Πώς προέκυψαν και τι σημαίνουν τα κυριότερα έθιμα του γάμου;

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα

Άγχος πριν την ημέρα του γάμου και τελευταίες λεπτομέρειες

Τα έθιμα του γάμου προέρχονται από τα παλιά ακόμη χρόνια και τηρούνται από αρκετά ζευγάρια που θέλουν να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους μαζί. 

Έφτασε η ώρα να ανεβείτε τα σκαλιά της εκκλησίας; Έχετε παραγγείλει ένα λαμπερό και πανέμορφο νυφικό, το οποίο τονίζει την θηλυκότητα σας, τα προσκλητήρια είναι έτοιμα, ο-οι κουμπάροι έχουν βρεθεί, έχετε ετοιμάσει μέχρι και τις τελευταίες λεπτομέρειες του γάμου σας!

 Όλα, λοιπόν, είναι έτοιμα για την πιο σημαντική σας στιγμή, όμως σας συνοδεύει το αναμενόμενο άγχος γιατί θέλετε όλα να είναι στην εντέλεια; Απλά αναρωτιέστε πώς μπορεί να προέκυψαν τα έθιμα του γάμου και ποια η σημασία τους; Αυτό το άρθρο είναι σαν να έχει γραφτεί για εσάς…


Διαβάστε Επίσης: 10 παράξενα έθιμα παγκοσμίως για τον… γάμο!


Η επιλογή του εντυπωσιακού νυφικού άλλοτε και  σήμερα 

Παλαιότερα, ιδιαίτερα σε χώρες, όπως η Αγγλία, συνηθιζόταν η επιλογή νυφικών με στρώματα από μετάξι, γούνα και βελούδο. Στόχος; Να υποδηλώνεται,έτσι, η κοινωνική τάξη στην οποία ανήκε η νύφη αλλά και το οικογενειακό της υπόβαθρο.

Υπέρκομψη καλεσμένη σε γάμο

Στην Ελλάδα, πριν αρκετές δεκαετίες είθισται τα νυφικά να είναι κομψά μεν, αλλά απλά δε, σε λευκό χρώμα. Οι σημερινές τάσεις είναι σε πιο μίνιμαλ στυλ. Είτε προτιμήσουν ένα κλασικό, είτε ένα πλούσιο, είτε ένα κομψό νυφικό, οι νύφες, κινούνται περισσότερο ανάμεσα σε τόνους του ιβουάρ, του λευκού του πάγου και του εκρού. 

Η νύφη και το.. στενό γοβάκι 

Σε αρκετά μέρη της Ελλάδας, συνηθίζεται το έθιμο με τα γοβάκια της νύφης. Ο κουμπάρος πριν οδηγήσει τη νύφη στην εκκλησία, πηγαίνει στο σπίτι της, προκειμένου να την υποβάλει σε διαδικασία δοκιμής των  παπουτσιών για τον γάμο.

Μετά από προσποίηση της νύφης ότι είναι στενό το γοβάκι και μετά από την αντίστοιχη προτροπή των καλεσμένων ότι δεν της ταιριάζει το παπούτσι, ο κουμπάρος βάζει χρήματα στον πάτο του παπουτσιού. 

Αφότου η νύφη το δοκιμάσει ξανά, ισχυρίζεται ότι είναι στενό το παπούτσι. Έτσι, ο κουμπάρος αναγκάζεται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ακολουθείται, το παραπάνω, μέχρι η νύφη να ικανοποιηθεί και να τον λυπηθεί στο τέλος.

Το έθιμο λειτουργεί ως γούρι και ως καλοτυχία για την ζωή τους. 

Υπέρκομψη καλεσμένη σε γάμο

Το ρύζι για στερέωμα-ρίζωμα του ζευγαριού 

Το ρύζι παλαιότερα επιλεγόταν ανάλογα με την επάρκειά του και την χαμηλή κοστολόγηση του. Σήμερα, είθισται να ρίπτεται από τους καλεσμένους στο τέλος της τελετής, ώστε ο γάμος των νιόπαντρων να στεριώσει.

Οι αρχαίοι είχαν συνδέσει το ρύζι με την απόκτηση πολλών απογόνων. Το ρύζι, ως “βροχή” συνόδευεται από ευχές στο ζευγάρι για μια ευτυχισμένη ζωή, με τύχη, ευημερία και καρποφορία. Τα γερά θεμέλια του γάμου, λοιπόν, συνδέονται με το ρύζι.


Διαβάστε Επίσης: Τα έθιμα του Γάμου στην Ελλάδα και τον κόσμο


Το έθιμο της ανθοδέσμης

Το ξενόφερτο έθιμο της ρίψης της ανθοδέσμης είναι αρκετά συνηθισμένο σήμερα, καθώς το εφαρμόζουν αρκετές νύφες, είτε μετά το Μυστήριο του Γάμου, είτε στο γαμήλιο γλέντι που ακολουθεί μετά την τελετή. Πετούν την ανθοδέσμη, έχοντας γυρισμένη την πλάτη τους, ώστε να μην βλέπουν σε ποιον θα καταλήξει η ανθοδέσμη. Η τυχερή, η οποία θα καταφέρει να πιάσει την ανθοδέσμη, λέγεται σύμφωνα με έθιμο ότι είναι η επόμενη η οποία πρόκειται να παντρευτεί. Τα παλιά χρόνια, προκειμένου να τηρηθεί η παράδοση, τοποθετούνταν στην κεφάλι της ένα στεφάνι ή κρατούσε στο χέρι της ένα λουλούδι, σκόρδα και αρωματικά φυτά.

Τα έθιμα στην Ελλάδα 

Ανάλογα με το μέρος, την καταγωγή και την επιλογή του κάθε ζευγαριού για το αν τα εφαρμόσει, στην Ελλάδα υπάρχουν τα παραπάνω και αρκετά άλλα έθιμα του γάμου.

Πηγή 1, Πηγή 2

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.