Πώς να ξεφύγετε από το μυαλό σας: 7 συμβουλές για να σταματήσετε να σκέφτεστε τα πάντα υπερβολικά

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Το να απομακρυνθούμε από τις σκέψεις μας είναι ένα πραγματικά χρήσιμο εργαλείο που μας βοηθά να ζήσουμε τη ζωή με τους δικούς μας όρους!

Τα κινήματα της θετικής σκέψης και της αυτοβελτίωσης υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια. Μια προϋπόθεση αυτών των ολοένα και πιο δημοφιλών τομέων ήταν η κατανόηση και η βελτίωση του εαυτού μας και, ως εκ τούτου, το να γίνουμε πιο enlightened.

Επαφή με την παρούσα στιγμή

Ο στόχος εδώ είναι να γίνετε πιο προσεκτικοί και να ασχοληθείτε πλήρως με ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή, με περιέργεια και χωρίς να κρίνετε. Μπορούμε να απορροφηθούμε τόσο πολύ από τις σκέψεις μας, αναπολώντας το παρελθόν ή ανησυχώντας για το μέλλον, που συχνά μπορεί να είμαστε στον αυτόματο πιλότο, χωρίς να είμαστε καθόλου παρόντες. 

Η ενσυνειδητότητα συναντάται σε αρχαίες πνευματικές και θρησκευτικές παραδόσεις, όπως ο Βουδισμός, ο Ινδουισμός, ο Ιουδαϊσμός, το Ισλάμ και ο Χριστιανισμός.  Μόνο εδώ και λίγο καιρό η δυτική ψυχολογία έχει αναγνωρίσει τα οφέλη από την ανάπτυξη δεξιοτήτων ενσυνειδητότητας.

Πώς να ξεφύγετε από το μυαλό σας: 7 συμβουλές για να σταματήσετε να σκέφτεστε τα πάντα υπερβολικά

Defusion (Προσέξτε τη σκέψη σας)

Αυτό έχει να κάνει με την απομάκρυνση και την αποδέσμευση από τις σκέψεις σας.  Είναι σίγουρα ευκολότερο να το λες παρά να το κάνεις, ιδιαίτερα όταν υπάρχει συναισθηματική συνιστώσα σε αυτές. Η ιδέα εδώ είναι να αφήσετε τις σκέψεις σας να έρχονται και να φεύγουν. Να τις κρατάτε ελαφρά, χωρίς να αναλώνεστε σε αυτές.

Πρέπει να αναγνωρίζετε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αναμνήσεις ως αυτό που πραγματικά είναι – απλώς λέξεις και εικόνες, επιτρέποντάς τους να έρχονται και να φεύγουν χωρίς να τους αντιστέκεστε. 

Μερικές φορές, αναλωνόμαστε και στην πραγματικότητα παγιδευόμαστε σε ορισμένες σκέψεις.

Acceptance (Ανοιχτείτε)

Αυτό είναι όταν κάνετε χώρο για να υπάρχουν αυτές οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι αισθήσεις. Αφήστε τα να υπάρχουν. Είναι σημαντικό εδώ να διαχωρίσετε τον εαυτό σας από αυτές τις σκέψεις. Είναι μεγάλη ανακούφιση να ξέρετε ότι είστε κάτι πολύ περισσότερο από επίμονες και ανεπιθύμητες σκέψεις, συναισθήματα, αισθήσεις, εικόνες.

Αντί να σκέφτεστε ότι “δεν είμαι αρκετά καλός”, επαναπροσδιορίστε τη σκέψη λέγοντας ότι “έχω τη σκέψη ότι δεν είμαι αρκετά καλός”. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκολλήσετε από τη σκέψη.¨

Self-as-Context

Όταν μιλάμε για τον νου, μιλάμε για δύο διαφορετικά στοιχεία. Υπάρχει ο σκεπτόμενος εαυτός και ο παρατηρητικός εαυτός. Όλοι είμαστε ξεκάθαροι για τον σκεπτόμενο νου, που παράγει σκέψεις, αναμνήσεις, κρίσεις, σχέδια, φαντασία κ.λπ. Ο παρατηρητικός εαυτός είναι η πτυχή του εαυτού μας που έχει επίγνωση για ό,τι σκεφτόμαστε, κρίνουμε κ.λπ. 

Όταν μιλάμε για το να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να παρατηρούμε τις σκέψεις μας, αυτό εννοούμε. Πρόκειται για την ικανότητα να έχετε αυτοεπίγνωση χωρίς να βυθίζεστε σε αυτές, να είστε σε θέση να έχετε κάποιο επίπεδο αποστασιοποίησης.

Αξίες (Μάθετε τι έχει σημασία)

Ξεκαθαρίστε ποιες είναι οι βασικές σας αξίες και πώς θέλετε να συμπεριφέρεστε σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής σας. Υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι πόροι για να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε τις αξίες σας.  Όταν ορίζουμε τις αξίες μας, αυτό μας βοηθά να έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση του ποιοι πραγματικά είμαστε και τι πρεσβεύουμε.

Δέσμευση δράσης (Committed Action)

Αυτό συμβαίνει όταν αναλαμβάνετε δράση σε συνδυασμό με τις αξίες σας.  Το σημαντικό εδώ είναι ότι όποιες ενέργειες κι αν αποφασίσετε να κάνετε, ξέρετε ότι ακολουθείτε τις βασικές σας αξίες.

Στις δεξιότητες που μπορούν να σας βοηθήσουν να ζήσετε μια ζωή βασισμένη στις αξίες περιλαμβάνονται ο καθορισμός στόχων, η ανάπτυξη δεξιοτήτων ενσυνειδητότητας και διαλογισμού, η διαχείριση του χρόνου, η εξάσκηση της αυτοφροντίδας και της συμπόνιας, καθώς και η ανάπτυξη της ανθεκτικότητας.

Όσο μεγαλύτερη είναι η ικανότητά μας να έχουμε πλήρη συνείδηση, να είμαστε ανοιχτοί στην εμπειρία μας και να ενεργούμε σύμφωνα με τις αξίες μας, τόσο μεγαλύτερη είναι η ποιότητα της ζωής μας, επειδή μπορούμε να ανταποκριθούμε πολύ πιο αποτελεσματικά στα προβλήματα και τις προκλήσεις που αναπόφευκτα φέρνει η ζωή.

Πώς να ξεφύγετε από το μυαλό σας: 7 συμβουλές για να σταματήσετε να σκέφτεστε τα πάντα υπερβολικά

Να απελευθερωθούμε από τις σκέψεις μας

Το να απομακρυνθούμε από τις σκέψεις μας είναι ένα πραγματικά χρήσιμο εργαλείο που μας βοηθά να ζήσουμε τη ζωή με τους δικούς μας όρους και όχι μόνο με τους όρους που κατευθύνει η αδιάκοπη φλυαρία μέσα μας.

Στην πραγματικότητα, είναι η στάση μας απέναντι σε αυτές τις συνεχείς σκέψεις και η προσπάθεια που καταβάλλουμε για να εμπλακούμε πλήρως στο παρόν, να είμαστε πλήρως ανοιχτοί στις εμπειρίες μας και να ζούμε με βάση τις αξίες μας, που τελικά καθορίζει μια πραγματικά επιτυχημένη ζωή.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.