Πώς θα βρούμε το νόημα της ζωής;

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Ίσως από τα μεγαλύτερα ερωτήματα στην ανθρωπότητα. Όσα χιλιάδες χρόνια κι αν περάσουν, θα αποτελεί από τα μεγαλύτερα ερωτήματα ποιο είναι τελικά το νόημα της ζωής. Υπάρχει τρόπος να το ανακαλύψουμε; Κι αν ναι, πώς;

Στην κοινωνία μας οι άνθρωποι επιδιώκουν πολλούς σκοπούς νομίζοντας ότι θα βρουν σε αυτούς το νόημα. Κάποιες από αυτές τις επιδιώξεις συμπεριλαμβάνουν: επαγγελματική επιτυχία, πλούτο, καλές σχέσεις, έρωτα, διασκέδαση, καλά έργα προς τους πλησίους, κτλ. Οι άνθρωποι επιβεβαιώνουν ότι αν και πέτυχαν τους σκοπούς τους να γίνουν πλούσιοι, να έχουν καλές σχέσεις και ικανοποίηση, υπάρχει μια αίσθηση κενού το οποίο δεν μπορεί με τίποτα να πληρωθεί.

Τα 4 μυστικά της ζωής

Προοπτική

Για να βρούμε τονόημα της ζωής, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ζωή είναι μικρή και ανεκτίμητη. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε θνητοί και αυτός ακριβώς είναιο λόγος που πρέπει να πορευόμαστε δημιουργικά.

Πώς θα βρούμε το νόημα της ζωής;

Προτεραιότητες

Το επόμενο βήμαείναι να αξιολογήσουμε τι είναι σημαντικό για εμάς και τι όχι. Μεγαλώνονταςκαταλαβαίνουμε ότι ο χρόνος και η ενέργειά μας λιγοστεύουν κι έτσι πρέπει ναεπενδύουμε συνετά αυτές τις πολύτιμες πηγές.

Προετοιμασία

Το να σχεδιάζουμετο μέλλον είναι ανεκτίμητο και μας προετοιμάζει για τις αλλαγές που μπορεί ναβρεθούν στο δρόμο μας. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί αύριο, όμως μπορούμεπάντα να είμαστε έτοιμοι για ό,τι κι αν έρθει.

Παρουσία

Πρέπει να ζούμε τη στιγμή, κάθε στιγμή! Όταν μας στοιχειώνει το παρελθόν ή μας παραλύει ο φόβος για το μέλλον, αδυνατούμε ναζήσουμε αυτά που εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια μας.

Πώς θα βρούμε το νόημα της ζωής;

Διακρίνεις τις ομορφότερες στιγμές της ζωής

Σκέψου τις στιγμές που σε έκαναν να νιώσεις ξεχωριστός και τα συναισθήματα που σε συγκίνησαν και εντόπισε ποια ήταν τα χαρακτηριστικά που τις έκαναν τόσο σημαντικές. Οι αξίες μπορεί να έχουν σχέση με κάποιο συγκεκριμένο πεδίο κάποιες φορές, οπότε αν, για παράδειγμα, σκέφτεσαι τις επαγγελματικές αξίες σου, κοίτα τις στιγμές εκείνες που ένιωσες πιο ζωντανός, πιο συγκινημένος, πιο γεμάτος και αναγνώρισε ποια ήταν η πηγή αυτής της αίσθησης.

Είσαι ο εαυτός σου

Καλείσαι να έχεις πολλούς ρόλους, όπως να είσαι γονιός, αδερφή ή αδερφός, ξάδερφος, θεία ή θείος, φίλος, συνάδελφος, γνωστός ή ακόμα και γείτονας. Πρέπει να εκπληρώνεις παράλληλα πολλά καθήκοντα, έχει όμως σημασία ταυτόχρονα να παραμένεις ο εαυτός σου. Πώς θα το καταφέρεις αυτό; Σκέψου αν είναι αυτό που θα έκανες ακόμα κι αν δεν κοιτούσε κανείς, αγνοώντας το τι έχεις μάθει ότι είναι σημαντικό, ή το ότι είσαι ενήλικας, ή τι θεωρεί η μαμά σου αξιόλογο. Ίσως χρειαστεί χρόνος για να μάθεις το πραγματικό “εγώ” σου, να συνειδητοποιήσεις ποιες επιλογές έρχονται από τις δικές σου αξίες, αξίζει όμως να προσπαθείς πάντα να μαθαίνεις τι κάνει την καρδιά σου χαρούμενη, τι ικανοποιεί τον εσωτερικό σου εαυτό και να πηγαίνεις προς τα εκεί.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.