Πώς το κρασί συμβάλλει θετικά στην ψυχολογία μας

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Προστάτης του ο θεός Διόνυσος της αρχαιότητας, το κρασί λατρεύτηκε και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινή ζωή των αρχαίων. Σήμερα, δεν έχουν αλλάξει πολλά, μόνοι οι γνώσεις μας πάνω στα οφέλη του για τον οργανισμό μας. 

Οφέλη στο σώμα 

Αξιοσημείωτα έχουν χαρακτηριστεί τα οφέλη του κρασιού στην υγεία του ανθρώπου μέσα από συνεχείς έρευνες που πραγματοποιούνται. Έρευνα που μελέτησε για 15 συνεχή χρόνια 20.000 άνδρες και γυναίκες διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν 1 με 2 ποτηράκια κρασί 3 φορές την εβδομάδα παρουσίασαν κατά 30% λιγότερα εμφράγματα και κατά 25% λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια συγκριτικά με άλλους που κατανάλωναν μόνο νερό. 

Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι άτομα που κατανάλωναν κρασί είχαν περισσότερη όρεξη για περπάτημα καθημερινά καλύπτοντας μακρινές αποστάσεις, επειδή το κρασί διατηρεί όλες τις αρτηρίες του σώματός μας σε καλή κατάσταση. Όμως, όλα αυτά εκδηλώνονται μόνο όταν υπάρχει ελεγχόμενη κατανάλωση και ποσότητα κρασιού, αλλιώς μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα. 

Ποσότητα και ποιότητα 

Καλό είναι να σημειώσουμε ότι έχει μεγαλύτερη σημασία στην καρδιοπροστατευτική δράση του αλκοόλ η ποσότητα και όχι τόσο η ποιότητα. Όσο μεγαλύτερης ηλικίας είναι το άτομο, τόσο πιο επικίνδυνη είναι η δράση του κρασιού και του αλκοόλ γενικά σε αυτό. Εάν καταναλωθεί χωρίς μέτρο μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, υπέρταση, κατάθλιψη, εκνευρισμό, ίλιγγο και οικιακά ή τροχαία ατυχήματα. 

Καλό είναι, επίσης, να θυμόμαστε ότι σε άτομα κάτω των 65 ετών επιτρέπονται μέχρι 2 ποτήρια κρασιού ημερησίως, ενώ για αυτούς άνω των 65 καλό θα είναι να περιορίζεται στο 1 ποτήρι την ημέρα. Ένα ποτήρι κρασιού είναι αρκετό για να πάρει το σώμα μας όλα τα οφέλη που έχει να του προσφέρει αυτό το ποτό. 

Πώς επηρεάζεται η ψυχολογία μας; 

Μιλήσαμε για τα οφέλη που έχει το κρασί στο σώμα μας και τι θα πρέπει να προσέξουμε για να λάβουμε τα οφέλη αυτά. Πώς, όμως, μπορεί να αλλάξει την ψυχολογία μας; Η καλή υγεία της καρδιάς, και μετέπειτα όλου του οργανισμού, είναι πολύ μεγάλο boostγια την ψυχική μας υγεία. Όταν όλα λειτουργούν όσο το δυνατόν καλύτερα μπορούν και με μπόλικη ενέργεια, νιώθουμε και εμείς καλά πνευματικά. 

Η καλή λειτουργία του σώματος και η όρεξη για ζωή μας ωθούν να κάνουμε παραπάνω πράγματα από όσα θα κάναμε αν απλά καθόμασταν σε έναν καναπέ και συμβάλουν σε μια πιο χαρούμενη καθημερινότητα. Επίσης, το κρασί σε μικρή ποσότητα μπορεί να μας χαλαρώσει τόσο όσο ώστε να μπορούμε να ξεκουραστούμε, το σώμα και το μυαλό μας. Όλα αυτά, συνθέτουν ένα παζλ μιας πιο «εύκολης» καθημερινότητας, με λιγότερες καταπονήσεις του σώματός μας και άμεσα επηρεάζουμε έτσι και την ψυχολογία μας. 

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.