Ράφτινγκ – καγιάκ: Περιπέτεια στο νερό

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Ψυχαγωγία και άσκηση είναι δύο από τα στοιχεία που συνδυάζονται άψογα στο ράφτινγκ και το καγιάκ, που με τον καιρό αποκτάνε όλο και περισσότερους θαυμαστές στην Ελλάδα. Κατάλληλα για κάθε ηλικία αποτελούν τον κρυφό «εθισμό» αυτών που λατρεύουν την περιπέτεια και τα extreme sports. Επικίνδυνα αλλά και ασφαλή ταυτόχρονα προκαλούν τη δύναμη και την ορμή των κρύων νερών του ποταμού, ανάλογα με τα επίπεδα δυσκολίας, και κινούνται μέσα στα όρια της αδρεναλίνης…

«Το ράφτινγκ και το καγιάκ αποτελούν διασκέδαση και όχι άγχος ως προς το θέμα της ασφάλειας. Το πρώτο και το δεύτερο επίπεδο δυσκολίας προορίζεται για οικογένειες και παρέες χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία. Ακόμα και παιδιά άνω των 5 χρονών μπορούν να πάρουν μέρος μέχρι αυτά τα επίπεδα!», αναφέρει στο flowmagazine.gr o ιδρυτής της Αλπικής Ζώνης (διοργάνωση υπαίθριων δραστηριοτήτων), Αχιλλέας Παπαευθυμίου.

Ράφτιγκ

Πρόκειται για την κατάβαση ποταμών με φουσκωτές βάρκες, οι οποίες διαθέτουν χωρητικότητα 6-10 ατόμων (μαζί με τον οδηγό), και κατευθύνονται ανάλογα με το ρεύμα και τα κουπιά, που παράλληλα βοηθούν την αποφυγή εμποδίων. Με εξειδικευμένο εξοπλισμό, όπως φόρμες Neopren, κράνη, σωσίβια, οι δραστηριότητες του ράφτινγκ ποικίλλουν ανάλογα με το επίπεδο δυσκολίας (μέχρι και IV βαθμού) του κάθε ποταμού και συνοδεύονται από έμπειρους οδηγούς. Ο χρόνος της κατάβασης ποικίλλει ανάλογα με το ποτάμι, καθώς «το ταξίδι» στη φύση μπορεί να διαρκέσει από 1 ώρα έως 6-7 ώρες.

Συνήθως πραγματοποιούνται από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση κρίνεται η επιλογή ποταμών που διαθέτουν ικανή ροή και όγκο νερού για την ασφαλή κατάβαση με φουσκωτές βάρκες. Ιδανικά μέρη για rafting αποτελούν ο Άραχθος και ο Βοιδομάτης που θεωρούνται τα καλύτερα ποτάμια της Ελλάδας για αρχάριους έως έμπειρους 4ου βαθμού. Παράλληλα, ο Άραχθος, ο Λούσιος, ο Αλφειός, ο Aλιάκμονας, ο Αξιός και ο Εύηνος είναι οι πιο κατάλληλοι για απολαυστικές καταβάσεις.

«Πριν τη κατάβαση του ποταμιού οι ειδικοί εκπαιδευτές πραγματοποιούν μια 20λεπτη ενημέρωση για το πώς θα κάτσουν οι συμμετέχοντες στη βάρκα, για τις βασικές εντολές και για τις περιπτώσεις ανατροπής της. Σε κάθε περίπτωση όμως υπάρχει ο επαγγελματίας συνοδός, ο οποίος είναι υπεύθυνος να χειριστεί την πορεία της βάρκας, ενώ παράλληλα είναι άρτια εξοπλισμένος με σκοινιά διάσωσης και άλλα εργαλεία», συνεχίζει ο Αχιλλέας Παπαευθυμίου.

Προϋποθέσεις και κόστος

Μοναδικοί όροι για τη συμμετοχή σε τέτοιου είδους δραστηριότητες είναι η γνώση κολύμβησης και τα ικανοποιητικά επίπεδα σωματικής και ψυχικής υγείας. Η κατάβαση ποταμών μέχρι και 2ου βαθμού δυσκολίας είναι δυνατή για όλους, ακόμα και χωρίς την ύπαρξη καλής φυσικής κατάστασης και εκπαίδευσης. Όσον αφορά τα ποτάμια 3ου, 4ου και 5ου βαθμού δυσκολίας η εμπειρία και το γυμνασμένο σώμα είναι αναγκαία, καθώς το ποτάμι διαθέτει σημεία που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.

Πάντως ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επιλέξει μέσα από ήπιες αλλά και ορμητικές διαδρομές ανάλογα με το επίπεδό του… βαθμοί που ορίζονται σχετικά με τη διεθνή κλίμακα βαθμών δυσκολίας, από το I – VI. Τα ορμητικά ποτάμια με τις δίνες και τους απότομους μικρούς καταρράκτες κυμαίνονται στο VI επίπεδο, ενώ η κατάβαση των αρχάριων αντιστοιχεί στο I και στο II.

Σχετικά με τις τιμές του ράφτινγκ, ξεκινούν από €30 – €35 κατά άτομο (περιλαμβάνεται και ο εξοπλισμός), αλλά μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 120 ευρώ ανάλογα με το ποτάμι, το βαθμό δυσκολίας του και το πρόγραμμα της εκδρομής. Τα περισσότερα γραφεία που οργανώνουν υπαίθριες δραστηριότητες διαθέτουν εξειδικευμένους εκπαιδευτές που βρίσκονται πάντα δίπλα στους ενδιαφερόμενους και μειώνουν στο ελάχιστο την επικινδυνότητα της δραστηριότητας.

«Είναι πολύ σημαντικό ο κόσμος να επιλέγει τις πιστοποιημένες εταιρίες εναλλακτικών μορφών τουρισμού, καθώς ορισμένες από τις ήδη υπάρχουσες δεν έχουν ελεγχθεί από το κράτος σύμφωνα με τα παγκόσμια πρότυπα ασφαλείας. Όταν υπάρχει επαγγελματική συνείδηση τότε η επικινδυνότητα μειώνεται στο ελάχιστο», δηλώνει στο flowmagazine.gr ο Αχιλλέας Παπαευθυμίου, o ιδρυτής της Αλπικής Ζώνης.

Κανό / Καγιάκ

Το καγιάκ ανήκει στην ίδια κατηγορία με το ράφτινγκ και διαθέτει πανομοιότυπα χαρακτηριστικά, αλλά απαιτεί μεγαλύτερη ισορροπία και συγκέντρωση για την αποφυγή κινδύνων. Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά extreme sports, το οποίο διαθέτει ως βασικό εξοπλισμό τα διθέσια/ μονοθέσια συμπαγή και φουσκωτά καγιάκ για το ποτάμι, τη λίμνη και τη θάλασσα. Ειδικότερα, τα καγιάκ είναι βάρκες που κατευθύνονται και ισορροπούν μέσα από το διπλό κουπί του κωπηλάτη και απαιτούν ειδικό εξοπλισμό, όπως σωσίβια, κράνη και spray skirt (αδιάβροχο κάλυμμα γύρω από τη μέση του αθλητή, που εμποδίζει την είσοδο των νερών στο καγιάκ).

«Υπάρχουν περιπτώσεις που κατά την πτώση από τη βάρκα δημιουργούνται ορισμένοι μώλωπες, αλλά κάτι τέτοιο γίνεται σπάνια. Άλλωστε, σε οποιαδήποτε δραστηριότητα μπορεί να συμβεί κάτι παρόμοιο. Όταν όμως το ράφτινγκ και το καγιάκ πραγματοποιείται με υπευθυνότητα τότε μας ενώνει με τη φύση», δηλώνει στο flowmagazine.gr ο ιδρυτής της Αλπικής Ζώνης.

Ξεχωριστά ποτάμια για καγιάκ αποτελούν: ο Λούσιος, ο Αλφειός, ο Αχελώος, ο Τρικεριώτης, ο Ασπροπόταμος, ο Αλιάκμονας, ο Πηνειός, ο Βοϊδομάτης, Νεστόριος και ο Άραχθος. Η σωματική και ψυχική υγεία πρέπει να είναι ικανοποιητική, καθώς το καγιάκ χρειάζεται γυμνασμένα χέρια, προπονημένη μέση και ιδιαίτερη ισορροπία. (Ο κωπηλάτης μπορεί να χρειαστεί να κάνει μια περιστροφή μέσα στο νερό, βάζοντας δύναμη στους γοφούς και στο κουπί και να ξαναβγεί στην επιφάνεια).

Tips

  • Ακόμη κι αν οι αρχάριοι συμμετέχοντες πέσουν στο νερό, δεν διατρέχουν σοβαρούς κινδύνους, καθώς οι εκπαιδευτές είναι έμπειροι σε διασώσεις.
  • Ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια, ένα έξτρα ζευγάρι κάλτσες και μια αλλαξιά ρούχα θα σας φανούν χρήσιμα μετά τη δραστηριότητα.
  • Βεβαιωθείτε ότι η διοργανώτρια επιχείρηση της δραστηριότητας φέρει και την κατάλληλη πιστοποίηση.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση γεύματος λίγο πριν τη δραστηριότητα.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.