Πώς θα κόψετε με επιτυχία την επιθυμία σας για κάπνισμα

Συντάκτης: Κλεωνάντα Χρούμπ

Για τους περισσότερους καπνιστές, η επιθυμία να καπνίσουν μπορεί να είναι ισχυρή. Αλλά δεν χρειάζεται να είστε στο έλεος αυτών των παθών.

Όταν μια τέτοια επιθυμία για κάπνισμα χτυπά, θυμηθείτε ότι αν και μπορεί να είναι έντονη, πιθανότατα θα περάσει μέσα σε πέντε έως 10 λεπτά είτε καπνίσετε είτε όχι. 

Κάθε φορά που αντιστέκεστε στην λαχτάρα σας αυτή, βρίσκεστε ένα βήμα πιο κοντά στο να κόψετε το τσιγάρο μια για πάντα.

Πως θα κόψετε με επιτυχία την επιθυμία σας για κάπνισμα

Παρακάτω προτείνονται 10 τρόποι για να σας βοηθήσουν να αντισταθείτε στην επιθυμία σας για κάπνισμα:

 1. Δοκιμάστε τη θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης

Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τη θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης, όπου δύνανται οι επιλογές:

 • Συνταγογράφηση νικοτίνης με ρινικό σπρέι ή συσκευή εισπνοής
 • έμπλαστρο νικοτίνης, τσίκλες και παστίλιες χωρίς συνταγή
 • Συνταγογραφούμενα φάρμακα αντί-νικοτίνης και αντί-καπνίσματος, όπως η βουπροπιόνη και η βαρενικλίνη.

Θεραπείες αντικατάστασης νικοτίνης βραχείας δράσης, όπως τσίχλα νικοτίνης, παστίλιες, ρινικά σπρέι ή εισπνευστήρες – μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τις έντονες επιθυμίες. Αυτές οι θεραπείες βραχείας δράσης είναι γενικά ασφαλείς στη χρήση σε συνδυασμό με επιθέματα νικοτίνης μακράς δράσης ή με ένα από τα φάρμακα που δεν περιέχουν νικοτίνη.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ήταν της μόδας μέχρι και πρόσφατα ως εναλλακτική λύση στο κάπνισμα. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας των ηλεκτρονικών τσιγάρων για την παύση του καπνίσματος και τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια αυτών των συσκευών.

 1. Αποφύγετε τις προκλήσεις

Πως θα κόψετε με επιτυχία την επιθυμία σας για κάπνισμα

Οι συνεχείς σκέψεις για το τσιγάρο είναι πιθανότατα πιο έντονες στις περιπτώσεις και τα μέρη, όπου καπνίζατε πολύ και συχνά, όπως σε πάρτι ή μπαρ, ή όταν αισθάνεστε άγχος ή πίνετε καφέ. Προσδιορίστε τις καταστάσεις πυροδότησης αυτών των σκέψεων και δημιουργήστε ένα σχέδιο για να τις αποφύγετε εντελώς ή να τις ξεπεράσετε.

Μην επιτρέψετε κάποια υποτροπή στο κάπνισμα. Εάν καπνίζατε συνήθως ενώ μιλούσες στο τηλέφωνο, για παράδειγμα, κράτα ένα στυλό και ένα χαρτί για να ασχοληθείς με το σκίτσο..

 3. Αναβάλετε το

Εάν αισθάνεστε ότι πρόκειται να υποχωρήσετε στην επιθυμία σας για κάπνισμα, πείτε στον εαυτό σας ότι πρέπει πρώτα να περιμένετε 10 ακόμη λεπτά και στη συνέχεια να κάνετε κάτι για να αποσπάσετε τον εαυτό σας για εκείνο το χρονικό διάστημα. Δοκιμάστε να πάτε κάπου που απαγορεύεται το κάπνισμα, ώστε να μην επηρεαστείτε αρνητικά. Αυτά τα απλά κόλπα μπορεί να είναι αρκετά για να εκτροχιάσετε τον πόθο σας.

 1. Μασήστε το

Πως θα κόψετε με επιτυχία την επιθυμία σας για κάπνισμα

Δώστε στο στόμα σας κάτι για να καταπολεμήσει τον πόθο του καπνού. Μασήστε σε τσίχλα χωρίς ζάχαρη ή μια σκληρή καραμέλα ή φάτε ωμά καρότα, σέλινο, ξηρούς καρπούς, κάτι τραγανό και ικανοποιητικό.

 1. Δεν έχετε “μόνο ένα”

Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να έχετε μόνο ένα τσιγάρο για να ικανοποιήσετε τη λαχτάρα του καπνού. Αλλά μην ξεγελιέστε για να πιστέψετε ότι θα μπορέσετε να σταματήσετε εκεί. Τις περισσότερες φορές, ξεκινώντας μόνο ένα, οδηγεί σε άλλο και άλλο και μπορεί να καταλήξετε να αγοράσετε καπνό.

 1. Ενεργοποιηθείτε

Πως θα κόψετε με επιτυχία την επιθυμία σας για κάπνισμα

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να αποσπάσει η προσοχή και η έντασή σας. 

 Ακόμη και η σύντομη σωματική άσκηση, όπως το να ανεβαίνεις μερικές φορές τις σκάλες, μπορεί να εξαφανίσει τον πόθο για τσιγάρο. Βγείτε για μια βόλτα ή τζόκινγκ.

Εάν είστε κολλημένοι στο σπίτι ή στο γραφείο, δοκιμάστε να περπατήσετε στο χώρο, να κάνετε κάποια pushups, να ανεβείτε πάνω-κάτω μια σκάλα. Εάν η σωματική δραστηριότητα δεν σας ενδιαφέρει, δοκιμάστε το κεντήματα, το πλέξιμο, να ξεφυλλίσετε περιοδικά. Ή κάντε δουλειές του σπιτιού για απόσπαση της προσοχής, όπως ηλεκτρική σκούπα ή αρχειοθέτηση εγγράφων.

 1. Εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης

Πως θα κόψετε με επιτυχία την επιθυμία σας για κάπνισμα

Το κάπνισμα μπορεί να ήταν ο τρόπος σας να αντιμετωπίσετε το άγχος. Η αντίσταση στον πόθο του καπνού μπορεί να είναι αγχωτική. Αφαιρέστε το άγχος με την άσκηση τεχνικών χαλάρωσης, όπως ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, χαλάρωση μυών, γιόγκα, μασάζ ή ακούγοντας χαλαρωτική μουσική.

 1. Ζητήστε ενισχύσεις

Συζητήστε το με ένα μέλος της οικογένειας, έναν φίλο ή ένα μέλος της ομάδας υποστήριξης ώστε να σας βοηθήσει στην προσπάθειά σας να αντισταθείτε στον πειρασμό. Συνομιλήστε στο τηλέφωνο μαζί του, κάντε μια βόλτα, συνομιλήστε και γελάστε.

 1. Συνδεθείτε στο διαδίκτυο για υποστήριξη

Πως θα κόψετε με επιτυχία την επιθυμία σας για κάπνισμα

Εγγραφείτε σε ένα διαδικτυακό πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος. Ή διαβάστε ένα σχετικό blog και δημοσιεύστε ενθαρρυντικές σκέψεις για κάποιον άλλο που μπορεί να αντιμετωπίζει το ίδιο. Μάθετε από τους άλλους το πώς το χειρίστηκαν.

 1. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας τα οφέλη

Γράψτε ή πείτε δυνατά τους λόγους για τους οποίους θέλετε να σταματήσετε το κάπνισμα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Νιώθω καλύτερα
 • Γίνομαι πιο υγιής
 • Δεν εκθέτω τα σημαντικά άτομα στο παθητικό κάπνισμα 
 • Εξοικονομώ χρήματα

Θυμίστε στον εαυτό σας να προσπαθεί να αντιστέκεται στο κάπνισμα ώστε να νικήσει τους πόθους του. Και κάθε φορά που θα αντιστέκεστε στον πόθο του καπνίσματος, θα είστε ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο σας.

Συντάκτης: Κλεωνάντα Χρούμπ,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.