Πώς να περιορίσετε τα έξοδα σας για θέρμανση

Συντάκτης: Στάθης Βασσάλος

Αναζητούμε λύσεις οικονομικές και οικολογικές ώστε να βγάλουμε το δυνατόν φθηνότερα το φετινό χειμώνα χωρίς να επιβαρύνουμε σημαντικά το περιβάλλον. Διαβάστε ορισμένες απλές συμβουλές που μπορεί η κάθε μια μόνη της να μην κάνει τη διαφορά αλλά όλες μαζί σίγουρα μας εξοικονομούν ενέργεια και χρήματα

Χρήση θερμοστάτη στα καλοριφέρ

Η αυτόνομη θέρμανση με τη χρήση θερμοστάτη οδηγεί στη καλύτερη διαχείριση της θερμοκρασίας στη κάθε οικία. Το όφελος είναι σημαντικότερο όταν έχουμε το θερμοστάτη σε θερμοκρασίες δωματίου (18-19ο C).

Χρήση κλιματιστικού στο πρόγραμμα του ξηραντήρα

Όλα τα κλιματιστικά έχουν το πρόγραμμα με τον ξηραντήρα (εμφανίζεται στο κοντρόλ με το σύμβολο της σταγόνας νερού). Σε λίγα λεπτά το κλιματιστικό καταφέρνει να περιορίσει την υγρή και κρύα ατμόσφαιρα στο χώρο με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση.

Απομόνωση θέρμανσης σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται

Ξενώνες και αποθηκευτικοί χώροι είναι ενδεικτικά μέρη ενός σπιτιού που δεν χρησιμοποιούνται καθημερινώς. Μπορούμε με την απομόνωση αυτών των χώρων να εξοικονομήσουμε κόστη και ενέργεια.

Χρήση μόνωσης σε κτίρια, παράθυρα και πόρτες

Η λήψη των κατάλληλων μέτρων μόνωσης οδηγεί στη δραστική μείωση κατανάλωσης των πηγών θέρμανσης του κάθε σπιτιού.

Χρήση οικολογικών λαμπτήρων και ηλεκτρικών συσκευών

Με την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου μειώνεται σημαντικά το κόστος ενέργειας ώστε να μπορεί ενδεχομένως να μετακυλήσει μέρος αυτού στο κόστος θέρμανσης της οικίας.

Όχι ελαφρύ ντύσιμο στο σπίτι

Μπορούμε να περιορίσουμε τη χρήση θέρμανσης εάν είμαστε ζεστά ντυμένοι (πχ. φόρμα γυμναστικής κτλ.).

«Εκμετάλλευση» άλλων πηγών θέρμανσης

Ο φούρνος της κουζίνας και το σίδερο μπορούν να αποτελέσουν σημαντικές πηγές θέρμανσης στην οικία. Όταν τα χρησιμοποιούμε τότε δεν χρειάζεται να έχουμε ανοιχτές άλλες θερμαντικές συσκευές.

Κατανάλωση τροφών πλούσιες σε λιποπροτείνες, υδατάνθρακες και ζεστά ροφήματα

Με τις τροφές αυτές ο οργανισμός δεν γίνεται τόσο ευάλωτος στις χαμηλές θερμοκρασίες και ούτε χρησιμοποιεί τη θέρμανση σε υψηλά επίπεδα.

Χρήση μπόιλερ και όχι ηλεκτρικού θερμοσίφωνα για ζεστό νερό

Η χρήση μπόιλερ όταν μάλιστα γίνεται παράλληλα χρήση των καλοριφέρ οδηγεί σε μεγάλη εξοικονόμηση κόστους ενέργειας σε σχέση με τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα. Αυτό δεν ισχύει για τον ηλιακό θερμοσίφωνα.

Ζεστά καλύμματα για καλό ύπνο

Μπορούμε να κοιμόμαστε με κλειστή τη θέρμανση των σπιτιών μας εάν στα κρεβάτια μας έχουμε φροντίσει να κοιμόμαστε κάτω από ζεστές μάλλινες κουβέρτες και παπλώματα.

Συντάκτης: Στάθης Βασσάλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.