Το Διαδίκτυο είναι τελικά ευλογία ή κατάρα, όλα εξαρτώνται από τον σωστό τρόπο χρήσης. Η σύμβουλος ψυχικής υγείας Νίνα Καραμολέγκου …
Πώς να προστατέψετε τα παιδιά σας από τους κινδύνους του Διαδικτύου
Τα παιδιά εξοικειώνονται όλο και πιο γρήγορα με τους υπολογιστές, τα κινητά και το Ίντερνετ και τα βλέπουν όλα σαν παιχνίδι. Δε γνωρίζουν όμως τους κινδύνους που παραμονεύουν, ούτε φαντάζονται ότι υπάρχουν κανόνες ασφαλείας που θα τα προστατέψουν από την επικίνδυνη πλοήγηση.
Το Διαδίκτυο είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας και είναι γεγονός ότι δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τη σχέση των παιδιών μας με αυτό από κάποια ηλικία και μετά. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε ως γονείς είναι να τα ενημερώσουμε σχετικά με αυτόν τον εικονικό κόσμο που δείχνει στα μάτια τους τουλάχιστον διασκεδαστικός, δίνοντάς τους τις παρακάτω συμβουλές:
Να μη δίνουν σε κανέναν τους κωδικούς πρόσβασής τους, ούτε στον κολλητό ή την κολλητή που εμπιστεύονται. Αν υπάρχουν κάποιοι που μπορούν να γνωρίζουν αυτά τα στοιχεία είμαστε εμείς, αν και όσο μεγαλύτερα είναι σε ηλικία τα παιδιά μας, τόσο πιο απίθανο είναι να συναινέσουν σε κάτι τέτοιο.
Να μη βάζουν προφίλ μια φωτογραφία του προσώπου τους ούτε να κοινοποιούν προσωπικές πληροφορίες, τη διεύθυνσή τους, τον αριθμό του τηλεφώνου τους, τη διεύθυνση του σχολείου ή άλλα προσωπικά στοιχεία.
Να μη στέλνουν τις φωτογραφίες τους και άλλα προσωπικά στοιχεία διαδικτυακά σε αγνώστους.
Να προσέχουν με ποιους κάνουν chat κι αν νιώσουν άβολα με κάποια συνομιλία να τη διακόψουν αμέσως.
Να μην κάνουν «φίλους» στα social media άτομα που δε γνωρίζουν προσωπικά, όπως φίλους φίλων ή άτομα που τους κάνουν «αίτημα φιλίας» χωρίς να γνωρίζονται από κοντά.
Να μη συναντούν άτομα που έχουν γνωρίσει μέσω διαδικτύου χωρίς την παρουσία μας.
Αν παρόλα αυτά δε θέλουν την παρουσία μας σε μια τέτοια συνάντηση, τουλάχιστον να μας ενημερώσουν σχετικά με το πού θα γίνει αυτή η συνάντηση, η οποία θα πρέπει να λάβει χώρα σε δημόσιο χώρο, με κόσμο τριγύρω και όχι σε κάποιο απόμερο σημείο, όπως κάποιο πάρκο κλπ.
Να έχουν στο νου τους ότι οι άνθρωποι με τους οποίους συνομιλούν στο διαδίκτυο μπορεί να λένε ψέματα για το ποιοι είναι, ακόμα να δίνουν και ψεύτικο όνομα.
Να μην πιστεύουν όλα όσα διαβάζουν στο Ίντερνετ, να μάθουν να ξεχωρίζουν τι είναι αλήθεια και τι όχι και να μην εμπιστεύονται τα πάντα.
Να τα παρακινήσουμε να μας μιλούν ανοιχτά για τα όσα βλέπουν και διαβάζουν ενώ σερφάρουν στο διαδίκτυο.
Αν τα απασχολήσει κάτι σε σχέση με τις διαδικτυακές τους σχέσεις και παρέες ή εντοπίσουν κάτι παράξενο, να μη διστάζουν να μας μιλάνε για αυτό.