Πώς να βουρτσίζετε σωστά τα δόντια σας!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Πώς να βουρτσίζετε σωστά τα δόντια σας!Μπορεί να κρατάτε την οδοντόβουρτσα στα χέρια… αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι φροντίζετε σωστά τη στοματική υγιεινή σας! Τα υπολείμματα τροφής ή η λάθος τεχνική βουρτσίσματος είναι ικανά να οδηγήσει σε μολύνσεις ή αύξηση της οδοντικής πλάκας. Έρευνες έχουν αποδείξει οτι τα προβλήματα στην στοματική υγιεινή είναι πιθανό να οδηγήσουν σε επιδείνωση ακόμα και των καρδιακών ασθενειών. Επειδή, λοιπόν, κάθε φορά που τρώμε, το σμάλτο των δοντιών κάνει ένα βήμα πίσω, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τους τρόπους για να το προστατέψετε…

Βουρτσίστε με κυκλικές κινήσεις για τουλάχιστον 2 λεπτά

Χρονομετρήστε τον εαυτό σας, ώστε να μπορέσουν τα δόντια σας να απορροφήσουν τις απαραίτητες ουσίες! Δεν χρειάζεται να βάζετε υπερβολική δύναμη, αλλά να βουρτσίζετε με κυκλικές κινήσεις σε τρία σημεία: την εξωτερική και εσωτερική πλευρά των δοντιών και το κάτω μέρος του. Κινηθείτε με τη «φορά» των δοντιών, δηλαδή από τα ούλα σας προς τα δόντια! Πάντως, απαραίτητο είναι να πλένετε τα δόντια σας τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα.

Μην βρέχετε την οδοντόβουρτσα

Μπορεί οι περισσότεροι να βρέχουν την οδοντόβουρτσα πριν τη χρησιμοποιήσουν… αλλά είναι λάθος! Σημαντικό στο βούρτσισμα δεν είναι να δημιουργήσετε «αφρό», αλλά να δώσετε την ευκαιρία στα δόντια σας να απορροφήσουν τα απαραίτητα στοιχεία της. Τοποθετήστε μια μικρή ποσότητα οδοντόπαστας, ώστε απλά να καλυφθεί το 1/4 της οδοντόβουρτσας και αλλάξτε την κάθε τρεις μήνες, ώστε να μην συσσωρεύονται πάνω της βακτήρια!

Πώς να βουρτσίζετε σωστά τα δόντια σας!Μην ξεχνάτε το πλύσιμο των ούλων

Τα πίσω δόντια χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, όπως επίσης και τα ούλα σας! Είναι απαραίτητο να καθαρίζετε την περιοχή γύρω από το δόντι, ώστε να απομακρύνονται όλα τα μικρόβια, χωρίς να παραλείπετε τα ούλα που βρίσκονται στην εσωτερική πλευρά των δοντιών. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει οτι πρέπει να βουρτσίζετε με δύναμη, αλλά ούτε να βάζετε και ελάχιστη πίεση.

Αγοράστε απαραίτητα ένα οδοντικό νήμα

Η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να καθαρίσει κάθε περιοχή του στόματος, ειδικά ανάμεσα στα δόντια. Ωστόσο, το ιδανικό εργαλείο για αυτή τη δουλειά είναι το νήμα, το οποίο πρέπει να χρησιμοποιείται με ήπιες κινήσεις. Τοποθετήστε το ανάμεσα στα δόντια και τραβήξτε προς τα έξω. αφού πρώτα το φέρετε σε άμεση επαφή με τις πλευρές των δοντιών.

Καθαρίστε προσεκτικά τη γλώσσα σας

Και όμως, ακόμα και η γλώσσα χρειάζεται βούρτσισμα, αφού εκεί μαζεύονται αρκετά βακτήρια που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στη στοματική υγεία σας. Μην ξεχνάτε οτι η γλώσσα διαθέτει θύλακες, μέσα στους οποίους μπορούν άνετα να συγκεντρωθούν μικρόβια…

Χρησιμοποιήστε στοματικό διάλυμα στο τέλος

Υπάρχουν σημεία μέσα στο στόμα, τα οποία δεν μπορεί να τα φτάσει η οδοντόβουρτσα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θεωρείται αναγκαίο το στοματικό διάλυμα στο τέλος της διαδικασίας, ώστε να φροντίζετε 100% τη στοματική σας κοιλότητα.

Πώς να βουρτσίζετε σωστά τα δόντια σας!Επιλέξτε τη σωστή οδοντόπαστα

Προτιμήστε οδοντόπαστες που να είναι φθοριούχες και δεν έχουν λευκαντικές ουσίες, αφού σε καθημερινή χρήση είναι ικανές να προκαλέσουν αποτριβή της ουσίας των δοντιών. Μπορείτε να τις χρησιμοποιείτε μερικές φορές αλλά όχι συχνά!

Πείτε «όχι» στην άσχημη αναπνοή

  • Αν πίνετε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα, θα καταφέρετε να απομακρύνετε βλαβερά βακτήρια από το στόμα και τα δόντια σας.
  • Αποφύγετε φαγητά και γλυκά που κολλούν πάνω στα δόντια, όπως είναι το παστέλι, αλλά αντίθετα καταναλώστε φρούτα και λαχανικά που απομακρύνονται εύκολα.
  • Μασήστε τσίχλες χωρίς ζάχαρη, αφού αυξάνουν τα επιβλαβή σωματίδια των δοντιών σας.
  • Δοκιμάστε να πιείτε χυμό cranberry, αφού μειώνει την παραγωγή βακτηρίων κατά 70%.
  • Αποφύγετε τα αναψυκτικά, όπως είναι η σόδα, που θεωρείται όξινη και διαβρώνει το σμάλτο των δοντιών.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.