Πώς οι «λευκές μέρες» μας δίνουν χαρά

Συντάκτης: Flowmagazine

Παρότι δεν συμπαθούμε όλοι το τσουχτερό χειμωνιάτικο κρύο, κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε μία «λευκή ημέρα». Όταν οι πρώτες νιφάδες πασπαλίσουν τους δρόμους και τις στέγες της πόλης μας, όλοι γινόμαστε μικρά παιδία. Χωρίς δεύτερη σκέψη θέλουμε να πάρουμε την οικογένεια και τους φίλους μας και να ξεχυθούμε στα πάρκα και τους δρόμους για να παίξουμε με το χιόνι.

Πού οφείλεται όμως αυτή η μαγική επίδραση που έχει το χιόνι πάνω μας; 

Ξυπνά μέσα μας την αίσθηση του θαύματος

Το χιόνι φέρνει στη ζωή μας την αλλαγή, την ανανέωση και την αίσθηση ότι βλέπουμε τον κόσμο μέσα από μια διαφορετική ματιά. Μία ξαφνική χιονόπτωση ανατρέπει τα σχέδιά μας. Μπορεί να αποκλειστούμε και να μην μπορούμε να πάμε στη δουλειά, τα επαγγελματικά ταξίδια ακυρώνονται και τα σχολεία κλείνουν. Αυτή η αλλαγή δίνει την αίσθηση της αργίας και της γιορτής και είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα. Πολύ περισσότερο μας κάνει να δούμε τον κόσμο μέσα από άλλα μάτια, να κάνουμε ένα βήμα πίσω από τη χαοτική καθημερινότητα και να απολαύσουμε τη ζωή. 

Δημιουργεί αίσθημα ηρεμίας 

Το χιόνι που πέφτει σιωπηλά μέσα στην νύχτα είναι ένα μαγικό, σχεδόν εξωπραγματικό θέαμα. Ακόμα και στις πιο αγχωτικές μας στιγμές, μία χιονονιφάδα που θα προσγειωθεί στο περβάζι του παραθύρου ή επάνω στα μαλλιά μας έχει καταπραϋντικές επιδράσεις. Είναι ένα θέαμα που μπορεί να χαλαρώσει το μυαλό, το σώμα και την ψυχή μας. 

Φέρνει στο μυαλό αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας

Το χιόνι είναι ένα στοιχείο που έχει συσχετιστεί για τους περισσότερους με την παιδική ηλικία μας. Υπάρχει ένα φαινόμενο που ονομάζεται συναισθηματική μνήμη και σημαίνει ότι συσχετίζουμε τις αναμνήσεις μας με συναισθήματα. Έτσι, όσοι έχουμε αναμνήσεις όπου παίζαμε ολόχαροι στο αφράτο χιόνι και χτίζαμε χιονάνθρωπους, ανακαλούμε αυτό το συναίσθημα κάθε φορά που χιονίζει. Για αυτό δεν μπορούμε να του αντισταθούμε και νιώθουμε πολύ μεγάλη χαρά στη θέα του.


Μας φέρνει κοντά στους αγαπημένους μας 

Το χιόνι ενεργοποιεί τη «δύναμη του χουχουλιάσματος»! Μετά από μία ημέρα έντονου χιονοπόλεμου δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να κουλουριαστούμε στον καναπέ μαζί με τους αγαπημένους μας. Σύντροφοι, κατοικίδια, παιδιά, γονείς, όλοι ερχόμαστε πιο κοντά με αφορμή τις «λευκές ημέρες». Φυσικά το σκηνικό συμπληρώνει ένα αναμμένο τζάκι, μία μαλακή κουβέρτα και μία κούπα με το αγαπημένο μας ζεστό ρόφημα. Η χαρά που μας προκαλεί το χιόνι μεταφράζεται συχνά σε αίσθημα μεγαλύτερης αγάπης και ευγνωμοσύνης προς τους κοντινούς μας ανθρώπους. Και αν δεν είναι αυτός ένας καλός λόγος να το αγαπάμε, τότε ποιος είναι;

 Μας υπενθυμίζει πόσο όμορφη είναι η φύση 

Δεν υπάρχει πιο όμορφο θέαμα από τις λευκοστολισμένες πλαγιές των βουνών. Το χιόνι δίνει μία μαλακή και απαλή όψη στους άλλως σκληρούς και αγέρωχους ορεινούς όγκους. Δημιουργεί μία αίσθηση αντίφασης και συνάμα αρμονίας που μας υπενθυμίζει ότι η ομορφιά και η μαγεία της φύσης είναι ακαταμάχητη. Ταυτόχρονα, τα πασπαλισμένα κλαδιά των δέντρων και οι τέλεια σχηματισμένες νιφάδες που πέφτουν από τον ουρανό δημιουργούν μία εξωπραγματική χειμερινή χώρα των θαυμάτων στην καρδιά της άλλοτε συνηθισμένης πόλης μας.

Δεν διαρκεί για πάντα 

Ίσως μία από τις πιο όμορφες πτυχές του χιονιού είναι ο παροδικός χαρακτήρας της ύπαρξής του. Μόλις εμφανιστεί η πρώτη αχτίδα ήλιου, ο κόσμος όπως τον ξέραμε θα ξεπροβάλλει και πάλι κάτω από τη λευκή κουβέρτα του. Η αίσθηση λοιπόν ότι το θέαμα που αντικρίζουμε δεν θα κρατήσει για πάντα μας κάνει να επιθυμούμε να ρουφήξουμε τη στιγμή και να την ζήσουμε όσο πιο έντονα μπορούμε!

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…