Πώς θα βελτιώσεις τον γραφικό σου χαρακτήρα

Συντάκτης: Κλεωνάντα Χρούμπ

Πολλοί από εμάς, μεγαλώνοντας παρατηρήσαμε πως ο γραφικός μας χαρακτήρας άρχισε να επιδεινώνεται, να παραλείπονται γράμματα, να περιλαμβάνονται μουτζούρες, να πονάει το χέρι μας, η στάση του σώματός μας. 

Μπορεί να αναρωτιέστε αν αξίζει πλέον να τον βελτιώσετε ή αν είναι αργά, ειδικά με την εμφάνιση των κινητών, των υπολογιστών, που έχουν κάνει το γράψιμο τόσο εύκολη και γρήγορη υπόθεση.

Ο γραφικός χαρακτήρας σας σκεφτείτε, πως αποτελεί μια πτυχή της προσωπικότητάς σας, μια προσωπική σας σφραγίδα. Σίγουρα δεν αποτυπώνεται στα email, αλλά σιγουρά είναι πολύ ευχάριστο σε χειρόγραφες επιστολές και ευχαριστήριες κάρτες, στις οποίες ένας αναγνώστης μπορεί να αναγνωρίσει τον αποστολέα του ακόμη και από τα γράμματα στο φάκελο.

 1. Επιλέξτε το σωστό στυλό

Πριν γράψετε κάτι, σκεφτείτε το στυλό σας. Πάντα σε ό,τι και να κάνετε τα εργαλεία παίζουν τον βασικότερο ρόλο. Για να έχετε περισσότερο έλεγχο με το γράψιμό σας, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα παχύτερο στυλό, το οποίο θα σας βοηθήσει να επεκτείνετε τα δάχτυλα σας και να χαλαρώσετε τη λαβή σας. Μπορείτε να αγοράσετε και μερικά στυλό από διάφορες μάρκες, ώστε να πειραματιστείτε και να δείτε τι λειτουργεί και ταιριάζει στο χέρι σας καλύτερα.

Πως θα βελτιώσεις τον γραφικό σου χαρακτήρα

 2. Ελέγξτε τη στάση σας

Πολύς κόσμος όταν γράφει, συνηθίζει να καμπυλώνει το χέρι του και να σκύβει πάνω από το γραπτό, γεγονός που επιβαρύνει τη στάση του σώματός του.

Καθίστε λοιπόν, με την πλάτη σας ευθεία και τα πόδια χωρίς να είναι σταυρωμένα. Χαλαρώστε το χέρι και το μπράτσο σας, με το αντιβράχιο να ακουμπά στο τραπέζι, έτσι ώστε το χέρι να κινεί τα δάχτυλα και όχι τον καρπό. Κουνήστε το χέρι σας μέχρι να το αισθανθείτε εύκαμπτο. Αναπνεύστε και γράψτε.

 3. Διαλέξτε το σωστό χαρτί

Γράψτε σε χαρτί με γραμμές, αλλά βεβαιωθείτε ότι οι γραμμές δεν είναι πολύ στενές. Η γραφή με μεγαλύτερα γράμματα από το κανονικό, βοηθά στο να σχηματίζονται τα γράμματα πιο στρογγυλά και καθαρά και όταν τα γράμματά σας βελτιωθούν, μπορείτε να μειώσετε το μέγεθος ξανά. 

 4. Επιβραδύνετε

Πολλοί από εμάς, έχουμε συνηθίσει να γράφουμε γρήγορα, πιθανώς ως συνήθεια, επειδή έχουμε συνηθίσει να πληκτρολογούμε γρήγορα. Εάν δεν είστε σε μια εξέταση και δεν αναγκάζεστε να επισπεύσετε το γράψιμό σας, δεν χρειάζεται να γράφετε με ταχύτητα. Μπορείτε για παράδειγμα να εξασκηθείτε σε μια επιστολή.

Πως θα βελτιώσεις τον γραφικό σου χαρακτήρα

 5. Εξετάστε τη γραφή σας

Μήπως το χειρόγραφό σας έχει κλίση προς τα πίσω ή προς τα εμπρός, ή είναι όρθιο; Μήπως προτιμάτε ένα παραδοσιακό στυλ γραφής με το χέρι να κλίνει ελαφρώς προς τα εμπρός, ώστε να καθοδηγεί το μάτι του αναγνώστη προς την κατεύθυνση που διαβάζει; Μήπως το π σας μοιάζει με το η, ή το ζ σας μοιάζει με το τ;

 6. Πάρτε ένα φύλλο χαρτιού με γραμμές και γράψτε το αλφάβητο

Εστιάστε σε ποια γράμματα έχετε το μεγαλύτερο πρόβλημα. Κυκλώστε τα γράμματα με τα οποία δεν είστε ευχαριστημένοι και προσπαθήστε να τα βελτιώσετε με εξάσκηση. 

Τέλος, τα γράμματα πρέπει να είναι σε σωστό ύψος μεταξύ τους. Εάν το ύψος των γραμμάτων σας είναι ακατάστατο, το γράψιμό σας θα είναι δύσκολο να διαβαστεί. Οπότε, εξασκηθείτε σε κάθε γράμμα ξανά και ξανά μέχρι να το καταφέρετε σωστά.

 7. Δημιουργήστε doodle-σκίτσα

Η δημιουργία χαλαρωτικών σκίτσων θα βοηθήσει το στυλ γραφής σας, εκπαιδεύοντας το χέρι και το μάτι σας να δουλεύουν μαζί, καθώς και να μάθετε να κατευθύνετε το στυλό σας να κινείται ομαλά και εύκολα στη σελίδα. 

Πως θα βελτιώσεις τον γραφικό σου χαρακτήρα

Εξασκηθείτε στον ελεύθερο χρόνο σας και θα δείτε πως είναι περιέργως χαλαρωτικό.

 8. Αντιγράψτε το χειρόγραφο που σας αρέσει

Εάν θαυμάζετε ιδιαίτερα ένα διαφορετικό στυλ, πάρτε κάποιο ριζόχαρτο (χαρτί σχεδίασης) και αρχίστε να το αντιγράφετε. Όσο περισσότερο μιμείστε έναν συγκεκριμένο τρόπο γραφής, τόσο πιο εύκολο θα είναι να φέρετε τα στοιχεία αυτού στο δικό σας γραπτό.

 9. Ξεκινήστε ένα ημερολόγιο

Ξεκινώντας ένα καθημερινό ημερολόγιο, θα σας δοθεί ένας λόγος να εξασκήσετε το γραφικό σας χαρακτήρα κάθε μέρα, έστω και για πέντε μόνο λεπτά. Το μυστικό της επιτυχίας λοιπόν, είναι το να γράφετε συχνά και από λίγο.

 10. Επιμονή και υπομονή

Ο γραφικός σας χαρακτήρας θα αλλάξει, αλλά σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να σας πάρει περισσότερο από το αναμενόμενο. 

Μπορεί η ορθογραφία σας να πάρει τη κάτω βόλτα, καθώς η καλλιτεχνική πλευρά του εγκεφάλου σας αναλαμβάνει τα ινία προσωρινά. Μην ανησυχείτε εάν το γράψιμό σας φαίνεται παιδικό στην αρχή. 

Μόλις καταλάβετε πώς θα διαμορφώσετε τα γράμματά σας, τότε θα μπορέσετε να ξεκινήσετε να φέρνετε περισσότερο δικό σας χαρακτήρα στο στυλ γραφής σας. 

Συντάκτης: Κλεωνάντα Χρούμπ,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.