Πώς τα χρώματα επηρεάζουν τη διάθεσή μας

Συντάκτης: Σταυρίνα Κούτρη

Ασυνείδητα ή ενσυνείδητα, ίσως έχετε παρατηρήσει πως κάνετε διαφορετικές σκέψεις για ανθρώπους που δεν γνωρίζετε αναλόγως το χρώμα των ρούχων. Αυτό είναι λογικό και εξηγείται μέσω της ψυχολογίας των χρωμάτων.

Η ψυχολογία των χρωμάτων μελετά τον τρόπο με τον οποίο τα χρώματα επηρεάζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά. Διαφορετικά χρώματα συνδέονται με διαφορετικές έννοιες και συνειρμούς και επιφέρουν ψυχολογικά αποτελέσματα που ποικίλλουν μεταξύ τους αλλά διαφοροποιούνται ανά τους λαούς. Φυσικά, οι προσωπικές προτιμήσεις επίσης επηρεάζουν τις αντιδράσεις μας στα χρώματα.

Πώς επηρεάζει το χρώμα τη διάθεσή μας;

Το χρώμα επηρεάζει τη διάθεσή μας μέσω συσχετισμών που γίνονται ασυνείδητα στο μυαλό μας. Πιο συγκεκριμένα, ο εγκέφαλός μας συνδέει τα ζεστά χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί,  κίτρινο κ.τ.λ.) με μια σειρά συναισθημάτων που περιλαμβάνει το πάθος, τον θυμό, την δύναμη και την άνεση. Από την άλλη, τα ψυχρά χρώματα (μπλε, πράσινο, μωβ κ.τ.λ.) μας δημιουργούν μια αίσθηση χαλάρωσης που περιορίζει τα συναισθήματα άγχους. Βέβαια, ενώ οι ψυχροί τόνοι μπορούν να μας ηρεμήσουν, μπορούν επίσης να προκαλέσουν συναισθήματα αδιαφορίας και στεναχώριας.

Ας δούμε πιο αναλυτικά πώς μας επηρεάζουν κάποια από τα πιο κοινά χρώματα…

Πώς τα χρώματα επηρεάζουν τη διάθεσή μας

Μπλε
Οι αποχρώσεις του μπλε μας προκαλούν μία ποικιλία συναισθημάτων, από γαλήνη έως διάθεση για αποστασιοποίηση. Οι σκούρες αποχρώσεις μπορεί να κάνουν κάποιους να αισθάνονται μόνοι, ενώ οι ανοιχτές αποχρώσεις έχουν συνήθως ηρεμιστικό αποτέλεσμα.
Ιατρεία και χώροι που σχετίζονται με την περίθαλψη συχνά βάφουν τους τοίχους τους ανοιχτό μπλε για να ηρεμούν τους ασθενείς. Το ανοιχτό μπλε επίσης, έχει φανεί πως αποπνέει εμπιστοσύνη και αξιοπιστία για αυτό και πολλές εταιρείες το επιλέγουν για το λογότυπό τους.

Πώς τα χρώματα επηρεάζουν τη διάθεσή μας

Κόκκινο

Το κόκκινο προκαλεί πιο έντονες διαθέσεις και συναισθήματα. Συνδέεται με την αγάπη, το πάθος, τον θυμό και τον κίνδυνο και έχει ισχυρή επίδραση στο ανθρώπινο σώμα. Δημιουργεί ένα διεγερτικό αποτέλεσμα, αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό και τα επίπεδα ενέργειας.

Πώς τα χρώματα επηρεάζουν τη διάθεσή μας

Πράσινο
Το πράσινο χρώμα συνδέεται με την φύση και προκαλεί τα αισθήματα της ηρεμίας και της αναζωογόνησης. Δεδομένου ότι οι αποχρώσεις του πράσινου αντικατοπτρίζουν μια ποικιλία γήινων αποχρώσεων, ένα περιβάλλον με πινελιές πράσινου μπορεί να δημιουργήσει μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα. Σε ορισμένα πλαίσια, βέβαια, το πράσινο συμβολίζει την ζήλια και την αποστροφή.

Πώς τα χρώματα επηρεάζουν τη διάθεσή μας

Κίτρινο
Ανοιχτόχρωμο και φωτεινό, το κίτρινο είναι ένα χρώμα που προκαλεί συναισθήματα ευτυχίας και αισιοδοξίας. Η ένταση και η φωτεινότητα του κίτρινου τραβούν τα βλέμματα, δημιουργώντας και θετικά αλλά και αρνητικά αισθήματα. Ενώ η λάμψη του κάνει το κίτρινο χρώμα χαρούμενο, το έντονο και πολύ κίτρινο μπορεί να προκαλέσει απογοήτευση και κούραση των ματιών.

Πώς τα χρώματα επηρεάζουν τη διάθεσή μας

Πορτοκαλί
Είναι το χρώμα της ενθάρρυνσης, της αισιοδοξίας και της αυτοπεποίθησης και συνδέεται με την εξωστρέφεια. Συνδυάζει την ένταση του κόκκινου με τη χαρά του κίτρινου και μπορεί να εμπνεύσει θάρρος, ενθουσιασμό, και ζωντάνια. Από την άλλη, συνδέεται και με την επιπολαιότητα. Από άποψη marketing, το πορτοκαλί δίνει την εντύπωση της οικονομικής τιμής ανάλογα με την απόχρωση που επιλέγεται και τον συνδυασμό του με άλλα χρώματα.

Πώς τα χρώματα επηρεάζουν τη διάθεσή μας

Μωβ
Ιστορικά, το μωβ συνδέεται με τα δικαιώματα, την εξουσία και τον πλούτο. Οι άνθρωποι το συσχετίζουν επίσης με τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και την έμπνευση. Οι παστέλ αποχρώσεις του μωβ, όπως το μωβ της λεβάντας, προκαλεί αισθήματα ηρεμίας

Συντάκτης: Σταυρίνα Κούτρη,

Influence:

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην πολύπλευρη πρωτεύουσα, διανύοντας την δεκαετία των ρίσκων και των μεγάλων αλλαγών για την ώρα…