Πώς να σχεδιάσετε ένα μακρινό ταξίδι!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Τα ταξίδια σε μακρινούς προορισμούς πάντα διέθεταν μια μαγευτική γοητεία, ένα μυστήριο γύρω από τους άγνωστους πολιτισμούς, τις ιδιαιτερότητες των ανθρώπων και τα παραδεισένια μέρη. Απέραντα ταξίδια… ένα πάθος που μπορεί να μετατρέψει ακόμα και τα πιο κρυφά όνειρα σε πραγματικότητα!

Για μερικούς, ένα μακρινό ταξίδι, όπως στην Κίνα, την Ταϊλάνδη, στα Νησιά του Πάσχα και στη Βραζιλία, συνοδεύεται από πολλούς κινδύνους και τεράστια προετοιμασία. Άλλοι παρακινούμενοι από τον παρορμητισμό της στιγμής θεωρούν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν ακόμα και τις πιο παράξενες συνήθειες ενός λαού. Η λύση βρίσκεται σε μια γρήγορη αλλά και σε βάθος προετοιμασία μέσα από συγκεκριμένα βήματα που δεν θα αφήσουν το ταξίδι μας να μετατραπεί σε εφιάλτη…

Ταξιδιωτικός οδηγός

Πολλοί είναι αυτοί που εύκολα εντυπωσιάζονται από φωτογραφίες μακρινών προορισμών αλλά στο τέλος ανακαλύπτουν ότι τα ήθη της περιοχής, η κουζίνα και τα αξιοθέατα της δεν ταίριαζαν με τα ενδιαφέροντά τους. Ένας ταξιδιωτικός οδηγός αποτελεί το «κλειδί» για ένα επιτυχημένο ταξίδι, καθώς μας ενημερώνει και μας συμβουλεύει για τα πάντα, όπως π.χ. ότι το Μεξικό διαθέτει «καυτερή» κουζίνα και ότι στο Ιράκ το γυναικείο ντύσιμο είναι ιδιαίτερα περιορισμένο.

Απαραίτητα έγγραφα

Άλλες χώρες προϋποθέτουν την ύπαρξη βίζας, σε κάποιες χρειάζεται διαβατήριο, ενώ παράλληλα σε ορισμένα μέρη το πιστοποιητικό υγείας κρίνεται αναγκαίο. Για αυτό το λόγο πρέπει να έχουμε πληροφορηθεί πλήρως για τα απαραίτητα έγγραφα του ταξιδιού. Ακόμα καλύτερο είναι να έχουμε βγάλει και αντίτυπα αυτών σε περίπτωση που τα χάσουμε ή μας τα κλέψουν, καθώς δεν μας υποδέχονται όλες οι χώρες με κατανόηση και υπομονή.

Εμβόλια και Φάρμακα

Επειδή δεν γνωρίζουμε πάντα τις ασθένειες που κυριαρχούν σε έναν προορισμό, είναι σημαντικό να ενημερωθούμε από ένα γιατρό για τα εμβόλια που πρέπει να κάνουμε, ώστε να επιστρέψουμε υγιείς. Υπάρχουν περιπτώσεις που χορηγούνται από τους γιατρούς, ακόμα και προληπτικά, αντιβιοτικά για την ελονοσία. Ένα εμβόλιο για την ηπατίτιδα, τον τέτανο ή ακόμα και των περιοδικών τοπικών λοιμώξεων μπορεί να μας σώσει κυριολεκτικά τη ζωή.

Κλίμα περιοχής

Σε κάθε χώρα επικρατούν διαφορετικές συνθήκες, που μπορούν ακόμα και να χαλάσουν την ατμόσφαιρα του ταξιδιού, ειδικά όταν έχουμε προγραμματίσει ένα καλοκαιρινό ταξίδι. Η ενημέρωση για το κλίμα της περιοχής θεωρείται σπουδαία για την ασφάλειά μας, αν σκεφτούμε ότι μπορεί για παράδειγμα να βρισκόμαστε στην Ινδία την εποχή που κατακλύζεται από μουσώνες. Έτσι, δεν θα χρειαστεί να ταλαιπωρηθούμε και από τις καθυστερήσεις των πτήσεων.

Επικοινωνία με πρεσβεία

Όταν προγραμματίζουμε ένα αρκετά μακρινό ταξίδι είναι αναγκαίο να έχουμε λάβει πρώτα τις απαραίτητες πληροφορίες από την πρεσβεία. Τα στοιχεία επικοινωνίας με την Ελληνική πρεσβεία στην Ελλάδα αλλά και στην τοποθεσία που θα ταξιδέψουμε πρέπει να υπάρχουν πάντα στη διάθεσή μας. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει, η Ελληνική πρεσβεία αποτελεί το μοναδικό μας σύμμαχο.

Αεροπορικά Εισιτήρια

Ο πιο οικονομικός τρόπος για να ταξιδέψει κάποιος σε ένα αρκετά μακρινό προορισμό είναι η αγορά ενός αεροπορικού εισιτηρίου RTW (Round the World). Με αυτό μπορούμε να πετάξουμε προς όλες τις ηπείρους και να προγραμματίσουμε από μόνοι μας τις στάσεις του ταξιδιού. Καλό είναι να ζητήσουμε τη συμβουλή ενός ειδικού πριν την ολοκλήρωση της κράτησης, ώστε να πετύχουμε τον πιο ιδανικό συνδυασμό.

Συνάλλαγμα

Αν πρόκειται να επισκεφτούμε ένα μέρος που προϋποθέτει συνάλλαγμα, για χαμηλότερο κόστος και μεγαλύτερη ασφάλεια είναι πιο συνετό να συναλλάξουμε τουλάχιστον ένα μικρό ποσό στη χώρα μας,. Ιδιαίτερα για παράδειγμα στην Κεντρική Αμερική η αλλαγή των ευρώ σε δολάρια είναι αρκετά δύσκολη. Παράλληλα, καλό είναι να ελέγξουμε την πιστωτική μας κάρτα και το όριό της για πάν ενδεχόμενο.

Χρήσιμο site Plnnr (http://plnnr.com)

Αποτελεί το εργαλείο για το σχεδιασμό ενός ταξιδιού σε μια από τις 20 πιο δημοφιλείς πόλεις, όπως Παρίσι, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Ρώμη, Βαρκελώνη, το Σαν Φρανσίσκο, Βερολίνο, Πράγα, το Δουβλίνο , Τορόντο, και την Ουάσιγκτον, DC. Διαθέτει ερωτηματολόγιο, που προσαρμόζει τις προτάσεις και τα αξιοθέατα της περιοχής με τις απαντήσεις μας. Θέματα που αφορούν το ξενοδοχείο, το φαγητό, τη βόλτα με τα πόδια ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τις δραστηριότητες που επιθυμούμε καλύπτονται σε όλο το εύρος τους. Θεωρείται ένα εργαλείο, ικανό να δημιουργήσει το πιο αξέχαστο ταξίδι της ζωής σας… με βάση τις επιθυμίες σας!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.