Πώς να χάσετε βάρος με ρόφημα κανέλας

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Κατά πάσα πιθανότητα, όλοι έχετε ακούσει ή διαβάσει κατά καιρούς για το «μαγικό» ρόφημα κανέλας, το οποίο υπόσχεται όχι μόνο την απώλεια βάρους αλλά και τη διατήρηση μίας φυσιολογικής μάζας σώματος στο πέρασμα του χρόνου. Πράγματι, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η κανέλα επιδρα στα λιποκύτταρα του ανθρώπινου σώματος, όπως επίσης ότι παίζει μεγάλο ρόλο στον μεταβολισμό της γλυκόζης. Ωστόσο, αυτό που κίνησε το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, ήταν ο τρόπος με τον οποίο δρα η κανέλα στο σώμα μας. Έτσι, πραγματοποιήθηκε πλήθος ερευνητικών μελετών, μία από τις οποίες ήταν αυτή από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν (LSI), που καθόρισε τον τρόπο με τον οποίο η κανέλα μπορεί να γίνει όπλο στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Η μελέτη

Σε παλαιότερες έρευνες, είχε παρατηρηθεί ότι η κινναμαλδεΰδη (cinnamaldehyde), ή κανελδεΰδη (το αιθέριο έλαιο που δίνει στην κανέλα την ιδιαίτερη γεύση της), προστατεύει τα ποντίκια από την παχυσαρκία και την υπεργλυκαιμία. Αλλά οι μηχανισμοί στους οποίους βασίστηκε το αποτέλεσμα της έρευνας δεν ήταν καλά κατανοητοί.

Οι ερευνητές στο εργαστήριο του Jun Wu, ερευνητικού βοηθού καθηγητή στο LSI, ήθελαν να κατανοήσουν καλύτερα την δράση της κανελδεΰδης και να καθορίσουν αν μπορεί να είναι προστατευτική και για τον άνθρωπο. Τα ευρήματά τους, τα οποία δημοσιεύτηκαν το 2017 στο επιστημονικό περιοδικό Metabolism, έδειξαν ότι η κανελδεΰδη βελτιώνει την μεταβολική υγεία, ενεργώντας άμεσα στα λιποκύτταρα. Πιο συγκεκριμένα, τα κάνει να αρχίζουν να καταναλώνουν ενέργεια μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται θερμογένεση.

Ο Wu και οι συνεργάτες του εξέτασαν τα ανθρώπινα λιποκύτταρα από εθελοντές διαφόρων ηλικιών, εθνοτήτων και δεικτών μάζας σώματος (ΔΜΣ). Όταν τα κύτταρα υποβλήθηκαν σε αγωγή με κανελδεΰδη, οι ερευνητές διαπίστωσαν αυξημένη έκφραση αρκετών γονιδίων και ενζύμων που ενισχύουν τον μεταβολισμό των λιπιδίων. Επίσης, παρατηρήθηκε αύξηση των Ucp1 και Fgf21. Αυτές είναι κάποιες σημαντικές μεταβολικές ρυθμιστικές πρωτεΐνες, που εμπλέκονται στη θερμογένεση.

Τα λιποκύτταρα

Ο ρόλος των λιποκυττάρων είναι να αποθηκεύουν ενέργεια με την μορφή λιπιδίων. Αυτή η μακροπρόθεσμη αποθήκευση ήταν ευεργετική για τους προγόνους μας, οι οποίοι είχαν πολύ λιγότερη πρόσβαση σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Επομένως είχαν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη αποθήκευσης λίπους. Αυτό το λίπος θα μπορούσε στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί από το σώμα σε περιόδους έλλειψης τροφής, ή σε χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτές οι συνθήκες κάνουν τα λιποκύτταρα να μετατρέψουν την αποθηκευμένη ενέργεια σε θερμότητα.

Στις μέρες μας όμως, το πλεόνασμα ενέργειας φαίνεται να έχει γίνει πρόβλημα για τον άνθρωπο. Με την αυξανόμενη επιδημία της παχυσαρκίας, οι ερευνητές, όπως ο Wu, αναζήτησαν τρόπους για να «προτρέπουν» τα λιπώδη κύτταρα να ενεργοποιούν τη διαδικασία της θερμογένεσης κι έτσι πρακτικά να επιτελούν τον ρόλο τους.

Κανέλα ενάντια στην παχυσαρκία

Ο καθηγητής Wu υποστηρίζει ότι η κανελδεΰδη μπορεί να προσφέρει μία τέτοια μέθοδο ενεργοποίησης της θερμογένεσης. Και μιας και η κανέλα χρησιμοποιείται ήδη ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων, μπορεί να είναι πιο εύκολο για τους ασθενείς που πάσχουν από παχυσαρκία να ακολουθήσουν πιστά μια θεραπεία με βάση την κανέλα, από το να ακολουθήσουν μια κλασική φαρμακευτική αγωγή.

«Η κανέλα αποτελεί μέρος της διατροφής μας για χιλιάδες χρόνια, και οι άνθρωποι γενικά την απολαμβάνουν», δήλωσε ο Wu και πρόσθεσε: «Εάν η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την παχυσαρκία, μπορεί επίσης να προσφέρει μια προσέγγιση για την μεταβολική υγεία που είναι ευκολότερο για τους ασθενείς να τηρήσουν».

Ωστόσο, ο καθηγητής προειδοποίησε ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να καθοριστεί ο βέλτιστος τρόπος αξιοποίησης των μεταβολικών οφελών της κανελδεΰδης, χωρίς να προκαλούνται τυχόν δυσμενείς παρενέργειες. Οπότε, για άλλη μία φορά καταλήγουμε στο συμπέρασμα του «παν μέτρον άριστο». Ήπια κατανάλωση κανέλας, χωρίς υπερβολές, μπορεί σίγουρα να ευεγερτήσει τον οργανισμό μας.

Πηγή: https://www.metabolismjournal.com/article/S0026-0495(17)30212-3/fulltext

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…