Πώς θα αποφύγετε τις «κρυμμένες» θερμίδες των junk foods;

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Υπάρχει άραγε κανείς που να μην αγαπά τα junk foods; Πίτσα, σουβλάκι, σφολιάτες κι ένα σωρό άλλα λαχταριστά γεύματα που όχι μόνο ικανοποιούν την πείνα μας, αλλά παράλληλα μας προσφέρουν μία αίσθηση χαράς όταν τα καταναλώνουμε. Κι όμως, όλοι τα λατρεύουμε και όλοι γνωρίζουμε ότι είναι άκρως επιβαρυντικά και βλαβερά για την υγεία μας.

Συνειδητοποιούμε όμως, το πόσο απειλητικά μπορούν να γίνουν  για το σώμα μας, εσωτερικά αλλά και εξωτερικά; Μάλλον όχι. Ας ρίξουμε μια ματιά στις «κρυμμένες» θερμίδες και τα λιπαρά που περιλαμβάνουν αυτά τα τρόφιμα, και τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να απολαμβάνουμε που και που το αγαπημένο μας junk food χωρίς τύψεις.

Οι «κρυμμένες» θερμίδες

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι μια πίτσα σπέσιαλ έχει γύρω στις 3.000 θερμίδες (350-400 θερμίδες το κομμάτι) και 130 γραμμάρια λίπους;  ή ότι δυο σουβλάκια με πίτα και μια μερίδα πατάτες ξεπερνούν τις 1.000 θερμίδες, ενώ περιέχουν μεγάλη ποσότητα υδρογονωμένων  (trans) λιπαρών;

Αντίστοιχα, οι σφολιάτες, αν και πολλές φορές η εύκολη λύση, θα πρέπει να αποφεύγονται καθώς περιέχουν αρκετά μεγάλο αριθμό θερμίδων. Ενδεικτικά, μια τυρόπιτα ή ζαμπονοτυρόπιτα περιέχει 500-700 θερμίδες και μια πληθώρα από κορεσμένα και υδρογωνομένα λιπαρά, ενώ και η σπανακόπιτα που από πολλούς θεωρείται πιο «αθώα»  είναι επίσης στην ίδια κατηγορία αν και με λιγότερα trans  λιπαρά.

Από την άλλη πλευρά, οι  έτοιμες μπαγκέτες που περιέχουν υλικά όπως μαγιονέζα ή άλλη σως και αλλαντικά, ισοφαρίζουν τις σφολιάτες, ενώ το κλαμπ σάντουιτς με πατάτες είναι βρίσκεται ακόμα υψηλότερα, αφού περιέχει σχεδόν 1.000 θερμίδες και 40 γραμμάρια λίπους!

Πώς να γλιτώσετε τις περιττές θερμίδες και τα λιπαρά;

Όπως είδαμε παραπάνω, τα junk foods στην πλειοψηφία τους αποτελούν διατροφικές βόμβες θερμίδων και λιπαρών. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να περιορίσουμε λίγο όλα αυτά, όταν καταναλώνουμε το αγαπημένο μας junk food.

Πώς θα αποφύγετε τις «κρυμμένες» θερμίδες των junk foods;

Πίτσα: Επιλέξτε λεπτή ζύμη και μπόλικα λαχανικά (μανιτάρια, πιπεριά, κρεμμύδι). Παράλληλα, αποφύγετε αλλαντικά με πολλά λιπαρά (σαλάμι, μπέικον). Προτιμήστε τυρί χαμηλών λιπαρών και γαλοπούλα.Πίτσα με 4 τυριά: Τα μυστικά για να βγει τέλεια

Σουβλάκι: Ζητήστε την πίτα αλάδωτη και βάλτε μέσα καλαμάκι κοτόπουλο αντί για χοιρινό ή γύρο. Αποφύγετε τις πατάτες και τη σως.Σαλάτες:  Ακόμα και οι φαινομενικά «αθώες» σαλάτες, μπορούν να γίνουν μία διατροφική βόμβα αν καταναλωθούν εκτός σπιτιού. Αποφύγετε τα κρουτόν, μπέικον, τυριά και σως με βάση τη μαγιονέζα. Προτιμήστε λαδόξυδο, κέτσαπ ή μουστάρδα. Ζητήστε τη σαλάτα σας χωρίς λάδι ή σως και προσθέστε μόνοι σας 1 κουταλιά της σούπας (1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο έχει σχεδόν 150 θερμίδες).Φούρνος/σάντουιτς:  Στον φούρνο της γειτονιάς ή στο κυλικείο του γραφείου, προτιμήστε κουλούρι Θεσσαλονίκης ή κριτσίνια αντί για σφολιάτες. Από σάντουιτς, επιλέξτε εσείς τα υλικά που θα βάλετε και όχι έτοιμες συσκευασίες. Ζητήστε ψωμί ολικής άλεσης, τυρί και αλλαντικά χαμηλών λιπαρών, λαχανικά και αν θέλετε προσθέστε λίγο κέτσαπ ή μουστάρδα αντί άλλης σως.Κλαμπ σάντουϊτς:  Απολαύστε το χωρίς μαγιονέζα, με γαλοπούλα αντί για μπέικον και συνοδέψτε με σαλάτα αντί πατάτες.

Το σπιτικό φαγητό: Πάνω απ’όλα, μην ξεχνάτε ότι το σπιτικό φαγητό είναι πάντα η καλύτερη επιλογή. Σίγουρα το φαγητό απέξω είναι πλέον μέρος της καθημερινότητάς και της κοινωνικής μας ζωής όμως θα πρέπει να υπάρχει μέτρο και σύνεση στις επιλογές, αν θέλουμε να μην επιβαρύνουμε τον εαυτό μας.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…