Πώς να προσελκύσεις ως επαγγελματίας το ιδανικό σου target group;

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Το target group μίας επιχείρησης ή ενός επαγγελματία είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι και πρέπει να είναι καθορισμένο εξ αρχής.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων έχουν μεγάλα όνειρα: εκθετική ανάπτυξη, κορυφαίες εταιρείες ως πελάτες και εκατομμύρια έσοδα. Ωστόσο, προτού η εταιρεία σας καταφέρει να γίνει μεγάλη, χρειάζεστε ένα σχέδιο για το πώς θα δημιουργήσετε μια σταθερή βάση πελατών. Εκεί έρχεται το target group ή προφίλ πελάτη. Σας διευκολύνει να προσαρμόσετε τις καμπάνιες στις συγκεκριμένες συμπεριφορές, σημεία πόνου και ανάγκες των ατόμων που είναι πιο πιθανό να αγοράσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας.

Τι είναι το targe tgroup

Το προφίλ πελατών συνίσταται στον εντοπισμό των χαρακτηριστικών ενός πελάτη για επαρκείς οικονομικές συμβουλές σχετικά με τις επενδύσεις του και, αφετέρου, έτσι ώστε να επιτυγχάνονται τόσο οι οικονομικοί όσο και οι ζωτικοί στόχοι του πελάτη.

Ένα βασικό προφίλ πελατών, καθώς σχετίζεται με τη στόχευση μιας συγκεκριμένης εταιρείας ως πελάτη, θα περιλαμβάνει βασικές πληροφορίες σχετικά με το όνομα της επιχείρησης, τις διευθύνσεις και τα στοιχεία επικοινωνίας για την εταιρική έδρα της. Ένα προφίλ θα περιλαμβάνει επίσης τα ονόματα των βασικών αξιωματικών και διευθυντών, καθώς και τυχόν άλλων υπαλλήλων που θεωρούνται υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων. Το προφίλ θα περιλαμβάνει συχνά δεδομένα σχετικά με τον κλάδο του κλάδου του πελάτη και τουλάχιστον ορισμένα δεδομένα σχετικά με την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης. Όλες αυτές οι πληροφορίες μπορεί να είναι ανεκτίμητες για τους πωλητές καθώς προσπαθούν να βρουν τρόπους να προσεγγίσουν τα κατάλληλα άτομα μέσα σε έναν οργανισμό, να ξεκινήσουν επαφές, να καλλιεργήσουν ενδιαφέρον και τελικά να κερδίσουν την επιχείρηση του υποψήφιου πελάτη.

Πώς να προσελκύσεις ως επαγγελματίας το ιδανικό σου target group;

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διασφαλίσετε ότι ένα προφίλ πελάτη παραμένει πολύτιμο εργαλείο είναι να ενημερώνετε τις πληροφορίες σε τακτική βάση. Αυτό σημαίνει τη διασφάλιση δημοσιευμένων πληροφοριών σχετικά με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του πελάτη, την επισήμανση τυχόν αλλαγών όσον αφορά την ιδιοκτησία, τους βασικούς υπαλλήλους και τις κύριες επαφές και την παρακολούθηση τυχόν νέων έργων, όπως η έναρξη νέας σειράς προϊόντων, που ετοιμάζει ο πελάτης να ξεκινήσει. Τα δεδομένα αυτού του τύπου αυξάνουν τις πιθανότητες πρόβλεψης των αναγκών των πελατών, την καλλιέργεια σχέσεων με τα νέα μέλη του οργανισμού εγκαίρως και πιθανώς ενισχύοντας τη συνολική σχέση που ήδη υπάρχει μεταξύ πελάτη και προμηθευτή.

Πώς να το διαμορφώσετε

Υπάρχουν κάποια βασικά χαρακτηριστικά-κατηγορίες που θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε όσο το δυνατόν καλύτερα το target group σας.

Φύλο

Είναι πολύ σημαντικό και πολύ βασικό σαν κατηγορία. Μπορεί το προϊόν που έχετε να προσφέρετε να συνδέεται άμεσα με το φύλο του πελάτη.

Πώς να προσελκύσεις ως επαγγελματίας το ιδανικό σου target group;

Ηλικιακό γκρουπ

Σίγουρα ένα άτομο στην ηλικία των 18 σκέφτεται και επικοινωνεί πολύ διαφορετικά απόκάποιον στα 30 του και κάποιος στα 30 του σκέφτεται και επικοινωνεί πολύ διαφορετικά από έναν που βρίσκεται στα 50 του.

Κοινωνικοοικονομική κατάσταση

Σίγουρα δεν θα ήθελες να προωθήσεις το ρολόι των $5000 σε έναν άντρα που το εισόδημα του είναι €800 – €1500 το μήνα. Γνωρίζοντας ποιο θα ήθελες να είναι το ιδανικό εισόδημα των πελατών σου, τότε μπορείς να τους ψάξεις και να τους στοχεύσεις πιο εύκολα.

Ενδιαφέροντα 

Τι αρέσει στο ιδανικό κοινό να κάνει; Τι είδους βιβλία διαβάζει; Τι μουσική πιθανών ακούει; Είναι άτομα που ενδιαφέρονται για την τεχνολογία, την επιστήμη, το ποδόσφαιρο, τη μόδα, το καλό φαγητό, το κρασί;

Μέσα που αλληλεπιδρούν

Τι ραδιοφωνικούς σταθμούς ακούνε οι ιδανικοί σου πελάτες; Τι περιοδικά πιο πιθανών διαβάζουν; Ποιες ιστοσελίδες επισκέπτονται; Σε ποιες περιοχές μένουν ή κινούνται; Σε ποια εστιατόρια ή cafe θα πηγαίνουν;

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.