Πώς να προστατέψετε τα χρήματά σας

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

Πώς να προστατέψετε τα χρήματά σαςΟι πρόσφατες εξελίξεις στις κυπριακές τράπεζες υπενθύμισαν σε όλους ότι το χρήμα δεν είναι ποτέ σίγουρο, ακόμα κι αν κάποιος το διαχειρίζεται με τη μέγιστη δυνατή προσοχή και δεν εκτίθεται σε ρίσκα. Μετά από τέτοιες βίαιες παρεμβάσεις του κράτους στις καταθέσεις των πολιτών είναι λογικό να παρατηρούνται γρήγορες κινήσεις, ακόμα και σπασμωδικές, από τους καταθέτες που προσπαθούν να αποφύγουν το χειρότερο κακό. Επτά συμβουλές για να προστατέψετε όσο μπορείτε τα χρήματα που μπορούν να αντιπροσωπεύουν και τους κόπους μίας ζωής.

  1. Να είστε ψύχραιμοι. Βεβιασμένες κινήσεις μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη απώλεια στις οικονομίες σας. Να σκέφτεστε ότι αυτοί που αποφάσισαν ό,τι αποφάσισαν είχαν στο νου τους και τις συνέπειες, άρα έχουν προβλέψει τι θα σκεφτεί να κάνει ο περισσότερος κόσμος, μπορεί μάλιστα να έχουν σχεδιάσει και την επόμενη κίνησή τους. Μην αποφασίζετε για τα χρήματά σας πάνω στον πανικό. Σκεφτείτε ψύχραιμα και πάντα με αριθμητικά δεδομένα.
  2. Οσο μικρή κι αν είναι η κατάθεσή σας, μπορείτε να μιλήσετε με τον διευθυντή του υποκαταστήματος της τράπεζας που έχετε τα χρήματά σας. Είναι υποχρέωσή της τράπεζας να σας συμβουλέψει τι είναι το καλύτερο για σας. Αν αποδειχτούν αφερέγγυοι ή δεν σας δώσουν σημασία, πάρτε τα χρήματά σας σε άλλη τράπεζα και διαμαρτυρηθείτε εγγράφως.
  3. Η λέξη-κλειδί για την ασφάλεια της περιουσίας είναι «διασπορά». Μην έχετε τα χρήματά σας τοποθετημένα μόνο σε ακίνητα ή μόνο σε καταθέσεις ή ομόλογα ή ασφαλιστικά συμβόλαια. Προσπαθήστε να τα διασπείρετε έτσι ώστε να μην πληρώσετε υπερβολικά τη νύφη σε περίπτωση τέτοιων ενεργειών (όπως π.χ. η επιβολή φόρου ακινήτων ή φόρου καταθέσεων). Φυσικά θα χάσετε χρήματα, όπως όλοι, αλλά θα είναι πολύ μικρότερο ποσοστό.
  4. Η μεταφορά κεφαλαίων σε τράπεζες της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης, που θεωρούνται αξιόπιστες, μπορεί να προστατεύει μέχρι κάποιο σημείο το κεφάλαιό σας, αλλά στην ουσία μέσω των μεταφορών και του κυριολεκτικά ανύπαρκτου επιτοκίου χάνετε μέρος από τα χρήματά σας. Οι περισσότερες τράπεζες, μάλιστα, που θεωρούνται αξιόπιστες βάζουν κι άλλες χρεώσεις (π.χ. φύλακτρα), οι οποίες ροκανίζουν ακόμα περισσότερο τις «σίγουρες» καταθέσεις σας.
  5. Πώς να προστατέψετε τα χρήματά σαςΜια από τις ενδεδειγμένες λύσεις για ασφάλεια χρημάτων είναι η επένδυση σε χρυσό, αλλά το να μιλάει κανείς για αγορά έστω και μίας ράβδου χρυσού στην κατάσταση που βρίσκονται τα ελληνικά νοικοκυριά είναι ουτοπία, αν όχι πρόκληση. Αν περισσεύουν κάποια χρήματα μπορείτε να τα επενδύσετε σε αγορά χρυσών λιρών, που κοστίζουν πολύ φθηνότερα και δεν χάνουν την αξία τους.
  6. Μπορείτε, επίσης, να επενδύσετε σε κοσμήματα. Αυτή την περίοδο οι τιμές στα κοσμηματοπωλεία είναι πολύ χαμηλές. Για να τα φυλάξετε με ασφάλεια μπορείτε να νοικιάσετε μια θυρίδα τράπεζας.
  7. Πολλοί αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες και να τα φυλάνε στο σπίτι τους, αν και με αυτή την τακτική κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή. Αν έχετε επιλέξει αυτή τη λύση, φροντίστε τουλάχιστον να διασπείρετε τα χρήματά σας σε πολλές κρυψώνες, ακόμα κι αν στο σπίτι σας έχετε χρηματοκιβώτιο.

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…