Πως θα καταπολεμήσετε τη διάρροια;

Συντάκτης: Παναγιώτης Ντόβας

Μια από τις πιο ενοχλητικές καταστάσεις που μπορούν να συμβούν, μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι αυτή της διάρροιας. Είναι αυτή η άβολη στιγμή που, με πόνους στην κοιλιά, πάμε, τρέχοντας, στην τουαλέτα.

Είναι, συνήθως, αποτέλεσμα κάποιας τροφής που είτε φάγατε είτε ήπιατε και η διάρκειά της είναι, περίπου, δυο μέρες, όταν πρόκειται για κάποια φλεγμονή. Σε περίπτωση που προέρχεται από κάποιον ιό, όπως η γαστρεντερίτιδα, ενώ τα συμπτώματα παραμένουν ίδια, κρατάνε για περισσότερες μέρες. Ευτυχώς, η διάρροια είναι εύκολα αντιμετωπίσιμη, ενώ υπάρχουν και ορισμένες τροφές που βοηθούν στην καταπολέμησή της. 

Τι μπορείτε, όμως, να καταναλώσετε, για να καταπολεμήσετε τη διάρροια; 

#1. Γιαούρτι 

Το γιαούρτι αποτελεί πηγή προβιοτικών. Περιέχει τα «καλά βακτηρία» που είναι απαραίτητα για την αγαστή λειτουργεία του γαστρεντερικού συστήματος. Επίσης, συμβάλλει στην παραγωγή γαλακτικού οξέος στο έντερο, που σκοτώνει τα εχθρικά βακτήρια και αποκαθιστά την ομαλή λειτουργία του εντέρου

#2. Μείνετε ενυδατωμένοι 

Μέσα στη διάρροια, θα χάσετε αρκετά υγρά, αλλά και ηλεκτρολύτες και μέταλλα, όπως το κάλιο και το νάτριο, που είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργεία του οργανισμού. 

Το νερό είναι απαραίτητο για την καταπολέμησή της. Ειδικότερα, αν η διάρροια προέρχεται από κάποιον ιό, χρειάζεται ακόμα περισσότερη κατανάλωση νερού. Το νερό της βρύσης είναι φιλικό προς το στομάχι σας. Όσον αφορά τον τρόπο, προτιμήστε τις πολλές και μικρές γουλιές, έναντι των λίγων και μεγάλων. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα οφέλη του νερού στην υγεία


#3. Ωμός ελληνικός καφές με λεμόνι

Ο συνδυασμός αυτών των δυο τροφών προτείνεται, κυρίως, για ενήλικες. Ο συνδυασμός των αλκαλοειδών στοιχείων του καφέ με τις αντιδιαρροϊκές ιδιότητες του λεμονιού, προκαλεί άμεση ανακούφιση στην καταπολέμηση της διάρροιας. 

Τι να αποφύγετε 

Εκτός από τα τρόφιμα που είναι καλό να καταναλωθούν εκείνες τις μέρες, υπάρχουν και άλλα που πρέπει, πάση θυσία, να αποφευχθούν. Ενδεικτικά, κάποια από αυτά είναι:

  • Τρόφιμα που προκαλούν αυξημένη παραγωγή αερίων εντέρου (πχ λάχανο, φασόλια, μπρόκολο, κουνουπίδι)
  • Καφές και αλκοόλ. Η καφεΐνη, που είναι κύρια ουσία του καφέ, έχει διουρητική δράση, ενώ τα ποτά προκαλούν απώλεια υγρών. Τόσο ο καφές όσο και το αλκοόλ έχουν διουρητική δράση, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν σε, όλο και μεγαλύτερη, αφυδάτωση του οργανισμού. 
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα και παράγωγα
  • Τηγανητά φαγητά

Ο ρόλος των φαρμάκων 

Υπάρχουν φάρμακα, σχετικά με την καταπολέμηση της διάρροιας, για την χορήγηση των οποίων είναι επιτακτική η επικοινωνία με τον γιατρό σας.  Ο σκοπός της διάρροιας είναι να διώξει από τον οργανισμό το μικρόβιο και με τα αντί-διαρροϊκά φάρμακα, μπλοκάρεται η διαδικασία της ίασης.

Συντάκτης: Παναγιώτης Ντόβας,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.