήσει ότι δεν ήταν ερασιτέχνες, κι επομένως δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες όσοι παίκτες ήταν εργάτες ορυχείων ή εργοστασίων. Τα σωματεία της βόρειας Αγγλίας είχαν πολλούς τέτοιους παίκτες, θεώρησαν άδικο το κριτήριο αυτό και αποχώρησαν, ιδρύοντας την Northern Rugby Football Union, η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε Rugby Football League. Εκτός από τον αριθμό των παικτών, μια βασική διαφορά είναι πως το σκοράρισμα από φιλντ γκολ μετράει μόνο για έναν πόντο.
Στην Ελλάδα
Θα μιλήσουμε για το ράγκμπι λιγκ, μιας και αυτό είναι το πιο γνωστό στην χώρα μας. Τη σεζόν 2016-2017 δημιουργήθηκε το πρώτο αντρικό πρωτάθλημα ράγκμπι και συμμετείχαν 4 ομάδες, οι οποίες ήταν οι πρώτες 4 ομάδες της παρακάτω λίστας. Την σεζόν 2018-2019 δημιουργήθηκε η ομάδα της ΑΕΛ στην Λάρισα και φέτος είναι η πρώτη σεζόν για τους Athens City Raiders RLC. Σήμερα η ομοσπονδία διοργανώνει το Πρωτάθλημα Ελλάδας ράγκμπι λιγκ ανδρών όπου ξεκινάει τον Νοέμβριο. Οι ομάδες που κατεβαίνουν είναι στην παρακάτω λίστα.
- Attica Rhinos Rugby League https://www.facebook.com/arhinosrl/
- Patras Rugby League https://www.facebook.com/patrasrugby/
- Rhodes Knights Rugby League https://www.facebook.com/rhodesknightsrl/
- Aris Eagles Rugby League https://www.facebook.com/arisrugbyleague/
- ΑΕΛ – Τμήμα Rugby https://www.facebook.com/aelrugby/
- Athens City Raiders RLC https://www.facebook.com/athensraiders/
Στις περισσότερες ομάδες μάλιστα μπορείτε να κάνετε εγγραφή, να ενταχθείτε στην οικογένειά τους και να δοκιμάσετε την τύχη σας στο άθλημα. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί τους μπορείτε μέσα από τις σελίδες τους στο Facebook. Μιλώντας με τα μέλη του Attica Rhinos Rugby League, μου είπαν ότι ο καθένας μπορεί να παίξει και να ξεκινήσει στην ομάδα. Το μόνο που θέλει είναι θέληση και αρκετή αντοχή για να ανταπεξέλθεις στο άθλημα. Μάλιστα έχουν και γυναικείο τμήμα για όποια γυναίκα θέλει να το δοκιμάσει.
Τέλος υπάρχει και η επίσημη αγαπημένη σε αυτό το άθλημα, που φυσικά είναι η Εθνική Ελλάδος και συμμετέχει στα προκριματικά για το παγκόσμιο πρωτάθλημα.
Για περισσότερες πληροφορίες υπάρχει η σελίδα της στο Facebook:
https://www.facebook.com/rlgreece/
Μερικές φωτογραφίες από αναμετρήσεις ελληνικών ομάδων και της εθνικής μας ώστε να πάρετε μια ιδέα για το πώς είναι:
Το ράγκμπι είναι ένα ομαδικό άθλημα πολύ διαφορετικό από όλα τα άλλα, για αυτό έχει και την δική του γοητεία. Είναι ένα άθλημα που πλέον στην χώρα μας μπορεί ο καθένας να δοκιμάσει την τύχη του και να δει πως είναι.
Βασικοί κανονισμοί του ράγκμπι
Ένα παιχνίδι του πρωταθλήματος ράγκμπι αποτελείται από δύο μισά σαράντα λεπτά, που στο μισό του χρόνου θα υπάρχει διάλειμμα δέκα λεπτών, τέλος μπορεί να δοθεί επιπλέον χρόνος σε κάθε ημίχρονο για να αντισταθμίσει τον χρόνο που ξοδεύτηκε ή χάθηκε από οποιαδήποτε αιτία. Το γήπεδο είναι ένα ορθογώνιο γήπεδο από χόρτο μήκους 120 μέτρων και πλάτους 58-68 μέτρων ανάλογα με το επιμέρους έδαφος. Στη μέση του πεδίου βρίσκεται η γραμμή “μισής διαδρομής” 50 μέτρων και στο κάθε τέλος του γηπέδου υπάρχουν από 10 μέτρα όπου είναι η περιοχή του αγγίγματος της μπάλας. Κάθε πλευρά του πεδίου, εκατέρωθεν της γραμμής των 50 μέτρων, είναι πανομοιότυπη. Στο μέσο κάθε γραμμής τέρματος υπάρχει ένα δοκάρι με μορφή του γράμματος «H», που χρησιμοποιείται για σκορ σημείου από κλωτσιές.
Κάθε ομάδα μπορεί να επιλέξει μέχρι τέσσερις αντικαταστάτες, πριν την έναρξη του αγώνα. Τα ονόματά τους, μαζί με αυτά των παικτών (των αρχικών) πρέπει να έχουν δοθεί στον Διαιτητή πριν την έναρξη του αγώνα. Μπορούν να γίνουν, δώδεκα αλλαγές το μέγιστο, μεταξύ των δεκαεπτά δηλωμένων παικτών.
Στο ράγκμπι λιγκ, οι πόντοι κερδίζονται έπειτα από το άγγιγμα της μπάλας στο έδαφος, πέρα από τη γραμμή αγγίγματος της αντίπαλης ομάδας, κάτι που ονομάζεται άγγιγμα (try) και αποτελεί τον κύριο τρόπο σκοραρίσματος και μετράει για 4 πόντους .Η αντίπαλη ομάδα προσπαθεί να ανακόψει την επίθεση με ανατροπή του παίκτη που μεταφέρει την μπάλα. Εκτός από τα αγγίγματα, οι πόντοι μπορούν να επιτευχθούν και με κλωτσιά της μπάλας προς την εστία της αντίπαλης ομάδας. Έπειτα από κάθε άγγιγμα, η ομάδα που το έχει πετύχει κερδίζει ένα ελεύθερο χτύπημα με σκοπό την επίτευξη τέρματος και την προσθήκη επιπλέον πόντων, κάτι που ονομάζεται μετατροπή. Κλωτσιά για γκολ μπορεί επίσης να δοθεί σε περίπτωση πέναλτι.
Για αυτούς που θέλουν να καταλάβουν δυο πράγματα παραπάνω δείτε το παρακάτω βίντεο: