Πώς να ζητήσεις συγγνώμη από την κοπέλα σου;

Συντάκτης: Παναγιώτης Ντόβας

Μια πράξη που φαινομενικά είναι αντίθετη, αλλά στην πραγματικότητα είναι συναφής με την ανθρώπινη φύση είναι η συγγνώμη, η οποία μπορεί να ζητηθεί με ειλικρίνεια.

Η συγγνώμη και τα στερεότυπα

Μια από τις πράξεις που δυσκολεύουν έντονα τον άνθρωπο είναι να πει την λέξη συγγνώμη. Η ντροπή και τα στερεότυπα που έχουν δημιουργηθεί είναι τεραστία καθώς και στην περίπτωση που έχουμε κάνει λάθος αποφεύγουμε να την πούμε.  

Ειδικότερα στις προσωπικές μας σχέσεις για τους περισσότερους άντρες αποτελεί ταμπού το να ζητήσουν συγγνώμη από την κοπέλα τους. Μια υγιής σχέση βασίζεται πάνω στην ομαλή επικοινωνία, στο σεξουαλικό κομμάτι και στη διαχείριση των συναισθημάτων τόσο των δικών μας, αλλά και του συντρόφου μας. Προς αυτή την κατεύθυνση, υπάρχουν και οι στιγμές που χρειάζεται να ζητήσουμε συγγνώμη. Ωστόσο, αυτό μπορεί να γίνει πιο εύκολο με πράξεις που φανερώνουν τις προθέσεις μας. 

Απομάκρυνε τον εγωισμό

Ένας από τους κύριους λόγους που δεν σε αφήνει να ζητήσεις συγγνώμη είναι ο εγωισμός σου. Μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων αποφεύγει να ζητήσει συγγνώμη, καθώς θα πληγωθεί ο εγωισμός και η υπερηφάνεια. Επιπλέον, πολλοί άντρες πιστεύουν ότι με το να ρίξουν τον εγωισμό τους θα θεωρηθούν δεδομένοι και ότι θα τους βαρεθεί η κοπέλα τους- κάτι που δεν ισχύει. Η ανασφάλεια που έχει δημιουργηθεί στον εγκέφαλό τους δημιουργεί αυτές τις αρνητικές σκέψεις, οι οποίες, όμως, δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα.

Παραδέξου τα λάθη σου

Για να καταφέρεις να παραδεχθείς τα λάθη σου, θα πρέπει πρώτα να τα αναγνωρίσεις. Με την αναγνώριση του λάθους σου και την εξήγηση προς την σύντροφό σου γίνεται ένα μεγάλο βήμα. Πλέον, καταλαβαίνεις το λόγο που είναι θυμωμένη. Και είναι κάτι που μπορείς να τα καταφέρεις καλύτερα δείχνοντας ενσυναίσθηση: καταλαβαίνεις το λάθος σου, αντιλαμβάνεσαι ότι η συμπεριφορά σου αυτή την έχει πληγώσει και προσπαθείς ώστε να βρείτε μια κοινή λύση. Κατά τη διάρκεια του διαλόγου, πρέπει να γίνει σαφές με τα λόγια σου πως δεν είχες σκοπό να την πληγώσεις, παρ’ όλο που τελικά οι πράξεις σου την πλήγωσαν.

Μην γίνεσαι πιεστικός

Όταν μια πράξη πληγώνει τους ανθρώπους, πληγώνει τα συναισθήματα τους και ίσως δεν είναι έτοιμοι να συζητήσουν για το θέμα αυτό. Χρειάζεται ο χρόνος να αποδεχθούν και να συνειδητοποιήσουν αυτό που έγινε. Η προθυμία να ζητήσουμε συγγνώμη είναι το βασικότερο στάδιο. Στην συγκεκριμένη, όμως, περίπτωση πρέπει η σύντροφός σου να είναι σε θέση να σε ακούσει και να συζητήσει μαζί σου. Η πίεση δεν θα σε βοηθήσει. Αντίθετα, θα την απομακρύνει και θα σηκώσει τις άμυνές της.

Τρόπος και τόνος φωνής

Το πιο σημαντικό κομμάτι είναι ο τρόπος με τον οποίο θα ζητήσεις τη συγγνώμη σου: συμπεριφορές που δείχνουν απροθυμία και εκνευρισμό δεν θα σε βοηθήσουν. Αντίθετα, ένας ήρεμος τόνος φωνής και κινήσεις που δείχνουν πως έχεις αναγνωρίσει το λάθος σου, θα έχουν οφέλη για την σχέση σας. Η κατανόηση είναι ένα από τα κύρια συστατικά επιτυχίας των ανθρώπινων σχέσεων. Αναγνώρισε τα λάθη που πληγώνουν την σύντροφό σου και ζήτα συγγνώμη. Είναι πιο εύκολο από όσο νομίζεις.

Συντάκτης: Παναγιώτης Ντόβας,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.