Πώς να σταματήσουμε έναν τσακωμό στην οικογένεια
Οι συνεχόμενες «μάχες» ανάμεσα στους συγγενείς μπορούν να διαλύσουν ακόμα και την πιο δεμένη οικογένεια. Διαζύγια, καυγάδες και μετακόμιση σε νέο σπίτι. Οι περιστασιακές συγκρούσεις με τα αδέρφια, τους γονείς ή το σύζυγο αποτελούν κομμάτι της οικογενειακής ζωής… αλλά τι συμβαίνει όταν αυτές ξεφεύγουν από τα όρια; Σίγουρα γίνονται επιζήμιες για όλη την οικογένεια! Άλλοι κινούνται επιθετικά, ειρωνικά ή ακόμα και βίαια. Οι παρακάτω συμβουλές είναι ιδανικές για να «θεραπεύσετε» μια οικογενειακή φιλονικία…
Συζητήστε το πρόβλημα, όταν έχουν κατευνάσει τα πνεύματα
Όταν ο θυμός «χτυπά» κόκκινο, τότε υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να ειπωθούν πράγματα που αργότερα θα μετανιώσουμε. Αφού ηρεμήσουμε, μπορούμε να καλέσουμε το άλλο μέλος της οικογένειας σε δείπνο. Μπορεί να αισθανόμαστε αμήχανα ή να έχουμε νεύρα, αλλά αυτό είναι το πρώτο βήμα της λύσης. Απαραίτητο είναι να συζητήσουμε το πρόβλημα που έχει προκύψει με θετικό τρόπο. Άλλωστε, μόνο το «ξεκαθάρισμα» μπορεί να οδηγήσει προς το συμβιβασμό.
Μη διστάζετε, δείξετε πόσο αγαπάτε τον άλλο
Μια αγκαλιά ή μια θετική κίνηση μπορεί να δείξει στον άλλο την αγάπη μας ή τον πόνο μας για την κατάληξη της σχέσης. Ας προσπαθήσουμε να περάσουμε το μήνυμα οτι η οικογένεια αποτελεί ο δεσμός μιας ζωής… αφού το αίμα νερό δεν γίνεται! Εναλλακτικά, μπορούμε να μαζέψουμε μερικές οικογενειακές φωτογραφίες ή βίντεο και να τα δούμε μαζί στο σαλόνι του σπιτιού.
Βρείτε αφορμές για να μην απομακρύνεστε από αυτόν
Αν αφήσουμε την απόσταση να αυξηθεί μέσα στη σχέση, έχουμε χάσει το παιχνίδι! Πρέπει να αρπάζουμε κάθε ευκαιρία που θα μας φέρει σε επαφή με το άλλο μέλος της οικογένειας. Για παράδειγμα, αν έχουμε μαλώσει με την μητέρα μας, μπορούμε να βρούμε μια αφορμή και να την πάρουμε τηλέφωνο π.χ. για μια συνταγή στην κουζίνα. Όσο δεν επικοινωνούμε με τον άλλο, η κατάσταση θα παραμένει ως έχει.
Βάλτε πίσω τον εγωισμό σας και προχωρήστε μπροστά
Μερικές φορές, ο εγωισμός οδηγεί στη σκέψη οτι έχουμε απόλυτο δίκιο. Με αυτή τη νοοτροπία, δεν μπορούμε να λύσουμε καμία διαφωνία μέσα στην οικογένεια. Ας ακούσουμε τον άλλο, προσπαθώντας να σεβαστούμε μια διαφορετική άποψη. Καλό είναι να διαχωρίσουμε το πρόβλημα από το άτομο, ενώ του εξηγούμε με ηρεμία τις δικές μας σκέψεις… καθαρά και λογικά! Να θυμάστε, οτι η άλλη πλευρά δεν είναι υποχρεωμένη να συμφωνεί πάντα μαζί σας.
Γράψτε ένα γράμμα… για να τον φέρετε στο πλευρό σας!
Ένα γράμμα μπορεί να μας «λύσει» τα χέρια και να μας οδηγήσει προς την έκφραση των συναισθημάτων μας. Δεν είναι κακό να αφήνουμε τον άλλο να γνωρίζει τη διάθεση και τα τρέχοντα γεγονότα στη ζωή μας. Κάλλιστα, μπορούμε να πάρουμε αφορμή από μια καλή είδηση, όπως είναι ο ερχομός ενός παιδιού ή μια προαγωγή στη δουλειά, και να επικοινωνήσουμε μαζί του.
Βρεθείτε κοντά με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας
Μπορεί να έχουμε μαλώσει με κάποιον συγγενή, αλλά η υπόλοιπη οικογένεια δεν φταίει σε τίποτα! Είναι σημαντικό να διατηρούμε τις επαφές μας, μαθαίνοντας παράλληλα και τα νέα του ατόμου που έχουμε συγκρουστεί. Δεν χρειάζεται να αφήνουμε «σπόντες» στους άλλους, αλλά να είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε την κατάσταση… με σκοπό τη συμφιλίωση.
Αφήστε έναν συγγενή… να βοηθήσει στη συμφιλίωση!
Χριστούγεννα, Πάσχα, γιορτές και καλοκαιρινές διακοπές. Αν θέλουμε να φτιάξει η σχέση μας π.χ. με τον αδερφό μας… πρέπει να βρεθούμε στις οικογενειακές συναντήσεις. Καλό είναι να αφήσουμε έναν «τρίτο» συγγενή ή φίλο να συζητήσει με τον άλλο και να μας φέρει πιο κοντά μαζί του. Ας πούμε «όχι» στα στρατόπεδα μέσα στην οικογένεια, αφήνοντας ένα άλλο πρόσωπο να «καλύψει» το ρήγμα ανάμεσα στη σχέσεις με το συγγενή μας.
Αποδεχθείτε οτι κάποιες πληγές δεν «γιατρεύονται»
Μετά από έναν καβγά, πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να βεβαιωνόμαστε οτι δεν πρόκειται να ξαναμπλεχτούμε σε τέτοιες καταστάσεις. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις που η λύση φαίνεται πολύ μακριά στον ορίζοντα. Σε αυτή την περίπτωση, ίσως το καλύτερο είναι να αποδεχθούμε οτι μερικές «πληγές» δεν γιατρεύονται και να συμφωνήσουμε… οτι διαφωνούμε! Έτσι, θα αφήσουμε τα πράγματα, όπως ακριβώς είναι, αλλά ταυτόχρονα δεν θα ρίχνουμε λάδι στη φωτιά.