Πως να βελτιώσουμε την πνευματική και ψυχική μας υγεία

Συντάκτης: Στάθης Βασσάλος

Άνθρωποι που έχουν και διατηρούν σε καλά επίπεδα τη ψυχοσωματική τους υγεία μπορούν να ανταπεξέλθουν καλύτερα στις σύγχρονες απαιτήσεις της καθημερινότητας. Δύσκολες διαπροσωπικές σχέσεις και επαγγελματικές καταστάσεις αντιμετωπίζονται δυσκολότερα όταν οι άνθρωποι παρουσιάζουν προβλήματα όπως άγχος, αδυναμίες, αναποφασιστικότητα και άλλα ψυχολογικά, κυρίως, προβλήματα. Υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης και περιορισμού αυτών των προβλημάτων που εμποδίζουν τον άνθρωπο να προχωρήσει μπροστά.

Δραστηριότητες με θετικό αντίκτυπο στους γύρω μας, ωφελεί και εμάς προσωπικά ενισχύοντας, έτσι, την αυτοεκτίμησή μας. Βέβαια και δραστηριότητες με αποκλειστικό αντίκτυπο τον εαυτό μας μπορούν να μας αποδώσουν τα ίδια οφέλη.

Η αυτοπειθαρχία πρέπει να γίνει σημαντικότατο κομμάτι του εαυτού μας διότι θα μπορέσουμε να αποβάλλουμε από πάνω μας αρνητικές σκέψεις όπως η απογοήτευση.

Το να ανακαλύπτουμε και να μαθαίνουμε συνεχώς νέα πράγματα μας βοηθά στο να αναβαθμίζουμε τις προσωπικές μας δυνατότητες. Το να ανακαλύψουμε την ομορφιά της φύσης μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα στο βάθος της ψυχής μας.

Η χρήση και των 5 αισθήσεων (όσφρηση, ακοή, όραση, γεύση και άγγιγμα) μπορεί να διατηρεί το άτομο σε ηρεμία και ενεργητική κατάσταση. Ιδιαίτερες δραστηριότητες στη ζωή μας όπως η ποίηση, η μουσική και η ζωγραφική μπορούν να ενισχύσουν την εσωτερική μας άμυνα.

Η απόκτηση ενός κατοικίδιου μπορεί να μας κάνει στο να εκτονώσουμε θετικά αρκετό μέρος της ενέργειάς μας κρατώντας το μυαλό μας μακριά από αρνητικές σκέψεις.

Ο χρόνος που επενδύουμε στον εαυτό μας αποδίδει άμεσα και γεμίζει τις …δεξαμενές ενέργειας μας για το μέλλον. Η ενασχόληση μας με δραστηριότητες που μας ικανοποιούν μας φέρνει καλή διάθεση (βόλτα στα μαγαζιά ή στην παραλία, έξοδο για σινεμά-θέατρο, κουβέντα με ένα φίλο κτλ). Γενικότερα το παιχνίδι αποτελεί μια συναισθηματική και πνευματική αναγκαιότητα.

Δυστυχώς οι άνθρωποι περνούν δύσκολες στιγμές σήμερα. Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν αρκετές επιλογές καθημερινώς ώστε να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη με τα προβλήματά μας να φαίνονται «ελαφρότερα» και περισσότερο αντιμετωπίσιμα.

Συντάκτης: Στάθης Βασσάλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.