Πώς θα ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση σας

Συντάκτης: Κλεωνάντα Χρούμπ

Όλοι κατά καιρούς μπορεί να έχουμε χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η αυτοεκτίμηση αποτελείται από τις σκέψεις, που έχουμε για τον εαυτό μας και παίζει ρόλο σε σχεδόν ό, τι κάνουμε.

Το να έχουμε υγιή αυτοεκτίμηση είναι πολύ σημαντικό καθώς μας βοηθά να κάνουμε θετικές επιλογές στην καθημερινή μας ζωή, μας δίνει το θάρρος να είμαστε ο εαυτός μας, να έχουμε καλές σχέσεις και μας  βοηθάει να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία, στις αποφάσεις μας και τελικά στο μέλλον μας, ειδικά όταν αυτή διατηρείτε για καιρό.

Αυτοί είναι κάποιοι από τους τρόπους με τους οποίους θα ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή σας:

  1. Αποβάλλετε τις κακές σκέψεις που έχετε για τον εαυτό σας

Πως θα ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση σας

Αντικαταστήστε τα με πιο θετικές σκέψεις, που γιορτάζουν τα πράγματα στα οποία είστε καλοί. Μπορείτε να το κάνετε αυτό γράφοντας μια λίστα με τουλάχιστον πέντε πράγματα που κάνετε καλά.

Θυμηθείτε αυτήν τη λίστα όταν αρχίσετε να αισθάνεστε χαμηλά, αυτό θα σας βοηθήσει να επιστρέψετε στην πραγματικότητα.

  1. Φροντίστε τον εαυτό σας

Πως θα ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση σας

Η υγιεινή διατροφή και η άσκηση ενισχύουν τις ενδορφίνες, τα φυσικά οπιούχα του σώματος, τα οποία σας κάνουν να νιώθετε καλά στο εσωτερικό και να διεγείρετε μια πιο θετική διάθεση.

Όταν ασκείστε, θα μειώσετε το άγχος και θα νιώσετε καλύτερα για τον εαυτό σας. Το να χορέψετε στην κρεβατοκάμαρά σας ή να κάνετε τζόκινγκ γύρω από το τετράγωνο είναι εξαιρετικοί τρόποι για να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή σας.

  1. Χαλαρώστε

Πως θα ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση σας

Η συνεχής αίσθηση του στρες μπορεί να παίξει τεράστιο ρόλο στη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Σας κάνει να νιώθετε αρνητικές σκέψεις πιο συχνά, μειώνει την αυτοπεποίθησή σας και πιθανότατα θα αισθανθείτε πολύ κουρασμένοι για να ασκηθείτε, να είστε κοινωνικοί ή να κάνετε πολλά από τα πράγματα που αγαπάτε.

Η μείωση του άγχους σας με το να αφιερώσετε χρόνο για να κάνετε κάτι που θεωρείτε χαλαρωτικό είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για να νιώσετε καλύτερα.

Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε από το μπάνιο, το διαλογισμό, το παιχνίδι, το χορό, το τραγούδι. Αν λειτουργεί για εσάς, λειτουργεί!

  1. Δημιουργήστε στόχους

Πως θα ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση σας

Αφιερώστε χρόνο κάθε μέρα για να σκεφτείτε τι θέλετε να πετύχετε. Στη συνέχεια, θέστε στον εαυτό σας ρεαλιστικούς στόχους για κάθε μέρα και παρακολουθήστε την πρόοδό σας, γράφοντας όλα τα επιτεύγματά σας.

Θα αισθανθείτε μια τεράστια αίσθηση ολοκλήρωσης όταν έχετε επιλέξει τα πάντα στη λίστα σας για την ημέρα.

Μερικές μέρες δεν θα είναι εύκολο να τα ολοκληρώσετε και αυτό είναι εντάξει! Όλοι έχουμε τέτοιες μέρες, ίσως κάνουμε μια πιο σύντομη λίστα για την επόμενη μέρα και να δούμε πώς θα ξεκινήσει.

  1. Βοηθήστε κάποιον

Πως θα ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση σας

Αυτός μπορεί να είναι ένας φίλος σας, ένα μέλος της οικογένειας ή ακόμα και ένας συμμαθητής που αγωνίζεται με τη δουλειά του ή δυσκολεύεται στο σχολείο. Θα μπορούσατε να τους δώσετε κάποιες συμβουλές ή απλώς να είστε εκεί για να ακούσετε το πρόβλημά του.

Είναι εκπληκτικό το πόσο ενισχύεται η εντύπωση που έχουμε για εμάς, όταν κάνουμε ανιδιοτελή πράγματα για να βοηθήσουμε κάποιον άλλο χωρίς να περιμένουμε τίποτα σε αντάλλαγμα.

  1. Αλλάξτε προοπτική

Πως θα ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση σας

Κοιτάξτε δύσκολες καταστάσεις από εναλλακτικές οπτικές γωνίες. Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε τις σκέψεις όπως “γιατί να μπω στο κόπο;” με “Δεν θα ξέρω αν δεν δοκιμάσω”.

Κοιτάζοντας μια κατάσταση μέσω ενός πιο ρεαλιστικού φακού, θα συνειδητοποιήσετε ότι μπορείτε πραγματικά να κάνετε ό, τι θέλετε, απλά πρέπει να εφαρμόσετε λίγο περισσότερη θετικότητα!

Κάνοντας αυτό κάθε φορά που έχετε μια αρνητική σκέψη, θα συνηθίσετε τελικά σε αυτό το είδος θετικής σκέψης. 

  1. Δοκιμάστε νέα πράγματα

Πως θα ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση σας

Ο εγκέφαλός μας είναι πολύ καλός στην εκμάθηση νέων πραγμάτων και όσο περισσότερα πράγματα μαθαίνετε, τόσο πιο πιθανό να βρείτε πράγματα για τα οποία μπορείτε να είστε παθιασμένοι.

Όλοι χρειάζονται μια δημιουργική διέξοδο είτε αυτή είναι η μουσική, η τέχνη, ο χορός, το ράψιμο, το μαγείρεμα, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να μπείτε στο YouTube και να βρείτε μερικά σεμινάρια. Όλες οι πληροφορίες που χρειάζεστε είναι εκεί έξω, απλώς περιμένουν να τις μάθετε.

  1. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με ανθρώπους που σας κάνουν να νιώθετε όμορφα

Πως θα ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση σας

Κάποιοι άνθρωποι στο περιβάλλον μας δεν μας κάνουν να νιώθουμε καλά, και αυτό είναι εντάξει. Απλά πρέπει να περάσετε το χρόνο σας με άλλα άτομα που εκτιμούν και ενδιαφέρονται περισσότερο για εσάς. Αυτοί δεν χρειάζεται καν να είναι φίλοι σας, αλλά θα μπορούσαν να είναι μέλη της οικογένειας, διαδικτυακοί φίλοι ή γείτονες.

Ενισχύστε τις φιλίες και τις σχέσεις και σίγουρα θα αισθανθείτε καλύτερα για τα πράγματα μακροπρόθεσμα!

  1. Αποδεχτείτε τον εαυτό σας

Πως θα ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση σας

Κανείς δεν είναι τέλειος. Όλοι έχουμε προβλήματα και όλοι έχουμε ελαττώματα. Μάθετε να αποδέχεστε τις «ατέλειες» σας και να τις αγαπάτε, γιατί είναι αυτές που σας κάνουν μοναδικούς. 

Η αυτο-αποδοχή είναι το κλειδί για να αισθάνεστε σίγουροι. 

  1. Κρατήστε τις αναμνήσεις ζωντανές

Πως θα ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση σας

Τα σουβενίρ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να θυμάστε όλα τα ωραία πράγματα που έχετε ζήσεις. Επίσης, θα μπορούσατε να φτιάξετε μια γωνιά στην κρεβατοκάμαρά σας με στιγμιότυπα από εσάς και τους φίλους σας.

Ζούμε σε μια εποχή όπου έχουμε μια κάμερα στην τσέπη μας ανά πάσα στιγμή. Τραβήξτε περισσότερες φωτογραφίες!

Καταγράψτε αυτές τις αξέχαστες στιγμές και όταν τις κοιτάξετε πίσω, θα συνειδητοποιήσετε πόσα υπέροχα πράγματα έχετε κάνει φέτος!

Συντάκτης: Κλεωνάντα Χρούμπ,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.