Πώς θέτουμε σωστά στόχους

Συντάκτης: Γεωργία Μυστριώτη

Για να πετύχουμε αυτά που πραγματικά θέλουμε και να μην παραμένουν τα όνειρά μας στη σφαίρα της φαντασίας, η στοχοθεσία είναι ζωτικής σημασίας. Πώς θέτουμε, όμως, στόχους;

Οι στόχοι

Πολλοί από εμάς θέτουμε στόχους είτε με την αρχή της νέας χρονιάς, είτε με την αρχή του σχολικού ή ακαδημαϊκού έτους, είτε με τη νέα σελήνη, είτε… οποτεδήποτε. Κάποιοι λέμε ότι θα χάσουμε 20 κιλά μέσα σε ένα εξάμηνο, άλλοι επιδιώκουν αυξημένο εισόδημα, μερικοί θέλουν να κάνουν μεταπτυχιακό. Οι στόχοι που τίθενται, όμως, δεν είναι πάντα ρεαλιστικοί από πλευράς χρονοδιαγράμματος, ενώ αμελείται ένας πολύ σημαντικός παράγοντας: κάθε στόχος αποτελείται από μία σειρά επιπλέον μικρών στόχων, οι οποίοι οδηγούν βήμα-βήμα σε αυτό που θέλουμε να πετύχουμε. Ο κόσμος δεν χτίστηκε σε μία μέρα· το ίδιο ισχύει και για κάθε αλλαγή στη ζωή μας.

Παράδειγμα

Ας πούμε ότι κάποιος θέλει να κάνει μεταπτυχιακό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει πρώτα από όλα να βρει σε ποιο αντικείμενο θέλει να κάνει μεταπτυχιακό, να αποφασίσει αν θέλει να είναι εξ αποστάσεως ή δια ζώσης (θα επανέλθουν τα δια ζώσης μαθήματα κάποια στιγμή!), αν θέλει να είναι δωρεάν ή επί πληρωμή και πόσα μπορεί να διαθέσει για δίδακτρα, ποιες είναι οι υποχρεώσεις φοίτησης και αν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές. 

Οπότε η λίστα θα μπορούσε να είναι κάπως έτσι: 

-Ψάχνω τα μεταπτυχιακά που σχετίζονται με το αντικείμενο που θέλω που προσφέρονται από τα ελληνικά πανεπιστήμια.

-Διαβάζω τον οδηγό σπουδών για τα μεταπτυχιακά αυτά για να δω τι με ενδιαφέρει περισσότερο.

-Μαθαίνω τα βασικά: εξ αποστάσεως ή δια ζώσης, δίδακτρα.

-Αν στο μεταπτυχιακό που με ενδιαφέρει τα δίδακτρα είναι υψηλά για τον προϋπολογισμό μου, αναζητώ τρόπους για να βρω τους ανάλογους πόρους.

-Αν δεν βρίσκω εναλλακτικό μεταπτυχιακό στο αντικείμενο που θέλω με χαμηλότερο κόστος (αυτό συνήθως σημαίνει ότι πρόκειται για ένα μεταπτυχιακό περιζήτητο και κατά πάσα πιθανότητα κερδοφόρο), ψάχνω αντίστοιχο μεταπτυχιακό ή σε άλλα πανεπιστήμια, ακόμα και αν είναι εξ αποστάσεως κλπ.

-Μόλις καταλήγω στο μεταπτυχιακό που θέλω, κοιτάω τις προϋποθέσεις εισαγωγής, τις  προθεσμίες εγγραφής και τα δικαιολογητικά. 

-Προμηθεύομαι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για να τα έχω έτοιμα.

-Αν απαιτούνται εξετάσεις για την εισαγωγή, κοιτάω την ύλη.

-Προμηθεύομαι τα απαραίτητα βιβλία για την προετοιμασία των εξετάσεων. 

-Κάνω καταμερισμό της ύλης, δηλαδή για πόσο καιρό μπορώ να διαβάσω οποιοδήποτε από τα μαθήματα. 

-Όταν πλησιάζει ο καιρός, στέλνω τα δικαιολογητικά εμπρόθεσμα και μαθαίνω τις λεπτομέρειες σχετικά με τη διεξαγωγή των εξετάσεων.

Είναι απίστευτο αν παρατηρήσει κανείς πόσοι επιμέρους στόχοι τέθηκαν πριν καν ξεκινήσει κανείς τα μαθήματα! 

Συντάκτης: Γεωργία Μυστριώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.