Πώς να πετύχεις τον τέλειο ελληνικό καφέ!

Συντάκτης: Flowmagazine

Αν σου πετύχει ο ελληνικός καφές, τύφλα να ‘χει ο εσπρέσσο!

Ο ελληνικός καφές, όμως, δεν είναι τόσο εύκολος όσο ο εσπρέσσο. Δεν βάζεις την κάψουλα στη μηχανή και έχεις τον καφέ. Θέλει… ταλέντο και μεράκι για να πετύχεις τον τέλειο ελληνικό καφέ. Και αν μάθεις και τα μυστικά του τότε το αποτέλεσμα είναι εγγυημένο. Γιατί ο ελληνικός καφές έχει τη δική του ιεροτελεστία, κανόνες κι απαραβίαστες αρχές!

 Ιδού τα μυστικά για τέλειο ελληνικό καφέ:

Καταρχάς για να φτιάξεις καλό καφέ, πρέπει να έχεις καλό χαρμάνι καφέ. Προτιμήστε καφέ φρεσκοκομμένο, μπροστά σας σε κάποιο καφεκοπτείο.

Χρησιμοποίησε κρύο νερό και ποτέ ζεστό ή χλιαρό από το βραστήρα. Με το κρύο νερό πετυχαίνεις τέλειο άρωμα καφέ, τέλεια σύσταση και σκούρο καϊμάκι.

Ένα τιπ το οποίο πολλοί διατείνονται ότι λειτουργεί είναι να ρίξετε πρώτα στο νερό στο μπρίκι τη ζάχαρη, να ανακατέψετε και μετά να ρίξετε τον καφέ.

Το ανακάτεμα του καφέ είναι ένα από τα μυστικά για τέλειο αποτέλεσμα, αλλά όχι σε όλα τα στάδιά του. Δεν ανακατεύουμε ποτέ από την αρχή. Αφήνουμε τον καφέ που έχει «κάτσει» πάνω στο νερό, να βυθιστεί μόνος του καθώς ζεσταίνεται το νερό σιγά σιγά. Αρχίζουμε να ανακατεύουμε όταν αρχίσει να σχηματίζεται καϊμάκι. Όταν ο καφές κάνει φουσκάλες σταματάμε να ανακατεύουμε.

Προσέχουμε και δεν ρίχνουμε το καφέ στο φλιτζάνι ούτε από πολύ ψηλά ούτε ακουμπώντας το μπρίκι στο φλυτζάνι. Προσέχουμε και δεν ρίχνουμε τον καφέ μονοκόμματα στο φλιτζάνι αλλά με μια συνεχή ροή, γιατί αλλιώς θα διαλυθεί το καϊμάκι.

Συνήθως δεν βάζουμε ποτέ γάλα στον ελληνικό καφέ.

Σερβίρουμε τον ελληνικό καφέ, πάντα, πάντα μα πάντα με ένα ποτήρι κρύο νερό.

Ένας άλλος κλασικός τρόπος σερβιρίσματος είναι με λουκούμι ή γλυκό του κουταλιού.

Οι σωστές δοσολογίες:

  • Για έναν απλό καφέ

1 φλιτζάνι του καφέ = 75 γρ. νερό

1 κουταλάκι του γλυκού καφές (φουσκωτό) = 7 γρ.

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη (κοφτή) = 3 γρ.

  • Σκέτος

Καφές χωρίς ζάχαρη.

  • Μέτριος

Μια δόση καφέ μια δόση ζάχαρη, συν πλην ζάχαρη για να τον κάνουμε πιο πικρό ή γλυκό.

  • Γλυκός

Μια δόση καφέ δύο δόσεις ζάχαρη, επιπλέον ζάχαρη για πολύ γλυκό.

  • Για έναν ελαφρύ ελληνικό καφέ

Βάζουμε μια κοφτή κουταλιά του γλυκού καφέ. Ζάχαρη κατά προτίμηση. Τον σερβίρουμε από ψηλά.

  • Για έναν βαρύ ελληνικό καφέ

Βαρύς σκέτος, βαρύς μέτριος, ή βαρύς γλυκός: Από μισή έως μια δόση καφέ και ζάχαρη επιπλέον, ακουμπάμε το μπρίκι στο χείλος του φλιτζανιού μας και σερβίρουμε. Τον σερβίρουμε με το μπρίκι να ακουμπάει στο φλιτζάνι.

  • Για καφέ βραστό

Είναι ο καφές που όταν πάει να φουσκώσει θα τον βγάλουμε από τη φωτιά, θα τον χτυπήσουμε στον πάγκο ώστε να κάτσει το κατακάθι και τον ξαναβάζουμε στην εστία μας να ξαναφουσκώσει. Σερβίρουμε από ψηλά στο φλιτζάνι.

  • Για μερακλίδικο ελληνικό καφέ

Είναι ο καφές όπου θα τον σιγοβράσουμε σε πάρα πολύ χαμηλή φωτιά για αρκετή ώρα (20 λεπτά). Είναι ο καφές που δεν χρειάζεται ανακάτεμα.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…