Ίσως έχετε ακούσει τους όρους «κρίση άγχους» και «κρίση πανικού» να χρησιμοποιούνται εναλλακτικά. Αυτό είναι κατανοητό, δεδομένου ότι μοιράζονται ορισμένα …
Πώς θα καταλάβεις ότι παθαίνεις κρίση πανικού και τι σου λέει το σώμα σου
Οι κρίσεις πανικού είναι ένας συνδυασμός ψυχολογικής και σωματικής κατάρρευσης. Καλό είναι να μπορούμε να αντιληφθούμε αν παθαίνουμε κρίση πανικού, για να εντοπίσουμε και την πηγή που την προκαλεί.
Μια κρίση πανικού είναι ένα ξαφνικό επεισόδιο έντονου φόβου που προκαλεί σοβαρές σωματικές αντιδράσεις, όταν μάλιστα δεν υφίσταται πραγματικός κίνδυνος ή προφανής αιτία. Ωστόσο οι κρίσεις πανικού μπορεί να είναι μία πολύ τρομακτική εμπειρία.
Όταν συμβαίνουν κρίσεις πανικού, ίσως νομίζετε ότι χάνετε τον έλεγχο, ότι έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή ή ακόμα και ότι βρίσκεστε λίγο πριν από το θάνατο.Στο παρελθόν οι κρίσεις πανικού θεωρούνταν ως νεύρα ή άγχος, αλλά πλέον σήμερα αναγνωρίζεται ως πραγματική ιατρική κατάσταση. Αν και οι κρίσεις πανικού μπορεί επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής σας, η θεραπεία μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική.
Συμπτώματα
- Ταχυπαλμία
- Εφίδρωση
- Τρέμουλο
- Εξάψεις
- Ρίγη
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Αίσθημα πνιγμού
- Αίσθηση ότι κόβεται η ανάσα
- Πόνος στο στήθος και δυσφορία
- Ναυτία
- Ζαλάδα
- Αίσθημα λιποθυμίας
- Μούδιασμα που το νιώθετε “σαν να σας τσιμπούν καρφίτσες και βελόνες”
- Ξηροστομία
- Αιφνίδια ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα
- Κουδούνισμα στα αυτιά σας
- Αίσθημα τρόμου ή φόβου θανάτου
- Ανακάτεμα στο στομάχι
- Αίσθημα καψίματος στα δάχτυλά σας
- Τουρτούρισμα, σαν να κρυώνετε, ενώ κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα
- Κλονισμός (ολόκληρο το σώμα τρέμει)
- Έντονη ταχυπαλμία ενώ βρίσκεται σε κατάσταση χαλάρωσης
- Κουδούνισμα στα αφτιά
- Αίσθηση ότι χάνει τον έλεγχο ή ότι τρελαίνεται
- Φόβος ότι θα πεθάνει
Γιατί κάποιος παθαίνει κρίσεις πανικού
Γιατί όμως συμβαίνουν οι κρίσεις πανικού; Οι ειδικοί ακόμη δεν είναι σε θέση να διευκρινίσουν τι τις προκαλεί, αλλά μπορούν να πουν ότι υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο.
Πολλές φορές οι κρίσεις πανικού συνυπάρχουν με άλλες διαταραχές όπως με κατάθλιψη, γενικευμένη αγχώδη διαταραχή κ.α. , ενώ άλλες φορές μπορεί να συνυπάρχουν με μια ιατρική κατάσταση ή να προκύπτουν λόγω των παρενεργειών μιας αγωγής.
Μεταξύ αυτών των αιτιών:
- Η γενετική
- Το υπερβολικό στρες
- Η ευαισθησία (από χαρακτήρα) σε αγχωτικές καταστάσεις στρες
- Αλλαγές στα διάφορα μέρη της λειτουργίας του εγκεφάλου
- Οικογενειακό ιστορικό σε κρίσεις πανικού ή διαταραχή πανικού
- Υπερβολικό στρες
- Καταστάσεις με θανατηφόρες ασθένειες κυρίως αγαπημένων προσώπων
- Σημαντικές αλλαγές στη ζωή σας
- Σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση στην παιδική ηλικία
- Όταν βιώνετε ένα τραυματικό γεγονός, όπως ένα ατύχημα ή σεξουαλική κακοποίηση
Αντιμετώπιση
Οι διαθέσιμες θεραπευτικές προσεγγίσεις μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα και την ένταση των κρίσεων και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του πάσχοντα.Οι δύο βασικές θεραπευτικές επιλογές είναι η ψυχοθεραπεία (π.χ. γνωστική συμπεριφορική θεραπεία) και η φαρμακευτική αγωγή (π.χ. SSRIs, SNRIs). Μπορεί να επιλεγεί μία από τις δύο θεραπείες ή συνδυασμός αυτών, ανάλογα με τις προτιμήσεις του πάσχοντα, το ατομικό ιστορικό, τη σοβαρότητα των κρίσεων αλλά και τις δυνατότητες πρόσβασης σε καθεμία από αυτές.
Επίσης:
- Παραμείνετε πιστοί στο σχέδιο θεραπείας, που σας έχει προτείνει ο γιατρός σας. Η αντιμετώπιση των φόβων είναι αναμφισβήτητα μία δύσκολη και επίπονη διαδικασία αλλά η θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να μη νιώθετε όμηρος του ίδιου σας του εαυτού.
- Συμμετέχετε σε ειδικές ομάδες υποστήριξης. Η συμμετοχή σε μια ομάδα για τα άτομα με κρίσεις πανικού και αγχώδεις διαταραχές μπορεί να σας συνδέσει με άλλους που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.
- Αποφύγετε την καφεΐνη, το αλκοόλ και τις παράνομες ναρκωτικές ουσίες. Όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τις κρίσεις πανικού.
- Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης και διαχείρισης του άγχους σας. Για παράδειγμα, η γιόγκα, οι βαθιές αναπνοές, ο διαλογισμός και η προοδευτική χαλάρωση των μυών μπορεί να σας φανούν ιδιαίτερα ωφέλιμες.
- Παραμείνετε σωματικά δραστήριοι. Η άσκηση είναι αγχολυτική και μάλιστα η αερόβια δραστηριότητα μπορεί να έχει κατευναστική επίδραση στη διάθεση σας.
- Επενδύστε στον ύπνο. Να κοιμάστε αρκετά, έτσι ώστε να μην αισθάνεστε υπνηλία και κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο ποιοτικός και επαρκής ύπνος μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού.