Πώς τοποθετούμε τα έπιπλα στο σαλόνι

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου

Το σαλόνι εξυπηρετεί πολλές χρήσεις για πολλούς ανθρώπους μέσα στο σπίτι: μπορεί να είναι ο κύριος χώρος συγκέντρωσης της οικογένειας ή μπορεί να είναι ο χώρος της υποδοχής των καλεσμένων. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν συγκεκριμένα θέματα που καλείστε να αντιμετωπίσετε όσον αφορά τη διαρρύθμιση και τη διακόσμηση του σαλονιού.

Βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθείτε:

  • Καθορίστε ποιο θα είναι το βασικό στοιχείο του δωματίου. Τα έπιπλα πρέπει να τοποθετηθούν γύρω από το σημείο αυτό. Σε κάποιο σαλόνι το κεντρικό στοιχείο μπορεί να είναι κάποιο αντικείμενο που ήδη υπάρχει όπως το τζάκι ή ένα παράθυρο. Ενώ σε άλλα μπορεί να είναι ένα αντικείμενο που θα τοποθετήσετε εσείς εκεί, όπως για παράδειγμα η τηλεόραση.
  • Τοποθετήστε τα έπιπλα με τέτοιον τρόπο ώστε να δημιουργήσετε «περιοχές συζήτησης». Οι άνθρωποι θα πρέπει να μπορούν να μιλάνε άνετα. Αν το δωμάτιο είναι μεγάλο, μπορείτε να δημιουργήσετε περισσότερες από μία τέτοιες περιοχές.
  • Πρέπει να αποφεύγετε το «κυκλοφοριακό». Αφήστε αρκετό χώρο ώστε οι άνθρωποι να μπορούν εύκολα να μετακινηθούν από τη μία άκρη του δωματίου στην άλλη. Η κυκλοφορία πρέπει κατά προτίμηση να γίνεται εκτός των «περιοχών συζήτησης».
  • Απομακρύνετε τα έπιπλα από τους τοίχους. Το να ακουμπάν όλα τα έπιπλα του σαλονιού στους τοίχους είναι από τα πιο συχνά λάθη. Όταν τα έπιπλα είναι κοντά μεταξύ τους δημιουργούν ένα οικείο περιβάλλον. Κι εφόσον η πλάτη ενός καναπέ ή μιας πολυθρόνας έχει τα απαραίτητα τελειώματα δεν υπάρχει λόγος να τις κρύψουμε.

Καναπέδες και καρέκλες

Τις περισσότερες φορές οι καναπέδες αποτελούν βασικό στοιχείο του ύφους της διακόσμησης. Δεν θέλετε να είναι ούτε πολύ μεγάλοι ώστε να πνίγουν το χώρο, ούτε πολύ μικροί ώστε να χάνονται. Είναι πολύ σημαντικό, πριν αποφασίσετε την οποιαδήποτε αγορά, να μετρήσετε το χώρο: να δημιουργήσετε ένα σχέδιο του δωματίου στο χαρτί και να δοκιμάσετε μερικές διαφορετικές διατάξεις των επίπλων. Ελέγξτε τι ταιριάζει καλύτερα τόσο από αισθητική άποψη όσο και από λειτουργική άποψη. Ανάμεσα στον καναπέ και τις πολυθρόνες συνηθίζεται μια απόσταση τουλάχιστον 50 cm. Αυτό βέβαια το καθορίζετε εσείς ανάλογα με τις ανάγκες της οικογένειάς σας.

Χαλιά

Η χρήση των χαλιών είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ορίσετε περιοχές μέσα στο σαλόνι. Το κυριότερο λάθος που γίνεται είναι να χρησιμοποιούνται μικρά χαλιά. Να θυμάστε ότι όλα τα έπιπλα πρέπει να μπορούν να τοποθετηθούν πάνω στο χαλί. Εάν ο χώρος δεν το επιτρέπει, βεβαιωθείτε ότι τουλάχιστον τα μπροστινά πόδια από τα μεγάλα αντικείμενα είναι επάνω στο χαλί. Τα μικρά κομμάτια, όπως βοηθητικές καρέκλες, πλαϊνά τραπεζάκια, πρέπει να έχουν και τα τέσσερα πόδια στο χαλί.

Τραπεζάκια σαλονιού

Τα τραπέζια σαλονιού, συνήθως ανάμεσα στους καναπέδες, βρίσκονται συχνά στο κέντρο μιας «περιοχής συζήτησης». Ένα τέτοιο τραπεζάκι πρέπει να είναι ελαφρώς χαμηλότερο από το ύψος του καθίσματος του καναπέ και τις καρέκλες γύρω από αυτό. Επίσης το μήκος του πρέπει να είναι το μισό έως τα 2/3 του μήκους του καναπέ μπροστά από τον οποίο βρίσκεται. Αν πάλι δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε coffee table, μπορείτε να τοποθετήσετε δύο μικρότερα τραπεζάκια, και να πετύχετε το ίδιο αποτέλεσμα.  Σιγουρευτείτε  μόνο ότι δεν είναι πολύ μικρά. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το τραπέζι θα πρέπει να είναι σε θέση να το φτάνουν χωρίς να χρειάζεται να σηκωθούν από το κάθισμά τους. Παράλληλα θα πρέπει να αφήσετε αρκετό χώρο για τα πόδια μεταξύ των καθισμάτων και του τραπεζιού. Η ιδανική απόσταση είναι από 35 έως 40 εκατοστά.

Πλαϊνά τραπεζάκια

Συνήθως παραμελούμε ή αφήνουμε για το τέλος τα side tables, αλλά η θέση τους στο χώρο είναι πραγματικά πολύ σημαντική. Το πλήθος που απαιτείται, εξαρτάται από τον αριθμό των θέσεων. Όλοι όσοι βρίσκονται στο χώρο πρέπει να μπορούν να ακουμπήσουν το ποτό τους χωρίς να χρειάζεται να σηκωθούν από τη θέση τους. Ιδανικό είναι να υπάρχει ένα πλαϊνό τραπέζι σε κάθε άκρη ενός καναπέ και ένα ανάμεσα σε κάθε ζευγάρι από καρέκλες. Σημείο κλειδί πάντως είναι να μην δημιουργείται συνωστισμός στο σαλόνι. Το ύψος ενός τραπεζιού πρέπει να είναι ίσο με το μπράτσο του καναπέ ή της καρέκλας δίπλα από το οποίο βρίσκεται.

Τα αξεσουάρ του σαλονιού

Όταν όλα τα έπιπλα είναι στη θέση τους είναι σημαντικό να σκεφτείτε πού να τοποθετηθούν τα διάφορα αξεσουάρ. Χωρίς αμφιβολία, θα υπάρχουν στο χώρο παράθυρα με κουρτίνες, κάποιο διακοσμητικό και ίσως μια τηλεόραση και κάποιες απλίκες. Δώστε την ίδια σημασία στην τοποθέτηση όλων των αξεσουάρ όπως και στα έπιπλα.

Τηλεόραση

Η ιδανική απόσταση ανάμεσα στα καθίσματα και στην τηλεόραση είναι τρεις φορές το μέγεθος της οθόνης (μετρώντας το διαγωνίως). Το μόνο πρόβλημα είναι ότι οι καινούργιες τηλεοράσεις βγαίνουν σε πολύ μεγαλύτερα μεγέθη, οπότε η διάσταση της οθόνης επί 3 δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε μικρούς χώρους.

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου,

Influence:

Ζω στην Θάσο, είμαι μητέρα ενός αγοριού και αγαπώ την αρθρογραφία και τα βιβλία. Η διακόσμηση σπιτιού είναι κάτι που επίσης αγαπώ πολύ…