Πώς θα κάνετε το παιδί σας να αγαπήσει το σώμα του

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Έχετε παρατηρήσει ποτέ τα μικρά παιδάκια με τι ενθουσιασμό κοιτάζουν τον εαυτό τους στο καθρέπτη; Πόσο ενθουσιάζονται παρατηρώντας τα χεράκια, τα ποδαράκια τους και τις εκφράσεις τους; Τι γίνεται όμως μετά και σταματάει να υπάρχει αυτός ο ενθουσιασμός για το σώμα μας; Γιατί σταματάμε να αγαπάμε  και να νιώθουμε όμορφα με το σώμα μας και εν τέλει με  τον εαυτό μας;

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η αυτοπεποίθηση ενός παιδιού φαίνεται να μειώνεται σημαντικά ήδη από την ηλικία των 9 ετών και πολλές φορές και νωρίτερα. Αυτό συμβαίνει διότι το παιδί σε αύτη την ηλικία προσπαθεί να ενσωματωθεί στα πρότυπα της κοινωνίας, του σχολείου, αλλά και στα προαποφασισθέντα πρότυπα των φροντιστών του.


Διαβάστε Επίσης:Εμείς, τα πρότυπα


Η εικόνα σώματος διαμορφώνεται κυρίως  από το σπίτι μας και συνδέεται άρρηκτα με την ψυχική υγεία του παιδιού και αργότερα του ενήλικα. Γι’ αυτό το λόγο είναι υψίστης σημασίας να μάθουμε στα παιδιά μας να αγαπάνε και να σέβονται το σώμα τους και την μοναδικότητα της ύπαρξή τους.

Τρόποι με τους οποίους μπορούμε να το πετύχουμε

Τα παιδιά ρουφούν σαν σφουγγάρια τις πληροφορίες που λαμβάνουν μέσα στο σπίτι τους αλλά και έξω από αυτό. Έτσι, ήδη από την βρεφική ηλικία του παιδιού σας,  προσπαθήστε να μη σχολιάζετε αρνητικά τόσο το δικό σας σώμα όσο και τα σώματα άλλων και να μην  εξιδανικεύετε την λεπτότητα ή κάποια όμορφα χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει κάποιος. Τα παιδιά δίνουν ιδιαίτερη προσοχή για το πώς μιλάμε για το σώμα μας, αλλά και για τα σώματα άλλων και για το τι προσέχουμε πάνω τους.

Μην σχολιάζετε την εμφάνιση των παιδιών σας

Επαινέστε τα  για τα ταλέντα τους και τις δυνατότητές τους και όχι για το βάρος τους!

Μιλήστε στα παιδιά για το σώμα τους

Μιλήστε για τις διάφορες λειτουργίες  που εκτελούν τα μέλη ενός σώματος και εξηγήστε τους ότι τα σώματα είναι διαφόρων μεγεθών. Ανεξάρτητα όμως από τη μορφή και το μέγεθος τους όλα είναι ικανά και υπέροχα στη λειτουργία τους.

Μαθαίνουμε στα παιδιά τι λειτουργίες εκτελεί καθημερινά το σώμα τους και όχι μόνο το πώς φαίνεται στο καθρέπτη. Έτσι καταλαβαίνουν πόσο εντυπωσιακό και αξιοθαύμαστο είναι το σώμα μας, όπως και να δείχνει εξωτερικά.

Σαν γονείς, μην ξεχνάτε ποτέ ότι η προκατάληψη για το βάρος αρχίζει από το σπίτι!

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…