Πως να χτίσεις πειθαρχία στη ζωή σου

Συντάκτης: Παναγιώτης Ντόβας

Υπάρχει άραγε κάτι που διαχωρίζει τους επιτυχημένους ανθρώπους από τους λιγότερο επιτυχημένους ;

Είναι κάποια ανώτερη δύναμη ή κάποιο χαρακτηριστικό; Και αν είναι χαρακτηριστικό, είναι κάτι που το έχεις ή το χτίζεις κατά τη διάρκεια της ζωής σου; 

Ποιο είναι το μυστικό λοιπόν για την επιτυχία; 

Συχνά ψάχνουμε σε διάφορα βιβλία ή στο Internet ποιο είναι αυτό το χαρακτηριστικό που θα απογειώσει την καριέρα μας, αν και μερικές φορές η απάντηση είναι μπροστά στα μάτια μας και δεν είναι άλλη από την αυτοπειθαρχία. 

Η αυτοπειθαρχία είναι μια τεράστια κινητήρια δύναμη στην εκπλήρωση των στόχων των ανθρώπων και το αν έχεις ή όχι αποτελεί την ειδοποιό διαφορά στην επιτυχία ή αποτυχία των στόχων σου. Το να αποκτήσεις δεν είναι κάτι εύκολο και δεν θα γίνει μέσα σε ένα βράδυ. Από τη στιγμή όμως που την αποκτήσεις, μπορείς να δεις τις επιδιώξεις σου με διαφορετικό μάτι. 

Αλήθεια,  τι χρειάζεσαι για να χτίσεις πειθαρχία στη ζωή σου;

Για να χτίσεις πειθαρχία στη ζωή σου πολύ πιθανό να χρειαστεί να κάνεις κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σου. Τα βήματα αυτά είναι τα εξής : 

  • Δέσμευση προς τον εαυτό σου

Οι στόχοι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν μόνοι τους, χρειάζεται και η δική σου προσωπική δέσμευση. Ένας άνθρωπος με πειθαρχία όταν αναλαμβάνει, δεσμεύεται να φέρει σε πέρας τις καταστάσεις που έχει αναλάβει. Τα περιστατικά αυτά μπορούν να είναι από κάθε τομέα της ζωής μας. Και αυτός είναι και ένας πολύ μεγάλος στόχος, να πειθαρχείς σε όλους τους τομείς και όχι επιλεκτικά. Να κυνηγάς να πειθαρχείς σε καταστάσεις που σε κάνουν να βγαίνεις έξω από την ζώνη άνεσης σου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διευρύνεις την ζώνη άνεσης σου κι να εξελίσσεσαι σαν άνθρωπος

  • Θέσε το πρόγραμμά σου

Σίγουρα το να έχεις μια δεξιότητα όπως η πειθαρχία είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Ένας τρόπος να εκμεταλλευθείς το πλεονέκτημα αυτό είναι να το βάλεις σε πρόγραμμα, να δεις που θα πρέπει να επικεντρώσεις την ενέργειά σου, ποια είναι τα καθήκοντα που πρέπει να γίνουν πρώτα. Με αυτό τον τρόπο θα έχεις περισσότερη ενέργεια, αλλά και χρόνο να αντιμετωπίσεις τις πιο δύσκολες εργασίες. Τη στιγμή που θα τις τελειώσεις, αυτόματα κάνεις τη μέρα σου πιο ανάλαφρη. Μην ξεχνάμε σε αυτό το σημείο, πως ο χρόνος και η ενέργεια του κάθε ανθρώπου είναι από τα πιο πολύτιμα αγαθά του. 

  • Εξάσκηση 

Τώρα πλέον είσαι έτοιμος να δράσεις. Να αποδώσουν καρπούς οι δεσμεύσεις και το πρόγραμμα που έχεις βάλει. Επιπλέον, η εξάσκηση είναι ο πιο γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος για να καλλιεργήσεις μια δεξιότητα. Βρες μέσα στη μέρα σου γεγονότα στα οποία μπορείς να δράσεις πιο πειθαρχημένα και ξεκίνησε σήμερα. 

Η πειθαρχία είναι μια δεξιότητα που πρέπει να υπάρχει στο οπλοστάσιο του κάθε ανθρώπου, στη μάχη της καλύτερης ζωής. Έχει συγκεκριμένα βήματα για να γίνει κτήμα σου. Εφόσον γίνει, θα πάρεις όλα τα οφέλη της. Σαν κτήμα όμως, για να διατηρηθεί και να συνεχίσει να αποδίδει και στο μέλλον χρειάζεται φροντίδα, την δική σου φροντίδα.

Συντάκτης: Παναγιώτης Ντόβας,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.