Πώς πρέπει να γίνονται οι σωστές επενδύσεις

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Σκέφτεστε να ξεκινήσετε να επενδύετε; Αν ναι, δείτε πώς μπορείτε να το κάνετε με τον πιο σωστό τρόπο.

Αρκετοί άνθρωποι στις μέρες μας αναζητούν ένα επιπλέον εισόδημα. Η οικονομική κρίση, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, οι δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην χώρας μας  έχουν ωθήσει τους ανθρώπους να σκέφτονται τις επενδύσεις με διαφορετικό τρόπο. Όμως πώς μπορεί μια επένδυση να μας αποφέρει χρήματα με τον λιγότερο δυνατό κίνδυνο;

Τι ορίζουμε ως επένδυση

Επένδυση αποτελεί οτιδήποτε μπορεί μακροχρόνια ή βραχυχρόνια να μας αποφέρει χρήματα είτε μέσω της ανταλλακτικής του ικανότητας, είτε μέσω την υπηρεσίας που παρέχει. Έτσι, για παράδειγμα ένα ακίνητο το οποίο μας αποφέρει ένα ενοίκιο είναι μια επένδυση. Εδώ όμως θα ασχοληθούμε κυρίως με τις επενδύσεις στο χρηματιστήριο.


Διαβάστε επίσης: Εργασία από το σπίτι: τι μπορείτε κάνετε για πλήρη απασχόληση ή έξτρα εισόδημα


Πώς πρέπει να γίνονται οι σωστές επενδύσεις

Διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου

Όταν αγοράζουμε λοιπόν οποιοδήποτε χρηματοοικονομικό προϊόν στο χρηματιστήριο με σκοπό να το κρατήσουμε για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, τότε αναφερόμαστε σε μια επένδυση. Ένα από τα πιο μεγάλα λάθη τα οποία μπορεί να κάνει ένας επενδυτής, είναι να επενδύσει ολόκληρο το κεφάλαιό του μόνο σε ένα προϊόν. Για παράδειγμα είναι λάθος να επενδύσουμε όλα μας τα χρήματα σε μια μετοχή. Πρέπει να έχουμε στο χαρτοφυλάκιό μας μετοχές πολλών και διαφορετικών κλάδων, πολλών και διαφορετικών χωρών και εκτός αυτού και άλλα προϊόντα όπως για παράδειγμα ομόλογα, εμπορεύματα, συναλλάγματα και πολλά άλλα. Έτσι μειώνεται ο συνολικός κίνδυνος του χαρτοφυλακίου μας και αυξάνεται η πιθανή απόδοση όπως και η βεβαιότητα της απόδοσης, μιας και συνήθως τα χρηματοοικονομικά προϊόντα έχουν φτιαχτεί για να αποφέρουν τα  μέγιστα.

Bonustip: Αυτό προϋποθέτει κεφάλαιο το οποίο δεν είναι και ιδιαίτερα μικρό. Μπορεί με μερικές περιοδικές καταβολές ή με την αγορά ενός αμοιβαίου κεφαλαίου να λυθεί εύκολα το συγκεκριμένο ζήτημα.

Πώς πρέπει να γίνονται οι σωστές επενδύσεις

Επαρκής χρονικός ορίζοντας

Όσο μεγαλύτερος είναι ο χρονικός ορίζοντας που έχουμε στην διάθεσή μας για αν επενδύσουμε, τόσο το καλύτερο. Σκεφτείτε το εξής, αν αποφασίζουμε κάθε μέρα να κλείσουμε τις συναλλαγές μας και να κάνουμε νέες την επόμενη μέρα έχουμε σταθερά ½ πιθανότητες να κερδίσουμε χρήματα ή να χάσουμε. Σταθερά λοιπόν σε διάρκεια μήνα έχουμε  κάθε μέρα ½ πιθανότητες να κερδίσουμε, η οποία πιθανότητα είναι σχετικά μικρή. Αντιθέτως, σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις είναι πιο πιθανό μακροπρόθεσμα να δούμε ένα κέρδος (σε διάρκεια χρόνων).


Διαβάστε επίσης: Πώς να “επιβιώσετε” σε μια ξένη χώρα, χωρίς δουλειά!


Γνώση αγοράς

Μπορεί να ακούγεται πολύ συνηθισμένο, αλλά αν δεν ξέρουμε να κρίνουμε τι αξίζει να αγοράσουμε και τι όχι, καθώς και τις πηγές τις οποίες πρέπει να συμβουλευτούμε, οι επενδύσεις είναι μη αποτελεσματικές ή το λιγότερο επικίνδυνες. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα έρχεται είτε μέσα από την επένδυση σε προγράμματα εκπαίδευσης, είτε με την βοήθεια εξειδικευμένου συμβούλου.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.