Πώς να πίνεις τον καφέ σου αν θες να διατηρήσεις λευκά τα δόντια σου

Συντάκτης: Flowmagazine

Ίσως νομίζεις ότι τα λευκά δόντια και ο καφές δεν συμβαδίζουν, κάνεις όμως λάθος. Υπάρχουν τρόποι για να διατηρήσεις την οδοντοστοιχία σου απαστράπτουσα, αρκεί να προσέχεις πώς πίνεις τον καφέ σου.

Είναι γνωστό ότι ο καφές, ειδικά η υπερκατανάλωσή του συμβάλλει στον αποχρωματισμό των δοντιών. Για την ακρίβεια, ο καφές μπορεί να οδηγήσει σε αποχρωματισμό των δοντιών λόγω των τανινών που βρίσκονται στο ρόφημα. Δεν θα σου πούμε όμως να τον κόψεις. Άλλωστε οι περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν ότι ο καφές κάνει καλό στην καρδιά.

Επιπλέον, ο καφές είναι μια αγαπημένη συνήθεια, μια πράξη αυτοφροντίδας και δεν υπάρχει λόγος να τη στερηθείς. Και τέλος πάντων, πολλές μελέτες έχουν γίνει για τον καφέ και φαίνεται ότι οι ειδικοί έχουν συμφωνήσει στο πώς, πόσο και πότε να πίνουμε τον καφέ μας, ώστε να αποκομίσουμε όλα τα οφέλη του.

Τι γίνεται όμως με τα δόντια μας; Πώς μπορούμε να τα προφυλάξουμε από το κιτρίνισμα που προξενεί η κατανάλωση καφέ; Συγκεντρώσαμε μερικές συμβουλές που κατά καιρούς έχουμε ακούσει από τους οδοντίατρους.

#1 Πιες τον καφέ σου γρήγορα

Τα σάκχαρα (εάν πίνεις τον καφέ σου με ζάχαρη ή γλυκαντικά) και τα οξέα του καφέ μπορούν να παραμείνουν στο στόμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αυξάνοντας τον κίνδυνο τερηδόνας και διαβρώνοντας το σμάλτο των δοντιών.

Η λύση που προτείνουν οι οδοντίατροι είναι η γρήγορη κατανάλωση καφέ που θα περιορίσει την έκθεση σε αυτά τα στοιχεία, μειώνοντας τους κινδύνους τους. Όταν λέμε γρήγορα εννοούμε μεταξύ 10 και 30 λεπτών. Το να πιεις τον καφέ πολύ γρήγορα ή με άδειο στομάχι, θα έχει επιπτώσεις στο γαστρεντερικό σου σύστημα. Το να τον περιφέρεις όμως ολόκληρη τη μέρα, δεν θα κάνει καλό στα δόντια σου – είναι βέβαιο.

#2 Πιες τον καφέ σου με καλαμάκι

Με αυτόν τον τρόπο το ρόφημα δεν παραμένει πολύ στη στοματική κοιλότητα, αλλά πηγαίνει κατευθείαν στον γαστρικό σωλήνα, περιορίζοντας τυχόν επιπτώσεις στα δόντια. Ο κρύος καφές του καλοκαιριού είναι ιδανικός για αυτή την κατανάλωση. Επιπλέον, το κρύο μειώνει τη δραστικότητα των τανινών, άρα και το κιτρίνισμα.

#3 Πιες τον καφέ σου μαζί με νερό

Το νερό βοηθάει στην απομάκρυνση τυχόν υπολειμμάτων καφέ από τα δόντια. Προσπάθησε να πίνεις αρκετό νερό όσο πίνεις τον καφέ σου, για να διατηρήσεις τα δόντια σου ενυδατωμένα ούτως ώστε να περιορίσεις την πρόσληψη σακχάρων που θα οδηγούσαν σε τερηδόνα.

Μια καλή ιδέα είναι μόλις τελειώσεις τον καφέ σου να ξεπλύνεις το στόμα σου με λίγο νερό. Οι πιο αυστηροί οδοντίατροι πάντως συνιστούν στους ασθενείς τους να βουρτσίζουν τα δόντια πριν και μετά (15 έως 30 λεπτά μετά) την κατανάλωση καφέ. Αν αυτό σου φαίνεται υπερβολικό, μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη μπορεί επίσης να κάνει δουλειά.

#4 Απόφυγε τη ζάχαρη

Η ζάχαρη δεν κάνει καλό σε τίποτε και αυτό πλέον είναι γνωστό. Είναι γνωστό επίσης πως ο σκέτος καφές είναι σίγουρα πιο υγιεινός για το σώμα σου. Τώρα ξέρεις ότι είναι καλύτερος και για τα δόντια σου, καθώς τα σάκχαρα προκαλούν τερηδόνα και καταστρέφουν τα δόντια.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…