Πώς θα αντιμετωπίσεις τις επιπτώσεις των εποχικών αλλεργιών στην επιδερμίδα

Συντάκτης: Τάνια Ατζιαμή, Αισθητικός-Make up artist

Η έξαρση των αλλεργιών δυσχεραίνει τη ζωή πολλών ανθρώπων. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει, όσοι ταλαιπωρούνται από αυτό, να κάνουν κάποιες αλλαγές στην καθημερινότητά τους.

Η κύρια αιτία των εποχικών αλλεργιών είναι η γύρη των ανθισμένων δέντρων και αγριόχορτων, η οποία κυκλοφορεί στον αέρα συνέχεια την άνοιξη. Επίσης, οι εποχικές αλλεργίες μπορεί να ευθύνονται και στους μύκητες που λόγω της αυξημένης βλάστησης, θερμοκρασίας και υγρασίας πολλαπλασιάζονται. Επιπλέον, την εποχή αυτή, πάλι λόγω της μεγάλης αύξησης της θερμοκρασίας και της υγρασίας, αυξάνονται εντυπωσιακά τα ακάρεα της οικιακής σκόνης. 

Πώς θα αντιμετωπίσεις τις επιπτώσεις των εποχικών αλλεργιών στην επιδερμίδα

Τα αλλεργιογόνα, όμως, κατακάθονται και στην επιδερμίδα και επηρεάζουν το δέρμα. Έτσι, εκτός από την αλλεργική ρινίτιδα που προκαλεί υγρά μάτια και ρινικές καταρροές, συμπτώματα αλλεργίας εμφανίζονται και στο δέρμα. Πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι τα σημάδια (κοκκινίλες, ερεθισμοί) στην επιδερμίδα είναι κάποια αλλεργία, γιατί μπορεί να μην συνοδεύονται από τα κλασικά συμπτώματα των αλλεργιών. Αυτό υπάρχει περίπτωση να οδηγήσει σε λανθασμένες θεραπείες και να δυσκολεύονται να βρουν ανακούφιση. 

Η έξαρση των αλλεργιών δυσχεραίνει τη ζωή πολλών ανθρώπων. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει, όσοι ταλαιπωρούνται από αυτό, να κάνουν κάποιες αλλαγές στην καθημερινότητά τους, όπως να ανοίγουν τα παράθυρα και να κάνουν μπάνιο πριν κοιμηθούν για να εξαλείψουν τα συμπτώματα. Βέβαια, το πρωί και αργά το απόγευμα υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση γύρης και γι’αυτό πρέπει να αποφεύγονται οι ώρες αυτές, καθώς οι επιπτώσεις των αλλεργιών είναι σημαντικές. Συγκεκριμένα:

Ποιες είναι οι επιπτώσεις των εποχικών αλλεργιών;

  • Επηρεάζουν την λειτουργία του επιδερμικού φραγμού

Όταν αποδυναμώνεται η λειτουργία του επιδερμικού φραγμού το δέρμα γίνεται ξηρό και μπορεί να ερεθιστεί. Ο επιδερμικός φραγμός παραπέμπει στον υδρολιπιδικό μανδύα και την κεράτινη στιβάδα που την καλύπτει. Όταν όμως ο μανδύας αυτός επηρεαστεί, τότε η επιδερμίδα δεν λειτουργεί ως φυσικός φραγμός και γίνεται διαπερατή στα αλλεργιογόνα. 

  • Επηρεάζουν την παραγωγή κολλαγόνου

Τα αλλεργιογόνα μπορούν να εισέλθουν μέσα στο δέρμα μέσω των  τριχοθυλακίων του. Μία από τις πιο σημαντικές επιπτώσεις είναι ο περιορισμός της παραγωγής κολλαγόνου. Πρόκειται για την πρωτεΐνη που δίνει δύναμη και ελαστικότητα στο δέρμα. Η έλλειψή του προκαλεί χαλάρωση, λεπτές γραμμές και ρυτίδες

  • Οδηγούν σε φλεγμονώδη απόκριση

Η φλεγμονή αυτή εμφανίζεται συνήθως ως ερυθρότητα, εξάνθημα ή φαγούρα. Πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις των εποχικών αλλεργιών είναι τα άτομα με ευαίσθητη επιδερμίδα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα άτομα με λιπαρή επιδερμίδα ή ακμή δεν έχουν πιθανότητες να επηρεαστούν. 


Διαβάστε επίσης: Ανοιξιάτικες αλλεργίες και πώς αντιμετωπίζονται


Τρόποι αντιμετώπισης

  • Για να αντιμετωπίσεις τις επιδράσεις των αλλεργιών είναι σημαντικό να περιποιείσαι το δέρμα σου με τα κατάλληλα προϊόντα για τον τύπο επιδερμίδας σου.

Στόχος σου πρέπει να είναι η καλή ενυδάτωση της επιδερμίδας σου και η μείωση της ευαισθησίας της. 

  1. Καθάρισε καλά το πρόσωπό σου με ένα υγρό καθαριστικό για να απομακρύνεις το αλλεργιογόνο από το δέρμα. 
  2. Χρησιμοποίησε κάποιο καταπραϋντικό ιαματικό νερό για τους ερεθισμούς. 
  3. Εφάρμοσε μία καταπραϋντική και υποαλλεργική ενυδατική κρέμα που να περιέχει όσο το δυνατόν λιγότερα συστατικά για να ενισχύσεις τον δερματικό φραγμό. 

Πώς θα αντιμετωπίσεις τις επιπτώσεις των εποχικών αλλεργιών στην επιδερμίδα

  • Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η πρόληψη. Δηλαδή, πρέπει να ενδυναμώνεις το δέρμα σου για να μειωθεί η διεισδυτικότητα των αλλεργιών. 
  • Φυσικά, ο περιορισμός της έκθεσης στο αλλεργιογόνο κρίνεται απαραίτητος. Για παράδειγμα απόφυγε να αερίζεις το σπίτι και να πηγαίνεις βόλτα πολύ πρωί ή αργά το απόγευμα, καθώς αυτές τις ώρες η γύρη των δέντρων είναι σε έξαρση. 

Συντάκτης: Τάνια Ατζιαμή, Αισθητικός-Make up artist

Influence:

Λατρεύω οτιδήποτε σχετίζεται με την ομορφιά, από περιποιήσεις προσώπου και σώματος, μακιγιάζ, μαλλιά μέχρι και ορισμένα θέματα διατροφής και υγιεινής ζωής…