Πώς ο φόβος της απώλειας του ελέγχου μπορεί να ενισχύσει το άγχος σου

Συντάκτης: Flowmagazine

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ο φόβος της απώλειας του ελέγχου μπορεί να φανερώνει μια σειρά από αγχώδεις διαταραχές που δεν έχεις εντοπίσει. Η επιθυμία να νιώθεις ότι έχεις περισσότερο έλεγχο στη ζωή σου είναι μια λογική επιθυμία για τον περισσότερο κόσμο,  αλλά η αίσθηση ότι τον χάνεις, μπορεί να αποδειχτεί περισσότερο επιβλαβής απ’ όσο νομίζουμε.

Ειδικότερα, όταν ο κόσμος τείνει να αλλάζει διαρκώς, ο φόβος ότι δεν μπορείς να καταλάβεις όσα συμβαίνουν γύρω σου θα σου προκαλέσει επιπλέον άγχος. Υπάρχει όμως μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να θέλεις να έχεις τον έλεγχο, και στο να φοβάσαι μην χάσεις τον έλεγχο. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, το τελευταίο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική σου υγεία.

Η σχέση μεταξύ του φόβου και της απώλειας ελέγχου

Η νέα μελέτη – που εμφανίζεται στο Journal Of Behavioral And Experimental Psychiatry – αναφέρει το εξής: «Νέες θεραπευτικές κατευθύνσεις και δυνατότητες μπορούν να φανερωθούν αν μελετηθεί βαθύτερα η σχέση μεταξύ του φόβου της απώλειας ελέγχου και άλλων καταστάσεων ψυχική υγείας, όπως το OCD και η κοινωνική αγχώδης διαταραχή».

Σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης, Adam Radomsky, ο φόβος της απώλειας ελέγχου μπορεί να εμφανίζεται σε διαφορετικούς τομείς της ζωής ενός ατόμου.

Πώς ο φόβος της απώλειας του ελέγχου μπορεί να ενισχύσει το άγχος σου

Παραδείγματος χάρη, ενώ ένα άτομο μπορεί να φοβάται μήπως χάσει τον έλεγχο των συναισθημάτων του και να οδηγηθεί σε έναν καυγά, ένα άλλο άτομο μπορεί να πανικοβληθεί μήπως χάσει τον έλεγχο της ικανότητας που έχει να ηρεμεί τον εαυτό του σε μια ενδεχόμενη κρίση πανικού.

Ενώ υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην κακή ψυχική υγεία, η μελέτη του Radomsky υποστηρίζει ότι ο φόβος της απώλειας του ελέγχου μπορεί να συσχετισθεί με διάφορες διαταραχές άγχους και θέματα ψυχικής υγείας.Η εύρεση τρόπων αντιμετώπισης του συγκεκριμένου φόβου όμως μπορεί να είναι το «κλειδί» για να διαχειριστείς την ψυχική σου υγεία και ευημερία.


Διαβάστε Επίσης: Ο έλεγχος των σκέψεων


Τρόποι αντιμετώπισης του φόβου

Εν ολίγοις, αν είσαι κάποιος που τείνει να φοβάται μήπως χάσει τον έλεγχο (και ξοδεύεις αρκετό χρόνο για να δημιουργείς καταστροφικά σενάρια στο μυαλό σου), τότε η αντιμετώπιση της συγκεκριμένης φοβίας θα σε βοηθήσει να κάνεις τη διαφορά στην ψυχική σου υγεία. Μπορεί να μην υπάρχει δοκιμασμένη μέθοδος για να ξεπεράσεις τη φοβία αυτή, αλλά αν κατανοήσεις πώς συμβάλλει στο άγχος σου, θα μπορέσεις να νιώσεις περισσότερη συμπόνια για τον εαυτό σου όταν αισθάνεσαι καταβεβλημένος.

Ακόμα, θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πώς λειτουργεί το μυαλό σου, το οποίο με τη σειρά του θα σε βοηθήσει να καταλάβεις και να αντιμετωπίσεις τους λόγους που σε οδηγούν σε αυτή τη φοβία.

Πώς ο φόβος της απώλειας του ελέγχου μπορεί να ενισχύσει το άγχος σου

Για παράδειγμα, αν πανικοβάλλεσαι ότι θα σου συμβεί κάτι ντροπιαστικό μπροστά σε άλλους ανθρώπους, θα πρέπει να σκεφτείς όλες τις φορές που δεν σου συνέβη κάτι τέτοιο, ή θα πρέπει να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου ότι και εσύ αντίστοιχα δεν δίνεις ιδιαίτερη σημασία στη συμπεριφορά των υπολοίπων σε μια κοινωνική εκδήλωση και κατά συνέπεια θα δεις πόσο απίθανο είναι κάποιος άνθρωπος να ασχοληθεί εκείνη τη στιγμή μαζί σου.


Διαβάστε Επίσης: Τι θέση έχει στη ζωή μας ο έλεγχος;


Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά η αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών άγχους είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις τον άγχος σου γενικότερα.

Η καθηγήτρια Susan Krauss Whitbourne, σε μια περίληψη της μελέτης που έγραψε για το Psychology Today ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το να σκέφτεσαι τι μπορείς και τι δεν μπορείς να ελέγξεις , και γιατί δεν πρέπει να φοβάσαι το τελευταίο, μπορεί να σε βοηθήσει πραγματικά να αφήσεις τον εαυτό σου να βιώσει τις σκέψεις, τις πράξεις, τις αισθήσεις, τις συμπεριφορές με εποικοδομητικότερους τρόπους».

Για αυτό, την επόμενη φορά που θα φοβάσαι μήπως χάσεις τον έλεγχο, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να νιώσεις τα συναισθήματά σου και να κατανοήσεις από που προέρχονται. Ίσως να μην νιώσεις αμέσως ηρεμία, αλλά θα μπορέσεις να ενισχύσεις μακροπρόθεσμα την ψυχική σου υγεία και ευεξία, κάτι που μόνο καλό μπορεί να είναι.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…