Πώς το χιούμορ μπορεί να μεταμορφώσει τη ζωή μας;

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Είναι το χιούμορ τελικά κάτι που ή το έχεις ή δεν το έχεις; Η απάντηση εμπειρικά και εκπαιδευτικά είναι όχι! Πολλοί άνθρωποι εγκλωβίζονται πίσω από την πεποίθηση ότι «Δεν έχω αρκετό χιούμορ» γιατί το αντιμετωπίζουν ως έμφυτο ταλέντο των άλλων. Έτσι αγνοούν ότι στην πραγματικότητα είναι μία ικανότητα επίκτητη και είναι απόλυτα εφικτό να βάλουν περισσότερο γέλιο στη ζωή τους, αρκεί να βρεθεί η κατάλληλη έμπνευση!

Στη δική μου ζωή το χιούμορ μπήκε καθημερινά μέσα από ένα προσωπικό στοίχημα σε πείσμα στερεοτύπων που θέλουν τις γυναίκες να μην έχουν χιούμορ! Από ένα αντίστοιχο πείσμα μπήκε και στη ζωή μου εκπαιδευτικά, μέσα από ένα νέο στοίχημα- με μία εκπαιδευόμενη αυτή τη φορά – ότι υπάρχουν τρόποι, εργαλεία και πηγές έμπνευσης με τα οποία μπορούν να μάθουν να καλλιεργούν το χιούμορ ή ακόμα και να το υιοθετήσουν ως στάση ζωής!

Από την εκπαιδευτική σκοπιά, λοιπόν, και παίρνοντας ως αφορμή το σχετικό  σεμινάριο του Believe In You, που ήταν ένα από τα πρώτα του 2021, αξίζει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο και να μιλήσουμε για το χιούμορ. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Χιούμορ και Ετοιμολογία»- Νέος κύκλος σεμιναρίων του Believe in You τον Ιανουάριο


Ρωτώντας τους συμμετέχοντες τι τους έφερε στο σεμινάριο ακούστηκε μία απάντηση που ταίριαζε απόλυτα στον δικό μου εκπαιδευτικό  στόχο και  στην έμπνευση που ήθελα να μεταφέρω  «Έχω παρατηρήσει ότι αυτοί που διακωμωδούν  τις καταστάσεις τις ξεπερνούν πιο εύκολα». Και είναι αλήθεια! 

Το χιούμορ είναι κάτι παραπάνω από το να κάνουμε την παρέα μας να γελάσει, το χιούμορ έχει εφαρμογή ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις και όταν αποφασίσουμε να “ανοίξουμε” το μυαλό μας στην κωμική πλευρά των πραγμάτων, θα δούμε ότι αυτή η απόφαση μας απαλλάσσει από πολλά και σημαντικά αρνητικά συναισθηματικά φορτία… Με άλλα λόγια, το χιούμορ είναι ένα σημαντικό εργαλείο για μια καλύτερη ζωή.

Προσπαθώντας, ακόμα, να διερευνήσουμε « τι είναι το χιούμορ;» μιλήσαμε για το χιούμορ ως τρόπο επικοινωνίας. Το να κάνεις έναν άγνωστο να γελάσει είναι ο πιο σύντομος τρόπος για να αποκτήσεις επαφή μαζί του. Με το γέλιο οι άμυνες πέφτουν, το σώμα χαλαρώνει και τα φράγματα στην επικοινωνία εξαφανίζονται! Το χιούμορ παίζει ρόλο στις σχέσεις μας, στις διεκδικήσεις και τις διαπραγματεύσεις μας, ακόμα και στην εργασία μας. 

Επιπλέον, το χιούμορ είναι και ένας τρόπος να επικοινωνούμε με το εαυτό μας γιατί –σε τελική ανάλυση- μαζί του περνάμε όλη μας τη ζωή. Ποια ήταν η τελευταία φορά που καταφέραμε να γελάσουμε με εμάς και τα λάθη μας;

Κλείνουμε συνήθως τα σεμινάρια μιλώντας με τον κόσμο για το τι αποκόμισε, τι έμαθε, τι θα ξεκινήσει από την ίδια μέρα να εφαρμόζει. Οι απαντήσεις είναι πάντα διαφορετικές και ο καθένας κρατάει αυτό που τον άγγιξε περισσότερο. Μοιράζομαι όμως μαζί σας μία από τις απαντήσεις γιατί είναι η  άλλη οπτική, η άλλη όψη του νομίσματος  που συχνά αγνοούμε επιδεικτικά: «Κατάλαβα πως κάποια στραβά που έγιναν απανωτά στη ζωή μου ήταν ένα μήνυμα, σα να μου είπε η ζωή, καμιά φορά τα πλάνα χαλάνε, γέλα και λίγο»!

Ας γελάσουμε, επομένως, γιατί ακόμα και τα δύσκολα έχουν μια  κωμική εκδοχή  και αν εκπαιδευτούμε  να τη βλέπουμε, έχουμε τη δύναμη να κάνουμε τη ζωή μας πιο ανάλαφρη. Ας σταματήσουμε να φοβόμαστε το γέλιο, να σκεφτόμαστε τι θα πει ο κόσμος αν πάμε κόντρα στο σοβαρό μας προφίλ. Το  να γελάς με τη ζωή και τον εαυτό σου είναι ένα μεγάλο βήμα προς την ελευθερία!

Γράφει η Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και επαγγελματικής ανάπτυξης, εκπαιδεύτρια και συγγραφέας του βιβλίου «Θέλω-Πιστεύω-Μπορώ: Τα 3 κλειδιά της ζωής», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…