Πώς θα γίνεις ο καλύτερος σου φίλος

Συντάκτης: Κλεωνάντα Χρούμπ

Αποτελεί αλήθεια το γεγονός πως άλλα άτομα, συμπεριλαμβανομένης του/ης συζύγου σας, του συντρόφου, των φίλων, των γονέων, των αδελφών, της κόρης, του γιου, του εγγονιού και των εγγονών σας δεν θα σας κάνουν ποτέ ευτυχισμένους και ολόκληρους. Ούτε το επάγγελμά σας, η συνταξιοδότηση, τα χόμπι, τα όνειρα, οι φιλοδοξίες και η κοινωνικοοικονομική σας κατάσταση. 

Γιατί; Ίσως γνωρίζετε ήδη την απάντηση, αλλά θα την επαναλάβω. Χωρίς να μάθουμε πρώτα πώς να απολαμβάνουμε, να εκτιμούμε και να σεβόμαστε τον εαυτό μας, ποτέ δεν θα μπορέσουμε πραγματικά να απολαύσουμε, να εκτιμήσουμε και να σεβαστούμε τους άλλους ανθρώπους και τα πράγματα στη ζωή μας.

Εάν δεν καταφέρουμε να κάνουμε την επίπονη προσπάθεια συμφιλίωσης με τον υποκριτικό, παραπλανητικό, αδύναμο και άρρωστο εαυτό μας προς την καλλιέργεια της αυτο-αγάπης και της κατανόησης, θα είμαστε για πάντα σαν όλους τους άλλους στην κοινωνία: θα τρέχουμε σαν τα ακέφαλα κοτόπουλα που προσπαθούν να κερδίσουν αποδοχή και επικύρωση σε έναν ατελείωτο μάταιο κύκλο χάους, σύγχυσης, απογοήτευσης και διαρκούς κενού.

Εάν θέλετε να σταματήσετε να σπαταλάτε τη ζωή σας αναζητώντας κάτι που θέλατε αλλά είχατε, πρέπει να ξυπνήσετε. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι το να γίνετε ο καλύτερος φίλος σας δεν είναι απλώς η αίσθηση αυτο-βελτίωσης, αλλά ζήτημα ζωής και θανάτου. Ακούγεται λίγο δραματικό, αλλά έτσι είναι.

Η εκμάθηση του πώς να γίνετε ο καλύτερος φίλος σας είναι μια εξαιρετική αρχή, καθώς αποτελεί τη μεγαλύτερη σχέση που θα έχετε ποτέ. Επομένως, εξαρτάται από εσάς το να εργαστείτε και να καλλιεργήσετε τη δύναμη και το βάθος της σύνδεσης που έχετε με τον εαυτό σας

  1. Επαινέστε τον εαυτό σας, αντί να περιμένετε άλλοι να το κάνουν για εσάς.

 Όταν κάνετε κάτι για το οποίο είστε περήφανοι, σκεφτείτε το λίγο, επαινέστε τον εαυτό σας για αυτό, απολαύστε την εμπειρία, ζήστε την.

  1. Συνειδητοποιήστε ότι είστε ουσιαστικά άξιος.

Οι περισσότεροι από εμάς στις αποτυχίες της ζωής, κρίνουμε τον εαυτό μας υπερβολικά αυστηρά, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι εάν αγνοούμε την αυτοεκτίμηση μας, θα καταλήξουμε πάντα να αισθανόμαστε σαν άθλιες αποτυχίες. Γιατί; Επειδή οι σκέψεις, οι πεποιθήσεις και οι προσδοκίες, που χρησιμοποιούμε ως κριτήριο για τη μέτρηση της επιτυχίας και της αξίας μας είναι εκτός ελέγχου μας πολλές φορές και αυτό συμβαίνει επειδή, ποτέ δεν καλλιεργήσαμε μια εσωτερική και έμφυτη αίσθηση της αξίας.

  1. Γελάστε με τον εαυτό σας.

Πως θα γίνεις ο καλύτερος σου φίλος

Όχι με κοροϊδία ή αυτοκαταστροφικό τρόπο, αλλά όπως θα έκανε ένας φίλος. Να είστε καλοπροαίρετος προς τον εαυτό σας και να βρείτε χιούμορ στα μικρά παράξενα πράγματα που λέτε, σκέφτεστε και κάνετε. Όταν σταματήσετε να παίρνετε τον εαυτό σας τόσο σοβαρά, ανοίγετε τον εαυτό σας σε περισσότερη εσωτερική αρμονία και πληρότητα.

  1. Αποδεχτείτε, αντί να τιμωρείτε τον εαυτό σας.

Σας έχει τιμωρήσει ποτέ ένας φίλος, που θεωρείτε καλό, ή σας έχει επιτεθεί λεκτικά ή κριτικάρει για ώρες; Όχι. Ένας αληθινός φίλος αποδέχεται τόσο το καλό όσο και το κακό σας εαυτό. Συνειδητοποιούν ότι κανείς δεν είναι τέλειος, και όλοι έχουν κάποιο είδος ελαττώματος, είτε μεγάλο είτε μικρό. Όχι μόνο η αποδοχή είναι η πιο υγιείς επιλογή, αλλά επίσης ανοίγει πόρτες που σας επιτρέπουν να επιλύσετε τα προβλήματά σας, αντί να κολλήσετε σε αυτά.

  1. Αφιερώστε πολύ χρόνο ανακαλύπτοντας περισσότερα για την προσωπικότητά σας.

Πως θα γίνεις ο καλύτερος σου φίλος

Ποιες είναι οι βαθύτερες δυνάμεις και τα κίνητρά σας, ποια πράγματα σας αρέσουν και δεν σας αρέσουν, ποια είναι τα μεγαλύτερα δυνατά και αδύναμα σημεία σας; Συχνά οι άνθρωποι για τη διαμόρφωση των προτιμήσεων, των ιδεών, των στόχων και των επιδιώξεων τους κοιτάζουν τους εαυτούς τους από εξωτερική σκοπιά, επειδή δεν έχουν περάσει αρκετό χρόνο με τον εαυτό τους για να αναπτύξουν μια ισχυρή αίσθηση του εαυτού. Όσο περισσότερο καταλαβαίνετε τον εαυτό σας, τόσο πιο εύκολο θα είναι να σας αρέσει και να σέβεστε τον εαυτό σας για το ποιος είστε, αντί για το ποιος πιστεύετε ότι είστε σύμφωνα με άλλους.

  1. Καλλιεργήστε την αυτογνωσία.

Αυτό είναι παρόμοιο με το παραπάνω σημείο, αλλά διαφέρει στο ότι δεν περιλαμβάνει απαραίτητα συνειδητοποίηση της προσωπικότητάς σας, αλλά μάλλον τις εσωτερικές σας διεργασίες, π.χ. τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις πεποιθήσεις σας, τα κίνητρα, κ.λπ. Το να δώσετε προσοχή σε ό, τι συμβαίνει μέσα σας είναι το πρώτο βήμα για να ανακαλύψετε γιατί σκέφτεστε, αισθάνεστε και συμπεριφέρεστε όπως συμπεριφέρεστε, προωθώντας την αυτοκατανόηση, απαραίτητο συστατικό σε κάθε υγιή φιλία και σχέση. Και χωρίς να γνωρίζετε μόνοι σας ποιος είστε και τι κάνετε, δεν θα μπορέσετε ποτέ να αναπτύξετε έναν πραγματικό δεσμό με τον εαυτό σας.

  1. Αναζητήστε τη μοναχικότητα.

Πως θα γίνεις ο καλύτερος σου φίλος

Για να αναπτύξετε ένα καλό επίπεδο συνειδητοποίησης και κατανόησης του εαυτού σας, χρειάζεστε χρόνο, μακριά από περισπασμούς και τα δράματα του κόσμου. Το να περνάτε χρόνο μόνος/η σας, είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη ενός ισχυρότερου δεσμού με τον εαυτό σας. 

  1. Μάθετε πώς να στηρίζετε και να ανακουφίζετε τον εαυτό σας.

Ένας γνήσιος φίλος είναι υποστηρικτικός και παρηγορητικός σε περιόδους ανάγκης και αγωνίας, συχνά ξέρει ακριβώς τι να πει ή τι να κάνει για να μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα. Όσον αφορά την υποστήριξη του εαυτού μας, από την άλλη πλευρά, συχνά πνίγουμε τον πόνο μας επιδίδοντας σε φαγητό, σεξ, τυχερά παιχνίδια και άλλους εθισμούς, συμπεριλαμβανομένου και άλλων αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών. Η εκμάθηση του τρόπου αντιμετώπισης των πληγών μας, αντί να ξεφύγουμε από αυτά, είναι ένας από τους πιο βασικούς και δύσκολους τρόπους ανάπτυξης της αυτο-αγάπης. Όταν θα αντιλαμβανόμαστε τις συναισθηματικές μας ανάγκες και θα ανοίγουμε τον εαυτό μας σε συναισθήματα ντροπής, θυμού και θλίψης, θα πρέπει στη συνέχεια να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα για να βοηθήσουμε στην ανακούφιση του πόνου που νιώθουμε με έναν υγιή και παραγωγικό τρόπο.

  1. Μάθετε πώς να διασκεδάζετε μόνοι σας.

Πως θα γίνεις ο καλύτερος σου φίλος

Όταν οι περισσότεροι από εμάς σκέφτονται να διασκεδάσουν, συνήθως το εξισώνουν με άλλη ανθρώπινη επαφή. Πηγαίνοντας στις ταινίες, παίζοντας αθλητικά παιχνίδια, κάνοντας κράτηση σε τραπέζι σε εστιατόριο/ μπαρ. Είναι κάτι, που πολλοί από εμάς έχουν μάθει να απολαμβάνουμε στη ζωή με τη συντροφιά των άλλων, αλλά όχι με τον εαυτό μας. Δοκιμάστε να αναπτύξετε ένα ευχάριστο ενδιαφέρον που μπορείτε να επιδιώξετε μόνοι σας. Αυτό θα συμβάλει στην εμβάθυνση του δεσμού σας με τον εαυτό σας.

  1. Κάνετε μια τυχαία πράξη καλοσύνης για τον εαυτό σας καθημερινά.

Ένα ωραίο ζεστό μπάνιο, μια ώρα χαλάρωσης στον ήλιο, ένα υπέροχο smoothie, υπάρχουν πολλά καλά πράγματα που μπορούμε να απολαύσουμε κάθε μέρα. Πρέπει απλώς να αφιερώσουμε χρόνο και να καταβάλουμε προσπάθεια για να τα κάνουμε. Κάτι τέτοιο δείχνει αγάπη και σεβασμό για τον εαυτό σας.

Συντάκτης: Κλεωνάντα Χρούμπ,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.